Üreticinin hevesi kursağında kaldı;

Üreticinin hevesi kursağında kaldı

Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu tarafından soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa yükseltilmesinin ardından yem fiyatlarına zam geldi....

Yem fiyatlarına yapılan zammın ardından süt üreticisinin sevincinin kursağında kaldığını belirten Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Bayram Pehlivan; “Sütün litre fiyatına zam yapılacağının açıklanmasından 2 gün sonra yem fiyatlarına torba başına 35 ile 45 lira arasında büyük bir zam daha yapıldı. Bu nedenle üreticimizin sevinci kursağında kalmıştır” dedi.

SÜT YEMİNİN TORBASI 250 LİRAYA FIRLADI

Kastamonu üreticisinin en çok tercih ettiği 19 protein 2 bin 700 enerji süt yemi torba fiyatının yapılan son zamlarla birlikte 200-210 liradan 240-250 liraya yükseldiğini vurgulayan Pehlivan, “Bu konuda bakanlığımızın yem fiyatlarındaki artışı bir an önce durdurup, sektörümüzü sürekli olumsuzluğa iten süt fiyatları ile  yem fiyatları arasındaki  düzeni bir daha bozulmayacak şekilde sağlaması elzemdir” ifadelerini kullandı.

“SEVİNCİMİZ ÇOK KISA SÜRDÜ”

KDSYB Başkanı Pehlivan açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 8 Aralık'tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi.Çiğ süt fiyatlarına 29 Kasım pazartesi günü akşam saatlerinde, Ulusal Süt Konseyi tarafından soğutulmuş çiğ sütün litre satış fiyatı 3,20 liradan 4,70 liraya çıkarıldı. Çiğ süt devlet desteği de litrede 0,20 kuruş olarak devam edecek. Çiftçilerimizin maliyetleri göz önüne alındığında, özellikle son aylarda sürekli artan yem fiyatları baz alındığında, yaklaşık yüzde 47 oranında zam yapılmış oldu. Bu müjdeli haber, üreticilerimizi umutlandırmış, bizleri de sevindirmişti. Fakat sevincimiz çok kısa sürdü, zam açıklandıktan 2 gün sonra yem fiyatlarına torba başına 35 ile 45 lira arasında büyük bir zam daha yapıldı.

“YETİŞTİRİCİ 1 LİTRE SÜT SATTIĞINDA BUNUNLA 1,5 KİLO YEM ALABİLMELİ”

Uluslararası kabul gören süt yem paritesine göre yetiştirici 1 litre süt sattığında bununla 1,5 kilo yem alabilmeli. Türkiye'de bu parite uzun yıllardır 1,3 litre olarak kabul ediliyor. Yani 1 litre süt ile 1,3 kilo yem alınması öngörülüyor. Ulusal Süt Konseyi önceki gün yaptığı toplantıdan sonra pariteyi 1,1 olarak deklare etti. Yani üretici 1 litre süt ile 1,1 kilo yem alamazsa konsey toplanacak ve süt fiyatını artıracak.Üreticimizin zarar etmemesi ve süt ineklerinin kesilmemesi için paritenin en az 1,3 olarak kalmalıydı. Amerika'da ve diğer bazı ülkelerde parite 2 civarında olup süt hayvancılığının sürdürülebilmesi için Türkiye'de de süt yem paritesinin en az 1,3 olması gerekmektedir. Üretici 1 litre süt ile 1,3 kilo yem alabilmelidir ki yapılan işten para kazanabilsin.

“REFERANS FİYAT NEYAZIK Kİ ÇİFTÇİNİN CEBİNE GİREN PARA DEĞİLDİR”

Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı fiyat çiğ süt için taban veya tavan fiyat değil referans fiyattır. Bu nedenle üreticilerin büyük bölümü açıklanan litre başına 4,7 liralık fiyattan sütünü satamayacaktır. Sütün soğuk zincire giren bölümü ilimizde litre başına referans fiyata yakın bedeller ile satılacak olup soğuk zincire girmeyen sütlerde ise litre fiyatı çok daha düşük fiyatlarla pazarlanabilecektir. Bu nedenle çiğ süt fiyatında yapılan yaklaşık yüzde 47'lik artışa bakarak çiğ süt üreticisinin çok para kazanacağını düşünenler ne yazık ki yanılmaktadırlar.

“ÇİFTÇİMİZ HAYVAN KESİMLERİNE YÖNELMİŞTİR”

Çiftçilerimiz süt fiyatlarının düşüklüğü ve para kazanamamaları sebebiyle hayvan kesimlerine yönelmiştir. Para kazanamayan çiftçi çözümü süt üreticiliği yapmamakta, hayvanlarını kesime göndermekte buluyor. Son dönemde çok yoğun bir şekilde hayvan kesimi arttı. Ancak, gebe hayvanların da kesime gönderildiği duyumlarımız arasında olup hayvan kesimlerini durdurmalıyız.

“YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BİRAN ÖNCE DURDURULMALIDIR”

İlimiz çiftçilerinin en çok tercih ettiği 19 protein 2700 enerji süt yemi torba fiyatının 200-210 lira bandından 240-250 lira bandına yükselmesi sebebiyle sütün litre fiyatına gelen zam değerini yitirmiştir. Bu konuda bakanlığımızın yem fiyatlarındaki artışı  bir an önce durdurup, sektörümüzü sürekli olumsuzluğa iten süt fiyatları ile  yem fiyatları arasındaki  düzeni bir daha bozulmayacak şekilde sağlaması elzemdir.” 



Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum