1500 boz ayı; 380 bin Kastamonuluya karşı!;

1500 boz ayı; 380 bin Kastamonuluya karşı!

Ayıların; Kastamonu genelinde yerleşim yerlerine inerek vatandaşlara verdiği zarar büyük bir maddi kayba da sebep oldu.......

Kastamonu genelinde doğada aç kalan ayılar, ormanlık alanlarda yiyecek bulamadıklarından dolayı yerleşim yerlerine inmeye başladı.

Özellikle son haftalarda insanlarla birebir temasa kadar varan yakınlaşmalara sebep olan ayılar; başta arı kovanları olmak üzere meyve bahçeleri ve mezarlara da ilgi gösteriyor.

Türkiye’de resmi verilere göre ayı popülasyonunun en yoğun olduğu Kastamonu’da özellikle son 1 ayda meydana gelen ayı vakaları vatandaşları tedirgin ediyor.

İl merkezi ve ilçelerde son dönemde meydana gelen 30 farklı ayı vakasında 500’e yakın arı kovanı parçalanırken binlerce arı da telef oldu. Yüzlerce meyve ağacı ise büyük zarar gördü.

Ormanlık alanda yiyecek bulamadıkları için şehir merkezlerine hatta ikametlere kadar gelen ayıların saldırısı nedeniyle 2 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Akşam belli saatlerden sonra sokağa çıkmaya korktuklarını ifade eden vatandaşlar, ayılarla adeta imtihan halde olduklarını ve yetkililerin bu konuya çözüm bulmalarını istedi.

ŞEHİRDE 1500’E YAKIN BOZAYI VAR

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre ayı popülasyonunun en fazla görüldüğü Kastamonu’da bin beş yüze yakın bozayının olduğu tahmin ediliyor. Yüzde 67’si ormanlarla kaplı Kastamonu’da boz ayılar en çok Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Ağlı, Küre, İnebolu, Doğanyurt, Cide, Şenpazar, Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinde yoğun olarak yaşıyor.

Geçmiş dönemlerde bu kadar artan ayı saldırısı olaylarını hiç duymadıklarını kaydeden Cünürye Mahallesi Muhtarı Binnaz Atılgan, vatandaşların ayı saldırısı olaylarından çok tedirgin olduğunu söyledi.

“KADINLARIMIZ, ÇOCUKLARIMIZ VE YAŞLILARIMIZ SAVUNMASIZ DURUMDALAR”

Şehir merkezine kadar inen ayıların her noktada insanların karşısına çıktığını ifade eden Muhtarı Binnaz Atılgan: “Doğal ortamda aç kalan ayılar nedeniyle arı kovanları, meyve bahçeleri hep zarar görmüş durumda. İnsanların bin bir emekle hazırladıkları bahçeleri ayılar tarafından talan ediliyor. Vatandaşlarımız çok şikayetçi. Telefonlarım susmuyor. Vatandaş bizi aradığında bizden bu duruma çare bulunmasını istiyor. Ben de bu durumun çaresinin bakanlıkta olduğunu düşünüyorum. Artık büyüklerimize yalvarıyorum. Buna artık bir çözüm bulunsun. Benim mahallemin 3’te 2’si orman arazisi, diğer kısım ise deniz sahili. Kadınlarımız, çocuklarımız ve yaşlılarımız savunmasız durumdalar. Hava karardığında kimse evinden çıkamaz duruma geldi. Herkesin bir bahçesi var. Dikim yapıyor. Herkes emeğinin karşılığını ayılara yediriyor” dedi.

“AKŞAM SAATLERİNDE EVDEN ÇIKMAYA KORKUYORUZ”

Bahçesine gece saatlerinde ayının geldiğini kaydeden Mahalle Sakini Şahin Bayraktar: “Benim arılarıma da ayı geldi. Ayının geldiğini gördüm. Camdan bağırdığım halde kovanın bir tanesini omuzlayıp gitti. Kovanlarıma zarar vermeden 5 gün önce incir ağaçlarıma büyük zarar verdi. Çok aciz kaldık. Son dönemlerde bu olaylar çok olmaya başladı. Evden çıkmaya korkuyoruz. Biz de hayvanların canı yanmasın istiyoruz ama bir tarafta da bizim canımız yanıyor. Biz devlet yetkililerinden bir çare bekliyoruz. Ben bu yaşıma kadar daha önce ayıya hiç rastlamamıştım. Son 2 aydır tamamen mahalleyi sardılar. tabi hayvanlar da dağlarda aç kaldılar. Yiyecek yok. Her yere saldırıyorlar.. ben  çit aldım. Kendimce önlem almaya çalıştım. Ne kadar faydası olur bilmiyorum. Çit aldıktan sonra yine geldi. Ama içeri giremedi. Herkesin elinde çit yok. Sadece arılara bahçelere değil yeni gömülmüş mezarlara da saldırıyorlar. Yeni gömülen cenazeleri çıkarıp yiyorlar. Son dönemlerde gerçekten bir imtihan halindeyiz” diye konuştu.

“AYILARLA SINAV HALİNDEYİZ”

Mahalle Sakini Eyüp Bayraktar ise arı kovanlarını ayılardan korumak için bahçesinin etrafını tel örgüyle çevirdiğini ancak sonuç alamadığını aktardı.

Bayraktar şöyle konuştu: “Bahçemde bulunan kovanlarıma ayı geldi. Çevresi tel örgülü olduğu halde 2 kovanımı dağıttı gitti. Bundan sıkıntı yaşıyoruz. Çözüm istiyoruz. Ben burada 5 kişi yaşıyorum. Çoluğum çocuğum korku içinde yaşıyor. Sokağa çıkamıyoruz. Ayılarla sınav halindeyiz açıkçası.”

“ÇOLUK ÇOCUĞUMUZA BİR ŞEY OLDUĞUNDA BUNUN TELAFİSİ OLMAZ”

Mahalle Sakini Bünyamin Demir ise arılarının olduğu bahçeye gittiğinde kovanlarının talan edildiğini gördüğünü kaydederek şunları kaydetti:

“Arılarıma geldiğim zaman manzarayı gördüm. Yattığı yerden 15 tane kovanımı parçalamış. Normal şartlarda maddi zararım büyük ama bu durum maddiyattan çıktı. Herkesin çoluğu çocuğu var. Herkes aracıyla götürüp getiriyor. Buna ne denir bilmiyorum. Çoluk çocuğumuza bir şey olduğunda bunun telafisi olmaz. Arılarım eve 15 metre mesafede bulunuyor. Hayvanlarım da var. Hayvanlarımı da alacak diye korkuyorum. Onlar da bağırmaya başlıyorlar. Ayının kokusunu duyduğunda onlar da tedirgin oluyor.”

KASTAMONU'DA GEÇTİĞİMİZ AY YAŞANAN AYI SALDIRILARINDAN BAZI GÖRÜNTÜLER:

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum