Girişim Vadisi Kuluçka Programı'nın tanıtımı yapıldı;

Girişim Vadisi Kuluçka Programı'nın tanıtımı yapıldı

Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) bünyesinde oluşturulacak olan İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi Girişim Vadisi Kuluçka Programı tanıtım toplantısı Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi....

Tanıtım toplantısına Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, MÜSİAD Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, kamu kurumlarının yöneticileri, STK temsilcileri ve Kastamonulu girişimciler katılım sağladı.

Programda Rektör Yardımcısı Ömer Küçük, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Rektör Yardımcısı Kasım Yenigün ise Teknokent AŞ ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi ve bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Kastamonu Teknokent AŞ Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erol Tekin de Girişim Vadisi Kuluçka Programı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“Bölgemize yatırımcı çekebilme adına hakikaten çok ciddi uğraşlarımız var”

Girişim Vadisi Kuluçka Programı tanıtımında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün (OTTİ) hedeflerinden bahsederek, şunları kaydetti: “İhtisas üniversite ile temel amaç bölgesel kalkınmayı esas tutmak. Burada gerek akademik bilgi gerek araştırma alt yapısı gerekse AR-GE çalışmaları hangisi olursa olsun. Yine sadece bölgenin dinamiklerini dikkate alarak eldeki sermaye değil dışarıdan sosyal, beşeri veya girişimci sermayeyi yine ilimize çekmek. Sanayicilerimizle yakın temas içesindeyiz. Var olan problemleri çözme adına beraber yol yürümek. Sadece üniversitemizin değil sanayicilerimizin ve girişimcilerimizin üniversitemizin imkanlarını bu noktada sonuna kadar kullanmasını istiyoruz. Bu desteğimizi de her zaman belirtiyoruz. Sanayicilerimizden oluşan heyetimizle birlikte Merkezi Laboratuvarımızı ziyaret ettik. Ziyarette laboratuvarımızda yapılan tetkik ve analizlerden bahsettik. Birçoğu laboratuvarda yapılan bu analizlerden haberdar olmadığını söyledi. Tekrarlıyoruz, üniversitemizin imkanlarını kullanın ve birlikte çalışalım. Üniversitemizin bütün imkanları sadece Kastamonu için değil hem bölgemizin hem de ülkemizin hizmetindedir. İhtisas üniversite olduktan sonra 32 program gerçekleştirdik. Diğer taraftan uzman yetiştirme bizim olmazsa olmazlarımızdan. Özellikle çok güçlü olduğumuz Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında lisansüstü programlarından faaliyetlerimiz yürütülüyor. Sen iki yılda 22 adet patent başvurusunda bulunduk. Patent ile ilgili çalışmalarımız hız kesmeksizin devam ediyor. İhtisaslaşma kapsamında 2 adet yeni araştırma merkezi kurduk. Bölgenin dinamiklerini öne alan ve bölgemiz için katma değer sağlayacak olan Orman ve Orman Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezimiz. İkincisi Tabiat Turizmi ve Uygulama Araştırma Merkezimiz. Bölgemize yatırımcı çekebilme adına hakikaten çok ciddi uğraşlarımız var. Özellikle Abana’da ve Pınarbaşı’nda yatırımcılarımız tabiat turizmi noktasında tesisleşmeye başladılar. Bitirildiğinde istihdamı olan hem bölgenin cazibe merkezi olacak ve hizmet verme noktasında çok büyük bir imkan olacağını düşünüyoruz. Biz şehrimizin bütün paydaşlarıyla bu serüvene eşlik etmesini ve bu çalışmalara sahip çıkılmasını istiyoruz. Bugüne kadar bu desteği görüyoruz, bugünden sonrada artarak devam edeceğine inanıyoruz. İhtisaslaşma kapsamında şu ana kadar 21 protokol imzaladık. Bunlar sayısal olarak karşımıza çıkan protokoller değil her birisinin içeriği dolu olan protokollerdir. Şimdiye kadar ihtisaslaşma adına 13 danışmanlık hizmeti verildi.”

“Doğu Karadeniz’de çay ne ise Batı Karadeniz’de de defne o olacak”

Tıbbi Aromatik Bitkilerin ekonomiye kazandırılması noktasında çalışmaların olduğundan bahseden Küçük, “Biz, artık tıbbi aromatik bitkileri, bölgemizde yetişecek olanları yetiştirmek istiyoruz. Bu konuda kadın girişimcilerimiz olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile yakından çalışmalar yürütüyoruz. Bizler aynı zamanda tohum tedarik merkezi, fide yetiştirme yine tarımsal amaçlı alanların bu maksatlı ekonomiye kazandırılması için çalışıyoruz. Diğer önemli projemizde defnenin ekonomiye kazandırılmasıdır. Bugün Türkiye, 42 bin ton civarında defne üretimi gerçekleştiriyor. Bu defne üretiminin ülke ekonomisine doğrudan veya dolaylı katkısı 1.8 milyar TL civarındadır. 800 hektarlık bir saha, yani 8 bin dönümlük bir saha, Orman Genel Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde Cide bölgemizde şu ana kadar hiç kullanılmayan defne alanı işletme sahası olarak ilan edildi. Buraya da bir bütçe tahsis edildi. Burada artık defne üretilip Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Gelişmeler o kadar güzel oldu ki bu saha 800 hektardan 2 bin 700 hektar gibi bir alana çıktı. Şu anda Cide’de rehabilitasyon çalışmaları devam ediyor. Ayrıca o bölgede eğitim çalışmalarını sürdürüyoruz, bir kısmına verildi, vermeye de halen devam ediyoruz. Şu anda Türkiye’de üretilen defnenin sadece 4/3 Kastamonu’da üretilecek. Hedefimiz Doğu Karadeniz’de çay ne ise Batı Karadeniz’de de yani Kastamonu’da da defne o olsun. Bu yeni yatırım demektir, istihdam demektir, bu bölgesel kalkınmanın kendisi demektir. Biz, Kastamonu’dan yeni girişimcilerin buralara yönelmesini arzu ediyoruz. Çünkü farklı illerden bu noktada talepler olduğunu ve girişimde bulunduklarını biliyoruz ve basında yakından takip ediyor. Biz bu girişimlerin daha çok buraya akmasını istiyoruz. Biz elimizden geleni yapıyoruz, biraz da girişimcilerimizin de cesaretlerini Kastamonu için göstermelerini bekliyoruz. Bal Ormanları kurulması noktasında Orman Genel Müdürlüğümüz ile yaptığımız istişareler sonucunda Kastamonu’da 2 adet Bal Ormanı alanı ilan edildi. Önemsediğimiz konulardan bir tanesi de bölgemiz için tabiat turizmi eylem planını oluşturmak istiyoruz. Türkiye’de bunun olmadığını biliyoruz ve diğer illere de örnek teşkil etmesi adına bu çalışmamızı yürütüyoruz.” dedi.

“Teknokent sayesinde geri dönen insanlarımız var”

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün ise, Girişim Vadisi Kuluçka Programı’nın öneminden bahsederek, Kastamonu Teknokent AŞ Teknoloji Transfer Ofisi başlığı altında 6 ofis kurulduğunu kaydetti.

Yenigün, şunları söyledi: “Teknokent Akademi Ofisimiz var; Gerek ihtisas sahasında gerek girişimcilik sahasında verilen bütün eğitimlerin organizasyonunu yapıyor. İstanbul Teknik Üniversitesine Teknokent kurulduğunda konteynır ve küçük odacıkların içerisinde kuruldu. Dünyada devasa büyük girişim şirketleri evlerinin bodrumlarından çıkan firmalar var. Start-Up küçükten başlayan işlerin devasa yerlere ulaşıyor. 750 metrekare bina içerisinde 16 ofisimiz var. 16 tane ofis 21 şirket ile büyüyor. Kastamonulu memleketine geri geliyor. Teknokent varmış burada üniversite sahadaymış, birikim ve üniversitenin entelektüel sermayesini insanların ihtiyacına hizmet vermeye başlıyormuş düşüncesiyle geri dönen insanlar var. Proje Destek Ofisimiz var; Proje kaynaklarına ulaşmada, onlara doğru doküman iletmede, oradan alınan projeleri doğru ilerletmesi ya da ortak paydaşları olan kişilere ulaşılmasında bu ofisimiz çalışma yapıyor. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu Ofisi; Bu platform düzenli olarak üniversitemiz öncülüğünde her ay ÜSİM Birimimiz altında iki haftada bir toplanıyor. Bunun içerisinde üniversitedeki akademisyenlerimiz var, diğer ofislerimizin temsilcilerinin tamamı var, KOSGEB temsilcisi, Sanayi Ticaret Odası İl temsilcisi, tarım ve orman müdürlükleri temsilcileri, TKDK ve ilgili tüm kurul ve kuruluşlar var. Sanayiye ulaşması gereken ya da insanların ihtiyaç duyduğu bütün kamu mekanizmaları bu ofiste bir araya geldi. Patent Destek Ofisi; Burası dünya liginde görünürlüğümüzü, seviyemizi gösteren bir ofis. Bütün patent başvuruları, coğrafi işaretleri, marka tescilleri vs. işlerini profesyonel olarak yapıyor. Bütün işlemleri ofisimiz yürütüyor ve bunun karşılığında bir kuruş dahi para almıyor. Bu muhteşem bir şey. Girişim Vadisi Ofisi; Bu da genç kardeşlerimizin gerek üniversitede son sınıfa gelen arkadaşlarımızı gerekse dışarıda iş kurmak ya da sahaya kendini odaklamak isteyen arkadaşlarımızı hem eğitmek hem şirketler kurdurmak hem de onları koruyup kolladığımız bir nevi kuluçka makinesi statüsündeki bir yapı. Son ofisimiz ise İnovatif Teknolojiler Ofisi. Bu ofisimiz de akıllı sistemler, yapay zeka uygulamaları, smart teknolojiler vb. sanayiye uygulama konusunda çalışmalar yürütüyor.”

Girişim Vadisi Kuluçka Programı tanıtıldı

Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erol Tekin de, Girişim Vadisi Kuluçka Programı hakkında katılımcılara detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Erol Tekin, İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi Girişim Vadisi Kuluçka Programı’nın amaçlarından bahsederek, şunları söyledi: “Başlangıç aşamasındaki girişimlerin hayatta kalabilmesi, gelişebilmesi ve büyümesine; Teknoloji odaklı parlak fikirlerin değere dönüştürülmesine; Sağlıklı gelir modelleri olan girişimlerin kurulmasına; AR-GE ve inovasyon faaliyetleri şehrimizde gerçekleştirilen ürün ve işletmelerin ortaya çıkmasına fırsat sunmaktır.”

Kastamonu Üniversitesi’nin üstlendiği bölgesel kalkınma odaklı bakış açısı ile bölgedeki girişimcilik faaliyetlerini çeşitlendirerek ihtisas odaklı girişimci faaliyetlerin, yerel, ulusal ve uluslararasına dönüşümünü sağlayacaklarını söyleyen Doç. Dr. Erol Tekin, programın ön kuluçka, kuluçka ve genel süreci hakkında da katılımcılara detaylı bilgiler sundu.

Programın sağlayacağı imkanlar hakkında ise Doç. Dr. Erol Tekin, “Ücretsiz eğitim ve danışmanlık desteği; çalışma alanı tahsisi; internet altyapısı gibi ofis imkanlarından 7/24 faydalanma; mentorluk desteği; melek yatırımcılara erişim; fon kaynağına erişim için projelendirme desteği; kamu/özel sektör desteklerinden faydalanma imkanı sunacağız” dedi.

KİMLER BU PROGRAMA KATILABİLİR?

Kimlerin bu projeye başvurabileceği sorusuna ise Tekin, şöyle cevap verdi: “Farklı düşünebilen, proaktif ve risk almayı seven; kendi girişimini kurmak isteyen; çalışmayı seven, hayallerinin peşinden koşan; kararlı, pes etmeyen ve girişimci ruha sahip; yenilikçi, inovatif ve teknolojik bir iş fikri olan tüm girişimci adayları başvuru yapabilir” diye konuştu.

PROGRAM TAKVİMİ

Programa başvuruların başlangıç tarihini 1 Aralık olarak duyuran Doç.Dr.Erol Tekin, sonraki aşamalardaki takvimi ise şöyle aktardı: “20 Aralık 2021’de son başvuruları alacağız. 21-25 Aralık’ta başvurular değerlendirilecek ve ilan edilecek. 3 Ocak 2022’de ön kuluçka eğitimlerine başlayacağız, 20 Şubat 2022’de bu eğitimler sona erecek. 21-28 Şubat tarihlerinde ise seçici kurulumuz kuluçka programının seçimlerini gerçekleştirecek. 1 Mart – 30 Nisan 2022 tarihleri arasında ise Kuluçka eğitimleri düzenlenecek. 1 Mayıs -1 Haziran 2022 tarihlerinde yatırımcı sunumları ve projelendirmenin tamamlanması planlanırken, Haziran 2022’de ise yatırımcı buluşmaları ve şirketleşme çalışmaları gerçekleştirilecek.


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum