'Kestane üretiminde ilk üçteyiz, ama tesis yok';

'Kestane üretiminde ilk üçteyiz, ama tesis yok'

Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, Kastamonu'daki tarımsal faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu....

Kastamonu'da yaklaşık 300 bin büyükbaş, 90 bin küçükbaş hayvan olduğunu söyleyen Önlem,  Hanönü ve Tosya'da 12 bin dekat çeltik,  12 ilçemizde 45 bin dekar siyez ekildiğini belirtti. 14 bin hektar kestane alanıyla Türkiye'de kestane üretiminde ilk üç sırada yer aldığımızı kaydeden Önlem,  'Kestane Ormanı var ama işleyen tesisimiz yok'' ifadeleriyle  sahil ilçelerimizde kestane işleyen bir tesis olması durumunda çiftçinin kazanacağını kaydetti.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında, Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün uygulamış olduğu Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların desteklenmesi hakkındaki Tebliğ hakkındaki  bilgilendirme toplantısında konuştu.

''TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDUK''

Programda konuşan  İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem; Kastamonu'nun proje konusunda diğer illere nazaran daha ileri gittiğini ve daha güzel projeler hazırlamaya başladığını söyledi. İl Müdürü Önlem,  "Maksadımız Kastamonu tarımının daha ileriye gitmesi, daha çok proje gelmesidir. Rakamlara baktığımızda 14-1 etap çalışmaların da Kastamonu'da, bu program kapsamında 241 proje hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Bu çalışmaların ardından, Türkiye 2'ncisi olmamız bizleri onurlandırmıştır.

''KESTANE VAR TESİS YOK''

Devamında Önlem, Bakanlığımızın desteklemelerinin her geçen gün giderek arttığını belirtirken, "Bunun dışında İl Özel İdare destekleri ve diğer projelere baktığımızda Kastamonu'da, üretim her geçen gün artıyor. Yeterli mi? Değil. Büyükbaş hayvan sayısı 300 bin civarında, küçükbaş hayvan sayımız 90 bin civarında, Hanönü ve Tosya'da 12 bin dekar civarında çeltik ekimimiz var. Çeltikte rakamlar yukarı doğru gidiyor. Burada en büyük etken verim ve kalitenin artması, her sene çiftçilerimize, sertifikalı tohumluk yardımı yapıyoruz. Burada dekara alınan verim arttı, kalite arttı. Siyez buğdayında ise 12 ilçemizde yaklaşık bin 900 çiftçi 45 bin dekar civarında ekiliş yaptı. Siyez ürünlerinin işlenmesinde endüstriyel tesislerimiz yapıldı. Biz Türkiye'deki kestane üretiminde ilk üçteyiz. 14 bin hektar kestanemiz var. Bunun 4 bin hektarı sırf kestane ormanı ama maalesef kestane işleyen tesisimiz yok. Bu konu önemli, demek ki sahilde kestane işleyen bir tesis yaptığımızda bunu bakanlığımız destekleyecek ve çiftçimiz kazanacak" dedi.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum