Bursa'daki acı olaya Kastamonu'dan açıklama! 'Acilen...';

Bursa'daki acı olaya Kastamonu'dan açıklama! 'Acilen...'

Bursa'da anne Ümran Ö. (53) fiziksel engelli oğlu Yusuf Hakan Ö.'nün (31) boğazını jiletle keserek öldürmesinin ardından, aynı jiletle kendi boğazını keserek intihar etti. Bu acı olay Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Türkiye Otizm Meclisi tarafından ülke genelinde ortak açıklama yapıldı....

BOYRAZ; "ACİLEN AİLE DESTEK BİRİMİ KURULMALI"

Türkiye Otizm Meclisi Kastamonu İl Temsilcisi Huriye Boyraz söz konusu duruma ilişkin açıklama yaptı. Boyraz açıklamasında; "İnanın her gün aileler özellikle anneler için moral destek elimizden ne gelirse gece gündüz yapmaya çalışıyoruz.  Ancak bu gibi acı olaylarla  karşılaşmamak için acilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bünyesinde,  Aile Destek Birimi kurulup incelenmesi, takip ve destek olunması gerekiyor" dedi.

"31 YIL BEBEK GİBİ BAKTIKTAN SONRA..."

Boyraz devamında; " 31 yıl bebek gibi baktıktan sonra kelimelere sığmayan yazarken bile ağlamaktan yazamıyorum... Bu tür olaylarla şartlar zorlaştıkça yaş ilerledikçe destek olmadıkça çokça karşılaşacağız. İnsan evladına 'Arkamda bırakma Yarabbi' diye dua eder mi? Bizler bu durumdayız" ifadelerine yer verdi.

"BU OLAY,  YAŞANAN ZORLUKLARIN NE KADAR CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTIĞINI BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ"

Türkiye Otizm Meclisi tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Ülkemizde yaşanan trajik bir olay hakkında derin üzüntümüzü paylaşmak ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için atılması gereken adımlara dikkat çekmek amacıyla bu bildiriyi sizlerle paylaşmak istedik. Engelli çocuğunu öldürdükten sonra intihar eden bir annenin hikayesi hepimizi derinden sarsmıştır. Bu olay, toplumumuzun en kırılgan kesimlerinden biri olan engelli bireyler ve ailelerinin yaşadığı zorlukların ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.

" KRİZ DESTEK HATLARININ OLUŞTURULMALI"

Yapılan açıklamada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na çağrıda bulunuldu. Çağrıda şu ifadelere yer aldı; "Engelli bireylerin ailelerine yönelik psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve bu hizmetlere erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Ailelerin yaşadıkları stres ve zorluklarla başa çıkabilmeleri için düzenli ve yeterli psikolojik destek sağlanmalıdır. Engelli bireylerin bakımını üstlenen ailelere yönelik maddi yardımların artırılması ve bu yardımların düzenli hale getirilmesi, ailelerin ekonomik sıkıntılarla başa çıkmalarına yardımcı olacaktır. Bu konuda kapsamlı bir sosyal destek ağı oluşturulmalıdır. Ülke genelinde, engelli bireylerin ve ailelerinin sürekli destek alabilecekleri merkezlerin kurulması. Toplum genelinde engelli bireyler ve onların ailelerine yönelik farkındalık çalışmaları artırılmalı, toplumun bu konuda daha bilinçli ve duyarlı hale gelmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, engelli bireylerin hakları ve ailelerin destek mekanizmaları konusunda bilgilendirilmesi için eğitim programları düzenlenmelidir. Engelli bireylerin toplumda kabul görmesi ve desteklenmesi için kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme kampanyalarının başlatılması. Ailelerin acil durumlarda ulaşabilecekleri ve anında yardım alabilecekleri kriz destek hatlarının oluşturulması. İhtiyaç duyulan durumlarda özel gereksinimli çocuk/gençlerimizin tedavisini verebilecek yatılı psikiyatri üniteleri açılması gereklidir.(Sağlık Bakanlığının paydaş olması) Engelli bireylerin sosyal hayata katılımını kolaylaştıracak hizmetlerin ve altyapıların geliştirilmesi gerekmektedir. Engelli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere erişiminin artırılması için kapsamlı politikalar oluşturulmalıdır. Engelli bireylerin bakımını üstlenen aileler için geçici bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalı, bu sayede aileler nefes alma imkanı bulmalıdır. Aileler, çocuklarının kaliteli bakım alacağından emin olmalıdır. Engelli çocuklar için özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin kalitesi artırılmalı ve erişilebilirliği sağlanmalıdır."

"DAHA ETKİN VE KAPSAMLI POLİTİKALAR GELİŞTİRMELERİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"

"Bu hizmetlerin yaygınlaştırılması, çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu trajik olay, toplum olarak daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini acı bir şekilde hatırlatmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na, ve ilgili bakanlıklara engelli bireyler ve ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmek için daha etkin ve kapsamlı politikalar geliştirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu vesileyle, hayatını kaybeden anne ve evladımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz."

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum