'Çöl Kaplanı' Esenler’de anılacak;

'Çöl Kaplanı' Esenler’de anılacak

Birinci Dünya Savaşı esnasında Hicaz Cephesi’nde görev yaptığı Medine’yi müdafaa ederek ‘Çöl Kaplanı’ lakabını alan Kastamonulu Ömer Fahreddin Türkkan, Kas-Der Esenler Şubesi ve ilçe belediyesinin düzenleyeceği programla anılacak...

Birinci Dünya Savaşı esnasında Hicaz Cephesi’nde görev yaptığı Medine’yi müdafaa ederek ‘Çöl Kaplanı’ lakabını alan Kastamonulu Ömer Fahreddin Türkkan, Kas-Der Esenler Şubesi ve ilçe belediyesinin düzenleyeceği programla anılacak.

Birinci Cihan Harbi sırasında Hicaz Cephesi’nde iki yıl yedi ay görev yapan Ömer Fahreddin Türkkan, vefatının 73. yıl dönümünde Esenler’de anılacak. Esenler Belediyesi ve Kastamonulular Dayanışma Derneği (Kas-Der) Esenler Şubesi iş birliğinde düzenlenecek program, 28 Kasım Pazar günü saat 19:00’da Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezinde başlayacak.

Kas-Der Esenler Şube Başkanı İbrahim Çelik, ilçe belediyesiyle birlikte Kastamonu’nun manevi değerlerini anmak ve tanıtmak için çalışmalar sürdürdüklerini anımsatarak, “Daha önce Şehit Şerife Bacı ve Halime Çavuş’u yad ettiğimiz salon programlarına ek olarak bu sene Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa’yı anma programı düzenleyeceğiz. Amacımız Kastamonu’nun manevi değerlerinin daha çok kitleler tarafından tanınmasını sağlamak. Bu kapsamda tüm hemşerilerimizi programa davet ediyoruz.” dedi.

ÖMER FAHREDDİN TÜRKKAN KİMDİR?

Aslen Taşköprülü bir ailenin çocuğu olan Fahrettin Paşa, babasının görev yeri dolayısıyla 4 Şubat 1868 tarihinde Rusçuk’ta doğdu. Babası Tuna Vilayeti Posta ve Telgraf Müdürü Mehmet Nahit Bey, Taşköprülü Hacıkadızadeler ailesindendir. Annesi ise Mohaç Savaşı kahramanlarından Bali Bey ailesinden Fatma Adile Hanım’dır. Ailesinin tek oğludur. Askeri okul mezunudur. Balkan Savaşı'nda önemli başarılar göstererek, Edirne'nin geri alınmasını sağladı. 1. Dünya Savaşı'nda Miralay rütbesiyle Musul'da görev yaptı. 1915'te Urfa ve çevresindeki Ermeni ayaklanmalarını bastırdı. 28 Mayıs 1916'da İngilizler'le anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin'in isyana hazırlandığı haberinin alınması üzerine Dördüncü Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından Medine'ye gönderildi. Elinde bulunan son derece kısıtlı imkanlarla Medine'yi 2 yıl 7 ay boyunca müdafaa etti. Fahreddin Paşa, herhangi bir yağmaya karşı Medine’de Hazreti Muhammed'in mezarında bulunan mukaddes emanetleri 2 bin askerin koruması altında İstanbul’a gönderdi. İngilizler tarafından "Türk Kaplanı" olarak adlandırılan Fahreddin Paşa, savaş esiri olarak önce Mısır’a gönderildi, ardından Malta’ya sürgün edildi. 24 Eylül 1921'de Milli Mücadele'ye katılmak için Ankara'ya geldi. 9 Kasım 1921'de TBMM'nin Kabil büyükelçiliğine tayin edildi. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı. 12 Mayıs 1926'da görevinin sona ermesi üzerine yurda döndü.1936'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tümgeneral rütbesiyle emekliye ayrıldı. 22 Kasım 1948'de vefat etti ve vasiyeti üzerine Rumelihisarı'nda Aşiyan Mezarlığına defnedildi. 

Kaynak: İstamonu

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum