“Biz bize biz deriz, siz de bize ‘biz’ der misiniz?”;

“Biz bize biz deriz, siz de bize ‘biz’ der misiniz?”

Kastamonu Görme Engelliler Derneği ile Halk Eğitim Merkezi tarafından organize edilen 366’ncı Gün Empati Programı, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlendi....

Programa Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu, siyasi parti ve STK temsilcileri ile davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın devamında Görme Engelliler Derneği üyeleri tarafından Çanakkale Türküsü söylendi. Programın açılış konuşmasında Kastamonu Görme Engelliler Derneği’nin, görme engelli bireyler için bir hayal olduğunu ve bu hayali de 2018 yılında Kastamonu Görme Engelliler Derneğini kurarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Cahit Kuşoğlu; “Dernekteki arkadaşlarımızla hep bir arada olduk, hep el ele olabilmeyi başarabildik. Güzel günlerimiz oldu, zor günlerimiz oldu ama çok şükür üstesinden gelebildik. Geleceğe umutla bakıp, yine el ele olabilmek istiyoruz. Biz bize biz deriz siz de bize biz der misiniz?” dedi.

KUŞOĞLU; “SARI ÇİZGİ TALEBİMİZİN KARŞILIK BULACAĞINDAN YÜZDE YÜZ EMİNİZ”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu; “Görme engelliler olarak yıllar önce bir hayalimiz vardı. 2018 Mart ayında bu hayalimizi gerçekleştirip Kastamonu Görme Engelliler Derneğimizi kurduk. Dernekteki arkadaşlarımızla hep bir arada olduk, hep el ele olabilmeyi başarabildik. Güzel günlerimiz oldu, zor günlerimiz oldu ama çok şükür üstesinden gelebildik. Geleceğe umutla bakıp, yine el ele olabilmek istiyoruz. Bu yolculuğumuzda sizlere de elimizi uzatmak istiyoruz. Sizlere elimizi uzattığımızda karşılık bulabilmek için kendimizi size tanıtmak ve bizleri anlayabilmeniz umuduyla bu etkinliği yapıyoruz. Kurslar açtık. Özellikle bastonlu eğitim kursu ile arkadaşlarımız, kendiişlerini görebilir ve sokaklara çarşılara çıkabilir oldu. Zaten derneğimizin öncelikli amacı da bu. Öncesinde evlerinde hapis hayatı yaşadıkları evlerinden sokaklara çıkarıp, sosyalleştirip, kendi işlerini kendi görebilir hale getirmekti. Bu kursumuzun dışında girişimcilik kursu, KOSGEP belgesi kursu ve hala devam etmekte olan satranç kursumuz. Önümüzde de açmayı planladığımız, bilgisayar ve yüzme kurslarımız olacak. Biz görme engelliyiz ama bize ‘Siz görme engellisiniz, sokakta ne işiniz var’ diyenlere inat Valla Kanyonu’nun en tepesine de çıktık, Ilıca Şelalesi’nin en dibine de indik. Görmeyenlere inat, Çanakkale gezimizi düzenledik ve oranın maneviyatını hissettik. Baston eğitimi kursundan bahsettik ama bizim bunu kullanabilmemiz için de sarı çizgilere ihtiyacımız var. Kastamonu çok eski bir memleket bunu biliyoruz ve Kastamonu’nun her yerine sarı çizgi yapılmasını beklemek haksızlık olur diye düşünüyoruz. Ama bizim için önemli olan noktalar var, çay boyu, belediye caddesi ve Nasrullah meydanı. Orası sonradan düzenlendiği için bizler için çok zor bir hale geldi. Belediye Başkanı’mıza bu talebi iletiyoruz. Bu talebimizin de karşılık bulacağından yüzde yüz eminiz. Valimiz her zaman kendisi bizlere kapısını açık tuttu, Belediye Başkanı’mız özellikle ulaşım noktasında bize büyük destek verdi ve Halk Eğitim Müdürümüz Ebubekir Hocam bu programı hazırlamamıza vesile oldu. 3 Aralık dünya engelliler gününde bu özel günümüzde 70-80 kişilik ekibimizle bize oteline davet eden ve güzel bir akşam geçirmemizi sağlayan Dağlıoğlu Otel sahibi Burak Dağlıoğlu’na buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Derneğimizin sloganıyla konuşmamı sonlandırıyorum; ‘Biz bize biz deriz siz de bize biz der misiniz?’” diye konuştu. 

VİDİNLİOĞLU; “SARI ÇİZGİ TALEBİNİ NOT ALDIK EN KISA SÜREDE GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”

Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu’nun sarı çizgi talebini gerçekleştireceklerini ifade ederek, şöyle konuştu; “Engellilik, sadece vatandaşlarımızın ya da onların ailelerinin problemi değil, toplumun her kesiminin ilgilenmesi gerektiği ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu. Engellilerimizin yaşamlarından tüm engellerin kaldırılmak, onlara her alanda fırsat eşitliği sağlamak bizlerin görevi. Bu görevlerin anlaşılması ve onunla ilgili tedbirlerin alınması hayata geçirilmesi için bu tarz programlar çok önemli. Kardeşimizin sarı çizgiler noktasında talebini not aldık en kısa sürede gereğini yapacağız. Hem şahsım olarak hem de Belediyemiz olarak her zaman her türlü sıkıntınızda yanınızda olacağımızın bilinmesini isteriz. Sizleri daha kolay anlamamı sağlayan şeylerden biri de benim göz hekimi olmam. Çok sayıda göz problemi yaşayan vatandaşımızı muayene ettim. Ancak bilimin de yeterli olmadığı yerler var. Yapılacak hiçbir şeyin olmadığı noktasında da bizler devreye girmesi gerekiyor, toplumun devreye girmesi gerekiyor. Çünkü biz de bize biz deriz. Engelli vatandaşlarımızın tüm sıkıntılarını biliyoruz ve imkânlar yettiğince çözmeye çalışıyoruz. Bu bundan sonra[B1]  da böyle olacak.  Çok net ifade ediyorum her türlü sıkıntınız bizim de sıkıntımız. 366’ncı gün empati günü neden yaptığımı bilmiyorum ama her iki gözümü de kapattım evin içerisinde bir uçtan bir uca giderdim. Çocuklar, erişkinlerden çok daha masum. İnanıyorum onlar da görmeden yaşamanın nasıl bir şey olduğunu merak etmiş ve birkaç adım yürümüşlerdir. Hayatın meşgalesi içerisinde çocukluk masumiyetini kaybediyoruz hepimiz gözlerimi görüyorum ama gönüllerimiz görmez hale geliyor. Görmek asıl kalple yürekle olandır. Rabbim kalp gözü açık olanlardan eylesin. Böyle bir günde sizlerle bir arada olmaktan mutluyum. Allah sizleri her daim var etsin. Siz bize biz dediğiniz gibi biz de biz de size biz deriz. Biriz ve beraberiz.

ÇELİK; “ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’YLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de; “Son dönemde hamdolsun engeli kardeşlerimizin hayatının kolaylaştırılması kamu hizmetlerine erişilebilirliğinin daha da artırılması, sosyal ve sportif faaliyetlere yönlendirilmesi, toplumsal hayatta daha fazla var olmaları ve imkânlarının sağlanmasına engelli dostu Cumhurbaşkanı’mızın gösterdiği hedef doğrusunda büyük adımlar atıldı. Son 15 yılı ve daha önceki dönemi değerlendirdiğimde büyük bir toplumsal farkındalık ve her alanda büyük gelişmeler olduğunu da hepimiz kabul ediyoruz. Cumhurbaşkanımızdan bu işe emek veren herkesten engelli derneklerimizdenAllah razı olsun. Daha çok yapacak işimiz var. Bir aşama kaydettik ama Cumhurbaşkanı’mızbununla ilgili gelecek hedeflerini de önceki günkü konuşmasında ortaya koydular. İnşallah bu hedeflere emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bugün kamudaki engelli istihdamı yüzde 2’lere yaklaştı. Sadece AK Parti döneminde, 62 binin üzerinde engelli kardeşimiz kamuda görev aldı. Dün de 750 engelli öğretmenimizin atamasını Cumhurbaşkanı’mızın katılmış olduğu toplantıda gerçekleştirmişolduk. İnşallahönümüzdeki dönemde eksikliklerimizi de gidereceğiz. Engelsiz Yaşam Merkezi’yle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bununla ilgili bir ihmal içerisindeolduğumuzu sala düşünmeyiniz: Gerekli çalışmaları gerekli hazırlıkları hep birlikte yapmaya devam ediyoruz. İnşallah bunu da hep birlikte gerçekleştirdiğimizde engelli kardeşlerimizin bu alandaki eksikliğini de gidermiş olacağız. Hepimiz bir engelli adayıyız. İnşallah bir ve beraberiz. Engelli birlikte aşarak yolumuza devam edeceğiz.”

ÇAKIR; “HAYATIMIZIN HER ALANINDA SİZİNLE BERABERİZ, BİZ SİZİNLE BİZİZ”

Vali Avni Çakır; “Burada sunuculuk görevini yapan kıymetli kardeşlerimiz o kadar güzel konuştular ki açıkçası ben çekindim onların duygularını ifade etmeleri üzerine konuşma yapmaktan. Gönlümüzde ayrı bir yeriniz var ama gerçekten de sizlere duymuş olduğumuz saygı hürmet bir kat daha da arttı. Kendinizi özellikle yetiştirmiş olmanız ve özgüveninizden dolayı sizleri tebrik ediyorum. Görme engellilerle yoğun tanışmam, Ankara’da 13 sene kaldığım lojmandaydı. Yan binamızda Altı Nokta Körler Derneği vardı. Müthiş bir hayranlıkla izlerdim onları. Bu insanlar şehrin en uzak noktasından gelirlerdi cıvıl cıvıl olurlardı.Bizim onlarla olan muhabbetimiz başkaydı. İçlerindeki yaşam enerjilerine büyük bir saygı duyardım.Hayat kendini kapatmışsan, yaşamaya dair bir sevincin yoksa çevrene doğaya karşı bir ilgin yoksa görsen ne olur görmesen ne olur. Neticede konuştuğumuz hadise gerçekten zor ama bu süreci kabullendikten sonra içerisindeki yaşam enerjisini kaybetmezseniz ve üzerine koyarsanız sizler sadece fiziken görme engeli yaşarsınız ama görmenin size bahşettiği hayatın bu güzelliklerini artı meziyetlerini fazlasıyla hissedersiniz. İnsan eğer kendini evine hapsediyorsa dışarıya kapatıyorsa, hayata dair beklentilerini sıfırlıyorsan zaten sen engellisin. O yüzden ben kardeşlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Dernek başkanımızda burada. Kendileriyle birlikte bir buçuk yıldır mesai harcıyorum. Kendilerini ifade kabiliyetlerine ve projelerine saygı duyuyorum. Elimizden geldiğince kendilerine destek olmaya çalışıyoruz. Her konuda ihtiyaçlarına yetemediğimizin farkındayız. Hayatımızın her alanında sizinle beraberiz biz sizinle biziz. Valiliğimizin devletimizin tüm imkânlarının elinizde olduğunu ifade ediyorum. Ben müthiş duygulandım ve heyecanlandım. Hepinizi tebrik ediyorum. Engelli kardeşlerimize, engel teşkil edecek fiziki engelleri ortadan kaldırarak, onlar en büyük yardımı yapmış olacağız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ediyorum.”

Program başarı öykülerinin dinlenmesiyle devam etti.







Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum