Zam furyası, Nasrullah kuşlarını da vurdu;

Zam furyası, Nasrullah kuşlarını da vurdu

Artan girdi maliyetleriyle temel ihtiyaçlar gibi hobilerimize de zam geldi. Tarihi Nasrullah Meydanı'nda yem satan satıcılar, yem fiyatlarını 5 TL'den 10 TL'ye çıkarmak zorunda kaldı....


Yem fiyatlarına gelen zamla birlikte satışlarda düşüş gözlemlenirken, kuşlar da zamlardan etkilenen kesimler arasında kendine yer buldu.

Kış aylarına girmemize rağmen güneşli havanın Kastamonu'yu terk etmemesi, Nasrullah Meydanı'ndaki kuş yemi satıcılarına yaradı. Güzel havalarda çocukları ve sevdikleriyle kendilerini dışarıya atan Kastamonulular, Nasrullah Meydanı'ndaki güvercinleri beslemek için yem satın alıyor. Birçokları için hobi olsa da, yem satarak geçimlerini sağlayan yem satıcıları da yaklaşan soğuk havalar öncesi havaların sıcak ve güneşli olmasından dolayı memnun.

“YEM 10 TL OLDU, BİZİM YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK”

Yaklaşık 15 yıldır meydanda kuş yemi satarak geçimini sağlayan Ufuk Camcı; “Ekmek paramı yemden çıkarıyorum” ifadelerini kullanırken, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kazanç sağladığını dile getirdi.

Camcı, şu ifadelere yer verdi; “Eskiden paket buğday 5 lirayken, buğdaya gelen zamlar yüzünden 10 liraya satmaya başladım. İnsanlar buradan gelip yem alıyor, güvercinleri besleyip vakit geçiriyorlar. Yıllar yılı hep çalıştım, farklı işler yaptım ama hiçbir zaman kimseye muhtaç olmadım. Yem fiyatlarının 10 TL olması müşteriler tarafından tepkiyle karşılanıyor ama bizim yapacağımız bir şey yok. Doların artması bizim işimize bile yansıdı. İnsanlar lütfen bizi anlasınlar. Kışın bu işten zaten hiç para kazanamıyoruz. Karlı ve yağmurlu havalarda işlerimiz durma noktasına geliyor. Yazın ise kazandığımızla kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz. Gün geliyor fazla kazanıyoruz, gün geliyor hiç kazanamıyoruz” dedi.

Hayallerinden bahseden ve gençlere nasihat veren Ufuk Camcı şunları da ekledi; “Eğer geçmişe dönme gibi bir şansım olsaydı polis olmak isterdim. Ortaokula kadar okudum. Geçim sıkıntılarımızdan dolayı okula devam edemedim. Şimdi de kazanıyorum fakat kim hayalindeki hayatı yaşamak istemez ki? Yine de umudumu kaybetmiyorum. Belki de hayatımın geri kalan kısmında güzel işler başarabilirim. İnsanın karşısına fırsatın ne zaman ne çıkacağı hiçbir zaman belli olmuyor. Gençler lütfen bizim gibi olmasın. İlerisini düşünsün ve mesleklerini çabucak ellerine almaya baksınlar.”

“HOBİ, AMAÇLI YAPIYORUM”

Yem satarak geçimini sağlayan Ufuk Camcı'nın yanı sıra, bu işi hobi olarak yapanlar da var. Yaklaşık 2 yıldır Nasrullah Meydanı'nda kuş yemi satan Ayşe Yamanoğlu da, yem satışından elde ettiği kazançla bazı ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyerek; “Yaptığım işten hiç memnun değilim ama mecburiyetten yapıyorum. Psikolojik rahatsızlıklarımdan dolayı kafamı dağıtmak, kendime meşgale edinmek için buraya gelip yem satıyorum. Geçmişte her insanın yaşadığı gibi, ben de çok çile çektim. Hayatın zorluklarını gördüm. Yaş 59’ a varınca tabi insan artık bazı şeyleri kaldıramıyor. Onun için bu işi hobi niyetine de yapıyorum diyebilirim. İnsanlar buraya geliyor, çoluk çocuk güvercinlerle oynuyorlar. Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum” diye konuştu.

Küçükken öğretmen olma hayali olan Yamanoğlu; “Ortaokul 5’e kadar okudum. Babam öldüğü için okulu bırakmak zorunda kaldım. Beni ablam ve eniştem büyüttü. Gençler akıllarını başlarına alıp okusunlar. Ben hayallerimi gerçekleştiremedim, onlar gerçekleştirsinler. Kimseden kimseye fayda yok. Kendi paralarını kendileri kazansınlar. Gençlerin işi de zor, Allah onların yardımcısı olsun. Onlara diyeceğim tek söz, bizim gibi olmasınlar.” 






Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum