Kastamonu’da ilçe isimleri nereden geliyor?;

Kastamonu’da ilçe isimleri nereden geliyor?

Hiç merak ettiniz mi ‘Kastamonu’nun ilçelerinin isimleri nereden geliyor?’ CNG Haber olarak sizler için derledik....

ABANA



Tarihteki en eski ismi Aiginetes’dir. Birçok kaynakta “Kastamonu’nun en eski kenti” olarak Abana gösteriliyor. Özgün adı “Apana”dır. Arapçada “p” sesini karşılayan harf olmadığı için Türkçeye “Abana” olarak geçmiştir.

(Kaynak; https://www.abana.bel.tr/abana-tarihi)


AĞLI ve AZDAVAY




İlçe halkının anlattığı efsaneye göre Ağlı ismi ilçenin doğusunda bulunan uğurlu tepede Türkler, kalede Bizanslılar yaşıyormuş, her ikisi arasında 3 km mesafe vardır. Türkler içme suyu ihtiyacını ilçe merkezinden akan bir sudan karşılıyorlarmış. Bizanslılar, Türkleri yenmek için İçme sularını zehirlemeye karar vermişler. Bizanslıların içinde bulunan genç bir kız, Türk subayına aşık olduğundan Bizanslıların suya zehir kattıklarını haber vermiş. Bunun üzerine Türkler topluca su içmeye gitmişler ve orada ölü taklidi yaparak Bizanslıların onları görebileceği şekilde yere yatmışlar, Türklerin öldüğünü zanneden Bizanslılar, ganimet için Türk kasabasına savunmasız bir şekilde gelirler. Mesafe yakınlaştığında yerde yatan Türkler ayağa kalkarak hücuma geçerler ve Bizanslıları bugünkü Azdavay’a kadar kovalarlar. Bizanslıların Türkler için azdı- vay diye bağrışmalarından Azdavay ismi,  suyun zehirlenmesinden dolayı Ağu- Ağulu =Ağlı ismi kaldığı söylenmektedir.

(Kaynak; http://agli.meb.gov.tr/www/tarihce/icerik/5)


ARAÇ;



Araç ilçesi, Karadeniz ile iç bölgeler arasındaki ticari ve beşeri bağları kuran kervanların işlediği önemli bir yol güzergâhında olması, ilçeye “Araç” adının verilmesine sebep olmuştur.

(Kaynak;https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR)


BOZKURT


1953 yılı sonlarında ise ilçe merkezi Abana’dan alınarak Pazaryeri’ne nakledildi. Pazaryeri’ni ilçe yapan yasada, ilçenin adının Bozkurt olması kararlaştırıldı.

(Kaynak;https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR-63812/bozkurt.html )


CİDE



Cide'nin hangi isimle ne zaman nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. "Cide" adı tarihi metinlerde ilk olarak Homeros'un ünlü eseri İlyeda'da anılır.

(Kaynak;https://cide-tr.tr.gg/tarihi.htm)

 

ÇATALZEYTİN



Çatalzeytin ilçesi, Sinop ile Kastamonu il sınırında yer alır ve iki şehri,Çatalzeytin'in doğusundan Karadeniz'e dökülen Akçay ayırır. Adını ise sahilinde bulunan kayıkçıların kayıklarını bağladığı çatal şeklindeki zeytin ağaçlarından aldığı söylenir.

(Kaynak;https://tr.wikipedia.org › wiki › Çatalzeytin)


DADAY



Daday ilçesi, binlerce yıllık bir maziye sahiptir. Daday adının Türk- İslam çağından önce Dadybra olduğunu, M.S. 6. yüzyılda yaşayan Harekles'in ( Synekdemos ) adlı eserinden öğreniyoruz. Dadybra kelimesinin orman yetişmesine elverişli toprak anlamına geldiği de söylenmektedir.

(Kaynak;http://kastamonu-abdulhalim.blogspot.com/2007/12/daday.html)


DEVREKANİ



Devrekâni isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak kullanılmasından ve “DEVLETHANI” olarak isimlendirilmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır.

(Kaynak;https://tr.wikipedia.org/wiki/Devrekani)

 


DOĞANYURT



Pontuslular zamanında Gereas adı ile anılan Doğanyurt'un ilk yerleşim alanı; bugün sadece temelleri kalan kaledir. 1962 yılında çıkarılan yasa ile ismi Doğanyurt olarak değiştirilmiştir.

(Kaynak;https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR-63817/doganyurt.html)

 


HANÖNÜ



Hanönü ilçesi, Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde eski İpek yolu üzerindeki tarihi han çevresi mesken olarak seçilmiş, Hanönü ismini de ilçe merkezinde bulunan bu Tarihi Han'dan almıştır. İlçe, tarih boyunca birçok uygarlığın kurulup yok olduğu bir bölgede yer alıyor.

(Kaynak;http://www.hanonu.gov.tr/hanonu-ilcemiz)

 


İHSANGAZİ



Mergüze adıyla anılan yerleşim alanının adı, 1968 yılında belediye teşkilatının kurulması sırasında merkeze yakın olan İhsangazi Köyü’nün adı ilçe merkezine verilmiştir.

(Kaynak;https://www.kuzka.gov.tr/Icerik/Dosya/www.kuzka.gov.tr_16_ZM3H78CK_ihsangazi_ilce_analizi.pdf)


İNEBOLU



2400 yıl önce Milet’liler döneminde bir kıyı İonya kolonisi olarak Boyranaltı mevkiinde kurulduğu ve Sinop’a bağlı bir şehir olduğu tahmin edilmektedir. O zaman ki adı Abunoteichos idi. Bu isim “her yere hâkim bir kale” manasına gelmekteydi. Bu isim M.S 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde"Ionopolis” (İyonya Kenti) olarak değiştirmiştir. Daha sonra şehir, Selçuklular döneminde “İNEBOLU” ismini almıştır. İnebolu, 1753 yılında İlçe olmuştur. 

(Kaynak;http://www.inebolu.gov.tr/ilcemiztarihi )

 

KÜRE



Küre-i Nühas Osmanlıca Bakır ocağı anlamına gelmektedir (Küre=ocak/Nühas=bakır) İlçenin bugünkü imside buradan gelmektedir. Tapu Kadastro kayıtlarında yapılan araştırmada bir dönem ilçenin isminin Küre-i Mamure olarak geçtiği görülmektedir. 1800’lü yıllarda Kastamonu ya bağlı bir Kadılık iken, 1868 yılında tam teşekküllü bir nahiye olarak İnebolu ya bağlanmıştır. Kurtuluş savaşının kazanılmasından sonra ulu önder Atatürk Kastamonu’yu ziyaret ederek Şapka inkılabını gerçekleştirmiş ve 25 Ağustos 1925 günü Küre’yi de ziyaret etmiştir.Bu ziyaret esnasında kendisinden halen nahiye olan Küre’nin ilçe olması talebinde bulunan Kürelilere konuyu inceleyeceği sözünü vermiş ve İlçemiz 1926 yılına kadar İnebolu İlçesine bağlı nahiye iken, 26 Haziran 1926 gün ve 404 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 872 nolu "Teşkilatı Mülkiye Kanunu" ile İlçe olmuştur.

(Kaynak;http://www.kure.gov.tr/ilcemizin-tarihi )

 

PINARBAŞI


Değişik yazılı kaynaklardın alınan bilgilere ve rivayetlere göre şimdiki adı Çamkışla, önceki adı Erkemle olan köy Roma ve Bizanslılar döneminde kalabalık bir yerleşim yeri olduğu aynı zamanda, Çamkışla köyü Benle mahallesinin ve Çalkaya Köyü’nünde Roma ve Bizanslılar döneminde önemli yerleşim merkezi olduğu belirtiliyor. Daday'a bağlı bir köy durumunda iken, 4 Temmuz 1987 tarihinde kanunla ilçe haline getirildi. Pınarbaşı 1946 yılına kadar Daday’ın bir köyü iken 1946 da Azdavay’ın ilçe olması ile birlikte buranın köyü durumuna geçmiş ve yavaş yavaş canlılık devresi yaşamaya başlamıştır. Pınarbaşı’nın derinliklerinde sakladığı bol miktarda taşkömürü ile tarihin gelecekte 2. Karaelmas bölgesi olabileceğine kesin bir gözle bakılmalıdır.

( Kaynak;https://kastamonu.ktb.gov.tr/TR-63822/pinarbasi.html )

 

SEYDİLER



Cumhuriyet döneminden önce Seydiler'in yerleşim yeri olarak "İpek Yolu' tabir edilen yol üzerinde bulunması nedeniyle Cayır Mahallesinde bulunan Seyyid-i Zülfikar Camisi yanında kervansaraylar, deve hanları, hamamlar inşa edilmiştir. Karayolu taşımacılığı ilerleyip deniz yolu taşımacılığı duraklayınca; İnebolu Limanı önemini yitirmiş, İpek Yolu da önemini kaybetmiştir. Burada inşa edilen kervansaraylar, deve hanları ve hamamlar zamanla kullanılmadığından yıpranarak yıkılmıştır. Hanlar, hamamlar ve kervansarayların camii ile beraber yapıldığı sanılmaktanır. Seydiler'in isminin de bu camiye adını veren, türbesi de ilce merkezinde bulunan Seyyid-i Zülfikar isimli zattan geldiği rivayet edilmektedir.

(Kaynak;http://seydiler.gov.tr/ilcemizin-tarihi )

 

ŞENPAZAR



Şenpazar isminin bu bölgeye ilk yerleşen kişilerden biri olan Şeyh Şir Ali Bani'den geldiği tahmin edilmektedir. İlk olarak “Şehribani” daha sonra ise halk arasında “Şarabani veya Şarbana” biçiminde söylenmeye başlanan ilçe adı daha sonra 1968 yılında günümüzde de kullanılan “Şenpazar” olarak resmileşmiştir.(Kaynak; https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eenpazar )

 

TAŞKÖPRÜ



Taşköprü ilçesi adını Gökırmak üzerinde Roma öncesi dönemlerde yapıldığı tahmin edilen ve hâlen kullanılan yedi gözlü 68 metre uzunluğundaki Taş Köprü'den alır.

(Kaynak;https://tr.wikipedia.org › wiki › Taşköprü,_Kastamonu)

TOSYA



Arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre yaklaşık dört bin senelik bir geçmişe sahiptir.M.Ö. 7’nci yüzyılda hüküm sürmüş Yunan hükümdarı Homeros döneminde “Paflagonya” denildiği bilinmektedir. Tosya adını Bizans İmparatorluğu döneminde kullanılan adı Doceia’dan almıştır.

(Kaynak;http://www.tosya.gov.tr/tosya-genel-gorunum )

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum