KEAH’tan “yılan” uyarısı;

KEAH’tan “yılan” uyarısı

Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi (KEAH) Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Miraç Koç, yaz aylarında oluşabilecek yılan ısırıklarına dikkat çekti....

Koç, açıklamasında, şunları kaydetti; “Yaz aylarında yılan ısırıklarına sık rastlanmaktadır. Tüm yılan ısırıkları zehirlenmeye sebep olmamakla beraber ülkemizde en sık viperidea grubu yılanlar ile zehirlenme vakaları görülmektedir. Kastamonu ve çevresinde de her yıl yaz aylarında ciddi zehirlenme bulguları oluşturan yılan ısırıkları acil servislere başvurarak tedavi altına alınmaktadır.

Yılan ısırıkları; sadece ısırılan bölgeyi etkileyebileceği gibi tüm vücudu etkileyerek ciddi zehirlenmeye yol açabilmektedir. Yılanın ısırdığı bölgede kızarıklık, şişlik, kanama, kaşıntı, karıncalanma, ağrı ve enfeksiyonlar görülebilir. Yaygın zehirlenme durumu ise bulantı, kusma, karın ağrısı, çarpıntı, güçsüzlük ile kendini gösterebilir. Ciddi zehirlenme tespit edildiğinde yılan ısırıklarına karşı panzehir kullanılarak tedavi edilir. Bu yüzden yılan ısırmasına maruz kalan tüm hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını öneriyoruz. Yılan ısırmalarında ısırılan kişi sakinleştirilmeli, yara yeri ile oynamadan mümkünse yıkanmalı ve ısırılan uzuv mutlaka hareketsiz hale getirilerek kalp seviyesinde tutulmalıdır. Turnike, yara yerinin kesilmesi ve ağızla emme gibi zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.” 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum