KEAH Onkoloji Ünitesi: Kanserle mücadelede umut kapısı;

KEAH Onkoloji Ünitesi: Kanserle mücadelede umut kapısı

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Onkoloji Ünitesi,  Açıksöz Gazetesi’ne kapılarını açtı. Bünyesinde görev yapan alanlarında uzman 14 personelle tedavi gören hastalara güler yüzleriyle hem neşe hem moral desteği sağlıyor. KEAH Onkoloji Ünitesi, hastalara kanserle mücadelede umut kapısı oluyor......

Ayaktan tedavi hizmeti sunan Kemoterapi Ünitesi’nde bir Onkoloji Doktoru, altı hemşire, iki sekreter, iki hizmet personeli, ilaç hazırlama bölümünde bir eczacı ve ilaç hazırlığında görevli iki personel olmak üzere toplamda 14 kişilik uzman bir ekip görev yapıyor. Ekip, hasta konforunu ön planda tutarak, kanser tedavisinde yüksek kaliteli hizmet sunmayı hedefliyor.

Ünitenin yoğun olarak tedavi ettiği hastalıklar arasında meme kanseri ve prostat kanseri ilk sıralarda yer alırken, bağırsak ve mide kanserlerinin de sık gözlemlendiği belirtildi. KEAH Onkoloji Ünitesi ekibi, hastaların tedavi sürecinde moral ve motivasyonun önemine vurgu yaparak, her hasta için bireysel yaklaşımla en iyi tedavi koşullarını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

ÖZCAN; "GÜNDE YAKLAŞIK 50-60 CİVARINDA HASTA GÖRÜYORUZ"

KEAH Onkoloji Ünitesi hakkında detaylı bilgilendirmelere yer veren Onkolog Uzm. Dr. Erkan Özcan; "Ben şanslıyım oturmuş bir üniteye geldim. Hem hastanenin hem şehrin az çok onkoloji ile alakalı fikri var. Hastanemizin de 5 yıl kadar onkoloji alanında hizmeti vardı. Hemşirelerimizin onkoloji eğitimleri hizmetleri ve tecrübeleri mevcut. 12 tane kemoterapi koltuğumuz var. Günde yaklaşık 18-20 civarında hastaya kemoterapi tedavisi veriyoruz. Kemoterapi veya infüzyon serumla tedavi veriyoruz. Ağızdan tedavilerimiz de var hapla, o tedavilerinizi de uyguluyoruz. Günde yaklaşık 50-60 arasında hasta görüyoruz. Bu Onkoloji için fena bir sayı değil. Bazen artıyor.  Tedavi alanımız tedavi hazırlama alanımız polikliniğimiz hasta bekleme salonumuz hepsi tek yerde burada blok halinde çalışıyoruz. Bu bize tedaviler sırasında sıkıntı olursa hastaya çabuk ulaşıp konusunda hızlı iletişim kurabilme imkanını sağlıyor."

"KEAH ONKOLOJİ ÜNİTESİ, BİRÇOK ÜNİTEYE GÖRE AVANTAJLI"

Her hastalığın tedavisinin ve evrelerinin birbirinden farklı olduğuna değinen Uzm. Dr. Erkan Özcan; "Tedavi başladıktan sonra Burada iş çok hızlı ilerliyor. Hızlıca raporunu çıkartabiliyoruz. Bir hafta içerisine kemoterapi randevusu planı yapabiliyoruz. Hem hemşire desteği olarak, hem sekreter desteği olarak, hem de doktor desteği olarak hastalarımız bu hizmetlerden rahat anlayabileceği şekilde faydalanabiliyor. Hastalarımızın bekleme süresi, hekime hemşireye sekretere ulaşma süresi ve imkanı olarak birçok üniteye göre avantajımız var."

"ÖZELLİKLE KADINLARIN KETEM'E ULAŞMASI KONUSUNDA, KASTAMONU BAŞARILI"

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ücretsiz kanser tarama faaliyetlerine yönelik de konuşan Özcan, bu konuda Kastamonu'nun aktif olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Özcan; "Özellikle KETEM'ler bu konuda başarılı kabul edilebilir. Çünkü sadece merkez değil, ilçelerden de şüphe duyarak gelen vakalarımız oluyor.Özellikle kadınların KETEM'e ulaşması konusunda bence Kastamonu başarılı. Bu sebeple İl Sağlık Müdürlüğü'müzün bilgilendirme faaliyetlerini önemli buluyorum."

"İYİ TARAFI DAHA ÇOK OLSUN KÖTÜ TARAFI DAHA AZ OLSUN İNŞALLAH"

Hastalarla ilgili de konuşan Uzm. Dr. Özcan; "Kötü hastaları da hatırlıyoruz iyi hastaları da hatırlıyoruz. Birçok böyle hastamız var. Zor günler yaşadığını bildiğimiz hastalarımız oluyor, onlar da aklımızda hep iz bırakıyor. Tedavisi çok iyi giden, hatta bazen beklediğimizden de iyi giden ve çok iyi sonuçlar aldığımız hastalarda oluyor. İyi tarafı daha çok olsun kötü tarafı daha az olsun inşallah" dedi.

YILDIRIM; "İLAÇ HAZIRLAMA AŞAMASI BU ALANDA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"

KEAH Onkoloji Ünitesi ilaç hazırlama alanında görevli Eczacı Rüveyda Gül Yıldırım, şöyle konuştu; "Burada biz kemoterapi tedavisi olan hastalarımıza ilaçları ile ilgileniyoruz. İlaçların hazırlanması noktasında burada ayarlamalar yapıyoruz. Doktorumuz ve hemşire arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Onkoloji ünitemizde tedavi gören hastalarımızın ilaçları ile ilgili tüm hazırlık işlemleri bu alanda gerçekleştiriliyor."

ONLAR KEAH'IN KANATSIZ MELEKLERİ...

KEAH Onkoloji Ünitesi'nde 6 hemşire görev yapıyor. Hemşireler, hastaların sadece tedavilerinde değil aynı zamanda moral ve motivasyonları noktasında da ellerinden gelen gayreti güler yüzleriyle göstermeye çalışıyor. 

Şengül Hemşire de Onkoloji Ünitesinde görevli kanatsız meleklerden biri... Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesi'nde yaklaşık 7 yıldır görev alan Hemşire Şengül Uysal şunları söyledi; "Hastalarımızdan olumlu dönüş almak bizleri çok mutlu ediyor. Hem mesleğimizle onore oluyoruz hem mutlu oluyoruz. Ayrıca  onların yüzlerini gülerken görmek bizim moral ve motivasyonumuzu daha da artırıyor."

BEŞİR; "BANA 'AKCİĞER KANSERİSİN' DEDİLER, BEN 'BU HASTALIĞI YENERİM' DEDİM"

Akciğer kanseri teşhisi ile 6 aydır Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesinde tedavi gören 76 yaşındaki Sabri Beşir; "Sırtımda bir ağrı oldu. Onu çektirmek için hastaneye gittim. Doktorum akciğerde bir leke gördüğünü ve bunun için Ankara'ya gitmem gerektiğini söyledi. Ankara'ya gittim. Tamam dediler 'Sen akciğer kanserisin.' Ben bu hastalığı yenerim dedim. Hele buraya gelince büsbütün gerilemeye başladı. 6 aydır gelip gidiyorum, tedavi oluyorum. Hizmetten çok memnunum. Böyle bir hastane daha ben görmedim. Neşe katıyorlar. Doktorumuz Erkan Bey sağ olsun çok ilgileniyor, hemşirelerimiz keza aynı şekilde. Hasta olan burada iyileşme şansı var. Hatır için söylemiyorum hakikaten çok iyiler."

YILDIZ; "BENİM İÇİN BİR AİLEDEN FARKI YOK HEMŞİRELERİMİZİN DE DOKTORUMUZUN DA"

Yumurtalık kanseri Dolayısıyla tedavi gören Sevgi Yıldız şunları kaydetti; "Buranın Başhekimi teşhisi koydu, Ankara'ya gönderdi, ameliyatım oldum. Şimdi burada ilaç tedavisi görüyorum. İlk öğrendiğimde bir yıkıntı oldu tabi ama moralimi yüksek tuttum. Yakınlarım moralimi yüksek tuttu. 'İyi olacaksın' dediler. Hemşirelerimiz çok iyi doktorlarımız çok iyi Allah razı olsun. Benim için bir aileden farkı yok hemşirelerimizin de doktorumuzun da. Her şeyimizi açıkça söyleyebiliyoruz, sorabiliyoruz çok güler yüzlüler Allah razı olsun hepsinden."

KÖMÜRKARAOĞLU; "3 YILDIR KANSERLE MÜCADELE EDİYORUM"

3 yıldır meme kanseri dolayısıyla KEAH Onkoloji Ünitesi'nde tedavi gören Emine Kömürkaraoğlu; "3 yıldır kanserle mücadele ediyorum. Aslında ben fark edemedim. Fark edemediğim için 4 evreye ilerledi. Sırt ağrıları ile doktora başvurdum. Meğer meme kanseri kemikleri sıçramış anlayamadık. Kemoterapi aldım, radyoterapi, ışın tedavisi... Şimdi akıllı ilaçla tedaviye devam ediyoruz. Hemşireler doktorlar çok iyiler. 3 yılda üçüncü doktorumuz bu. 3'ü de çok iyiydi. O konuda şanslıyım. Hemşirelerimiz zaten psikolog gibiler. Sağ olsunlar. Bazen canımız sıkkın oluyor, ağlayabiliyoruz. Tedavi sırasında bile bazen hüzün geliyor ağlıyoruz. Ama hemşirelerimiz dediğim gibi psikolog gibiler. Yanımıza geliyorlar, bizi dinliyorlar, bizimle sohbet ediyorlar, çok güler yüzlüler."(Nihan Kıran/ÖZEL HABER)

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum