Kastamonu’da 455 yıl evvele yürüyüş!;

Kastamonu’da 455 yıl evvele yürüyüş!

29’uncu Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını anma haftası bugün itibariyle mehter marşı eşliğinde yürüyüş düzenlenerek başladı....

Şeyh Şaban-ı Veli, vuslatının 455. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı.

Kastamonu Evliyalarını anma haftası kapsamında; bugün şelalenin bulunduğu mevkiinden Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nden, Hz. Pir Külliyesi’ne kadar mehter takımı ve protokol eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi.

Saat 12:00’de başlayan program, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’nde ilahiler, Kur’an-ı Kerim Tilaveti, protokol konuşması, dua ve ikramlarla sona erdi.

Programa katılım sağlayan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, "Daha önce bu program 28 defa yapılmış. Önce kovid-19 salgını, ardından deprem gibi nedenlerle ara verilmiş. İstanbul'dan kıymetli bir arkadaşımız aradı bana dedi ki bunu yeniden yapmayı düşünelim. Ben tabi farkında değildim. Sayın Vekilimiz aradım onunla istişare ettik. En son Vakfımızın Başkanını aradık ve görüştük. Yeniden yapalım diye karar aldık. İnşallah hayırlara vesile olsun. Destek veren herkese, Belediye Başkanımıza, Kastamonulu hemşehrilerimize Vakfımıza teşekkür ediyorum.

VALİ MEFTUN DALLI “BUGÜN DAHİ GÖNÜLLERİMİZİ HOŞ ETMEKTEDİR

Kastamonu tarihin her döneminde değerini koruyan bir yurt köşesi. Şehitler diyarı, şehzade şehri evliyalar şehri... Türklerde İslam inancının sevgiyle, hoşgörüyle, yerleşmesine vesile olan Piri Türkistan Ahmedi Yesevi Hazretlerinin tedrisatından geçen dervişler, Anadolu ve Balkanların manevi fethini gerçekleştirmişlerdir. Herhangi bir karşılık beklemeden, insanlığa hizmet eden manevi rehberlerimiz Anadolu'nun her tarafına yayılmış, sözleri ve zikirleriyle kalplerin Hak'ka yaklaşmasını sağlamıştır. Maneviyatıyla yaşadığı yüzyıla ışık saçan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli hazretleri de Kastamonu'muzu aydınlattığı gibi halifeleriyle Mısır, Hicaz, Pakistan, Kuzey Afrika ve Balkanlarda ilim irfan hizmetinde bulunmuştur. Bütün dünyada dinlerin etkilerinin azaldığına şahit olmaktayız. Bir realite var son yıllarda. Ancak biz bu konuda şanslıyız. Ülkemizin her köşesinde ayrı bir renk ayrı bir koku olarak hak dostları bizi sarıp sarmalamaktadır Hak dostlarının dostluğu son derece kıymetlidir. 'Ne olursan ol yine gel' diyen Mevlana, 'Yaratılanı severiz yaratandan ötürü' diyen Yunus Emre, Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler' diyen İbrahim Hakkı Hazretleri, 'Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle' diyen Hz. Pir bugün dahi gönüllerimizi hoş etmektedir. Yapılan bu anma faaliyetinin Kastamonu'muzun ülkemizin manevi havasına rahmet ve bereket katacağına inancı ve kanaatindeyiz. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın etkinlik takvimine de alınan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını anma programının şehrimizin tanınmasına, kültür ve turizmine de ayrı bir değer katacağına inanıyor ve bunu temenni ediyorum. Bu yıl ki programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.“ ifadelerini kaydetti.

Programa katılım sağlayan Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, “Sayın Valim, değerli protokol Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı’nın değerli Başkanı, değerli yöneticileri hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Diyerek şu ifadeleri kaydetti;

HASAN BALTACI “O HEP HAKKI VE ADALETİ SAVUNMUŞTUR”

“İçinde çok derin felsefe barındıran, Anadolu’nun köklerinin ne kadar kuvvetli ve derinde olduğunun hissedildiği çok özel yerler var. O yerlerden birisi de burasıdır. Bir kuru ağaç dalının sevgiyle, saygıyla, inançla ve özenle kök salıp hayat bulduğu bir yerdeyiz. Bugün burada bir Anadolu evinin, bir bilgeyi, hoş görüyü, insanı sevmenin, doğayı sevmenin erdemini anlatan bir Anadolu Bilgesini anıyoruz. Aklı kullanmayı, doğruyu bulmayı öğreten, Anadolu’nun dört manevi değerinden biri olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi anıyoruz. O hep yaşamı boyunca hakkı ve adaleti savunmuştur. Biz de bugün onun şehrini yönetenler olarak, haktan adaletten bir milim olsun şaşmayacağız. Sizlere söz verdiğimiz gibi, Kastamonu’nun huzuru, bereketli, aydınlık ve güzel günlere kavuşması için gece-gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Bu düşüncelerle, birbirimizi farklılıklarımızla kabullenip, güzel bir geleceği inşa etme umuduyla, bu toprakların gördüğü en büyük alimlerden biri olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi saygıyla, sevgiyle ve Rahmetle anıyorum. 4 yıl aradan sonra bu programı devam ettirme kararı alan sayın başkan ve yönetim kurulunu canı gönülden tebrik ve teşekkür ediyorum.“

ÇİFTÇİ; "AHİRETE İRTİHALLERİNİN ÜZERİNDEN, SENELER GEÇMESİNE RAĞMEN HALA SEVGİ SELİYLE ANILMAKTADIRLAR"

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi konuşmasında şunları söyledi; "Peygamberimiz buyururlar ki; 'Alimler peygamberlerin varisleridir.' Çünkü onlar peygamberi bir hayat yaşamıştır halleriyle dilleriyle bizlere numuneyi intisar olmuşlardır.  Ahirete irtihallerinden sonra seneler geçmesine rağmen hala sevgi seliyle anılmaktadırlar. Peygamber efendimiz şöyle buyurmaktadır; 'Allah bir kulunu sevdiği zaman Cebrail'e der ki ben falan kulunu seviyorum sen de sev. Cebrail Aleyhisselam da meleklere der ki Allah falanca kulunu seviyor ben de seviyorum sizler de sevin.' Melekler de o kulu severler. O kulun sevgisini insanlara ifa ederler. Bunun bir sonucu olarak bugün bu sevginin isarını görmekteyiz. Salihler alındığı zaman oraya rahmet iner düsturundan hareketle vefatı üzerinden 500 sene geçmiş olmasına rağmen bugün de bir efendimizi anıyor ve onlara olan muhabbetimizi arz ediyoruz."

" 4 YILLIK ARADAN SONRA BUGÜN YENİDEN BAŞLIYORUZ"

"Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Mevlana Celaleddin Rumi ve Mehmet Feyzi Efendi gibi ismini burada zikredemediğimiz diğer zatlar da aslında bu sevginin en bariz tezahürleridir. Hüsnü niyetimiz odur ki kıyamete kadar anılacaklardır. Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kastamonu Evliyalarını Anma programları 1992'nin yılında başlamış en son 28.'sini kutladığımız 2019 yılına kadar kesintisiz devam etmiştir. Kovid-19 salgını, asrın felaketi, 6 Şubat depremi gibi nedenlerden dolayı 4 yıllara verdiğimiz programa bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz. 4 yıllık aradan sonra programın tekrar icra edilmesinde emeği geçen öncülük eden Sayın Valimiz başta olmak üzere Belediye Başkanımıza Kastamonu Ticaret Odası Başkanımıza, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanımıza, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımıza siz kıymetli misafirlerinize de katılımlarınızdan dolayı şükranlarımı arz ediyorum.  Programımızın ilimize ülkemize ve insanlık alemine hayır getirmesini Gazze ve Doğu Türkistan'daki mezalimin durmasına vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum."

Kaynak: haber merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum