Teknokent 10 katı büyüyor!
Son yıllarda gösterdiği başarılarla dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Hamdi Topal, üniversitenin faaliyetler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu....
Son yıllarda gösterdiği başarılarla dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Hamdi Topal, üniversitenin faaliyetler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özellikle şehirdeki kuruluşlarla yaptığı iş birlikleriyle dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi Rektörü Topal, aktif olarak 27 binin üzerinde öğrencinin bulunduğu bilgisini verdi.
Geçtiğimiz aylarda yüzde yüz doluluk oranına ulaşan Kastamonu Teknokent A.Ş.'nin 10 dönümlük bir alanda faaliyet göstermesini planladıklarını fakat şehrin ilgisi sebebiyle alanın 100 dönüme çıkarılması için girişimlerde bulunulduğunu kaydeden Topal, bakanlık sürecinin ardından Teknokent'in alanının büyüyeceğinin müjdesini verdi.
Tıp Fakültesi Kampüsü içerisinde yer alan Morfoloji Binası'nın Ocak ayında bitirilmesini planladıklarını kaydeden Topal, Veterinerlik Fakültesi'nin de bu kampüste faaliyet göstereceğini bildirdi.
Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yayın yapan Kampüs Radyo'ya konuk olduğu programda üniversitenin resmi olarak 2006 yılında kurulduğunu söyleyen Rektör Topal, ''Genç üniversitelerden bir tanesiyiz; henüz 15 yaşında ama Kastamonu Üniversitesi, yükseköğretim geçmişiyle 15 yılla sınırlanacak bir yapıya sahip değil. Aksine Kastamonu Üniversitesi geçmişte Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'ne bağlı yükseköğretim kurumlarını bünyesinde barındıran bir akademik yapıya sahip. Bu yönüyle eskiye dayalı, nitelikli bir kadronun çekirdeğini oluşturan akademik yapılanma çerçevesinde üniversitemiz kurulmuş ve bugünlere gelmiş'' dedi.
Kastamonu'nun büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu kaydeden Topal, ''19 tane ilçesi bulunmakta. Mevcut durumda; 19 ilçeden 12 tanesinde meslek yüksek okulumuz var ve eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediliyor. Merkeze baktığımızda ise merkezde fakültelerimiz, enstitülerimiz ve yüksekokullarımız karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Kastamonu'yla bir dönem özdeşleşen Kastamonu Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Bugün itibariyle merkeze baktığımızda üç tane kampüsümüz var, bir tanesi Kuzeykent Kampüsü, bunun yanı sıra inşaatı devam eden ve tıp fakültesinin taşınacak olduğu sağlık adası üzerindeki yeni kampüsümüz var. Yine uzun yıllardan beri şehir merkezinde hizmet vermeye devam eden eğitim fakültemiz var'' ifadelerine yer verdi.
''27 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİMİZ VAR''
Üniversitedeki öğrenci ve öğretim elemanı sayılarıyla ilgili de bilgi veren Rektör Topal, şöyle devam etti; ''Üniversitemizde yaklaşık 3 bin yabancı uyruklu öğrencimiz, eğitim-öğretim faaliyetlerine katılıyorlar. Elbette hedefimiz, uluslararası alanda tanınan üniversal kuruluşlar ve bilginin herhangi bir ülkeyle sınırlanması veya belli topluluklarla sınırlandırılması değil. Bilgi, bütün insanlığın ortak malı. Üniversitemizde 950 civarında öğretim elemanı görev yapıyor. İhtiyaç çerçevesinde ve YÖK'ün kadro imkanı çerçevesinde biz bu sayıları arttırmaya gayret ediyoruz. Bu hocalarımızın bir kısmı doçent, profesör, yardımcı doçent seviyesinde çalışmaya devam ediyor. Bir kısmı da geleceğin öğretim görevlileri olmak için yola çıkan genç kadromuz yani araştırma görevlilerimiz. Üniversitemizde meslek yüksek okullarında verilen ön lisans programı kapsamında 8 bin 852 öğrencisi bulunmakta, lisans programları kapsamında 15 bin 780 öğrencimiz var. Lisansüstü kapsamında ise 2 bin 542 öğrencimiz, eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Toplamda da 27 binin üzerinde bir öğrenci sayımız var. Bu sayıların arttırılması mümkün ama öncelikle Türkiye'deki nitelikli insan ihtiyacını dikkate almak ve bu manada gelecekte gençlerimize hem bilgiyi almak hem de istihdamlarına katkı sağlayacak programlar için çalışıyoruz.''
Kastamonu Üniversitesi'nin çok ciddi anlamda nitelikli bir akademik kadroya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Topal, ''Farklı alanlarda, farklı unvanlarda ciddi çalışmalar sahibi hocalarımız bize önemli katkı veriyor. Bunun ötesinde, yine üniversitemizin sahip olduğu imkanlar, her şeyden evvel üniversitemiz Kastamonu'da ve ilimiz, bugün itibariyle ulaşım kolaylığı anlamında önemli vilayetlere oldukça yakın. Sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi geçmişi; yükseköğrenimde eğitim görmeyi amaçlayan bir öğrenci için eşsiz bir fırsat sağlıyor. Öğrencilerimiz, ilgi sahaları çerçevelerinde muhtelif çalışmalar yapıyorlar. İnsansız hava aracı, elektrikli araç, yenilenebilir peyzaj çalışmaları, orman endüstrileri ve sanayiye yönelik projeler gerçekleştirerek TÜBİTAK başta olmak üzere farklı kurumlardan destek almaya hak kazanıyorlar. Bunlar bizim için övünç kaynağı ama amacımız bunu sürekli hale getirmek. Bu anlamda çeşitliliği de arttırmak. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerimiz tasarlayıp ürettiği Atabey Gazi isimli araç, elektrikli araç yarışlarında önemli başarılar elde etti. Öğretim elemanlarımız da TUBİTAK projelerinde etkinlik gösteriyorlar, orada yer alıyorlar'' diye kaydetti.
''TEKNOKENT, KASTAMONU'YA MÜHİM KATKILAR SUNACAK''
Kastamonu Üniversitesi'nin de dahil olduğu TEKNOKENT A.Ş. hakkında da bilgi veren Topal, ''Üniversitemiz, Türkiye'de Teknokent'e sahip 81'nci üniversite olarak ilan edilmişti. Bunun da hayata geçirilmesi belirli süreye bağlıydı. Arkadaşlarımızla beraber kalan az süreyi hızlı bir şekilde değerlendirerek, çok kısa bir süre içerisinde Kastamonu Üniversitesi'nin de dahil olduğu Kastamonu Teknokent A.Ş.'yi tescil ederek faaliyetlerini başlatmış oldu. Teknokent, ilin kalkınması anlamında çok mühim. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde üstlenmiş olduğu misyonu yerine getirmesinde önemli bir taşıyıcı araç konumunda. Teknokent, Kastamonu iline ve bölgesine çok mühim katkılar sağlayabilecek bir unsur. Hiç şüphesiz, ilimiz de bunun farkında olduğu için ciddi bir teveccüh gösterdi ve güçlü bir şekilde faaliyetlerine başladı. Teknokent'te faaliyet göstermek isteyen elliye yakın firma karşımıza çıkıyor. Biz, Teknokent olarak ilk etapta 10 dönümlük bir alanda hizmet vermeyi amaçlamıştık ama bu ilgi ve alakayı görünce; Teknokent'in sahasının 100 dönüme çıkarılması için gereken süreci başlattık. Bu süreç halen, bakanlık bünyesinde devam etmekte'' ifadelerine yer verdi.
''ORMANCILIK VE TABİAT TURİZMİ ALANINDA PARMAKLA GÖSTERİLMEK İSTİYORUZ''
Kastamonu Üniversitesi'nin Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, şu ifadelere yer verdi;''Yükseköğretime baktığımızda Türkiye'de 200'e yakın üniversite var. Bunların 130'u devlet üniversitesi olarak karşımıza çıkıyor. Her ile bir üniversite projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye'de devlet üniversitesi sayısında önemli bir artış oldu ancak bu üniversitelerin, birbirinin kopyası olmaması ve tematik alanlarda faaliyet göstermesi gerektiğinden, Yüksek Öğretim Kurumu başkanlığı tarafından toplamda 22 üniversite seçilerek, ihtisaslaşan üniversite kapsamında değerlendirildi. Kastamonu Üniversitesi, iline en uygun alanda seçildi. Tabiat Turizmi ve Ormancılık alanında ihtisaslaşan bir üniversiteyiz. Türkiye'deki üniversiteler hiç şüphesiz aynı imkanlara ve potansiyele sahip değil. İstanbul'da, Antalya'da, Ankara'da kurulu bir üniversiteyle Kastamonu'da, Çankırı'da, Karabük'te kurulan bir üniversiten aynı imkanlara sahip olduğunu söyleyebilmemiz gerçek dışı olur. Bu çerçevede üniversitelerin, kendi imkanlarını öne çıkaracak şekilde yapılanması, daha da tercih edilir ve olması gereken bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Gerek tabiat turizmi, gerekse de ormancılık anlamında ilin çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. İlin geneline baktığımızda yüzde 67'sinin ormanla kaplı olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda da Türkiye'de orman emvali kaynaklı gelir anlamında muadillerine nazaran çok ciddi bir gelir elde ettiği, bu yönüyle Türkiye'nin toplam orman varlığı içerisinde yüzde 3,5'luk bir alana sahipken, orman kaynaklı gelirde yüzde 10'a tekabül eden bir geliri elde ettiğini görüyoruz. Potansiyelinin de bundan daha fazla olduğunu görüyoruz. Sektörün, doğrudan arayıp bulduğu ve nitelikli bilgi isteğine karşılık veren bir üniversite olarak şekillenme zaruriyeti doğdu. Aynı durumu tabiat turizminde de görüyoruz. Kastamonu'nun hakikaten eşsiz güzelliklere sahip bir il olduğunu görüyoruz. Kış turizminden yaz turizmine, inanç turizminden kanyon turizmine çok farklı alanlarda Kastamonu'nun muadilleriyle kıyası mümkün olmayan açık bir üstünlüğe sahip olduğu karşımıza çıkıyor. Tabiat turizmi yönünde inanılmaz bir potansiyeli var. İhtisaslaşan bir üniversite olarak başta bir yol haritası belirleme sürecine girdik. Benzer üniversiteler arasında ilk olmayı başararak stratejik planımızı hazırladık. Bu planımızı hazırlarken paydaş kurumların hepsiyle teke tek görüşerek ciddi bir çabayla hazırladık. Hazırlamış olduğumuz bu planın ardından, geleceğimizi şekillendirecek olan projelerimizi hayata geçirmeye başladık. Tamamlanmış ve devam eden bir çok projemiz var. Bu projelere de ek kaynak sağlanıyor. Sadece önümüzdeki yıl ve bu yıl kullanacağımız bütçe, 18 milyon lira. Bizim amacımız, Türkiye'de tabiat turizmi veya ormancılık ismi zikredildiğinde; üniversitemizi parmakla gösterilen bir üniversite haline getirmek. Bunun çabası içerisindeyiz.''
''OCAK AYI İTİBARİYLE, MORFOLOJİ BİNASINI TAMAMLAMAYI AMAÇLIYORUZ''
Rektör Topal, son olarak Kastamonu Üniversitesi Tıp
Fakültesi'nin inşaat süreciyle ilgili şu ifadelere yer verdi; '' 2000'li
yıllarından başından beri süren bir süreçti. Çok şükür, öncelikli olarak
öğrencilerimizi buraya aldık , geçtiğimiz yıl birinci sınıf öğrencilerimizi
almıştık. Bu yıl birinci ve ikinci sınıflar Kastamonu'da eğitim görmeye devam
ediyor. Öğrencilerimizin eğitimleri, kendilerine ait binada devam edecek. Bunun
için de Tıp Fakültesi Kampüsümüzü bitirme aşamasındayız. Morfoloji binasının
tamamlanmasının ardından, tıp fakültesi öğrenciler bir bütün olarak;
akademisyenleri, laboratuvarlarıyla beraber eğitim-öğretim faaliyetlerine devam
edecek. Ocak ayı itibariyle de bunu gerçekleştirme amacındayız. Tıp Fakültesi,
aynı zamanda, Veterinerlik Fakültesi'ne
de ev sahipliği yapacak. Burada Tıp
Fakültesi kadrosunda yer alan klinisyen hocalarımız, klinisyen öğretim
üyelerimiz, afile olduğumuz Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapsamında, sağlık
alanında hastalarımıza hizmet vermekte. Önemli başarılara imza attıklarını da
görmekteyiz. Kalp damar cerrahisi alanında yapılan ameliyat dikkat çekiyor.
Organ nakli, kornea nakli, gene cerrahi de önemli başarılara imza atılıyor. Kastamonu halkının tedavi hakkını elde
etmesi anlamında, hastaneye olan ihtiyaçlarının, il dışına gidilmeye gerek
kalmaksızın, il içerisinde giderilebilecek olduğu bir alt yapıya katkı
sağlamayı amaçlıyoruz. Bu bizim için mühim ama Kastamonu ilinin geneline
yönelik sağlık alanında bir ihtiyacın giderilmesi noktasında önemli bir adım
olarak karşımıza çıkmaktadır.''
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.