Türkiye'de Kuzey Işıkları göründü! Jeomanyetik Fırtına;

Türkiye'de Kuzey Işıkları göründü! Jeomanyetik Fırtına

Dünya'ya çarpan çok güçlü jeomanyetik fırtına nedeniyle ülkemizde ve dünyada tarihi anlara tanıklık edildi....

Kuzey Işıkları Pazar gecesi hem Türkiye hem de dünyanın dört bir yanında çıplak gözle görüldü. Güney İngiltere'nin bazı bölgelerinde gökyüzünü aydınlatan bu ışıklar, Türkiye’de de Van ve Ordu illerinde gözlemlendi.

Yeşil ve kırmızı ışık yayan aurora borealis, binlerce  yıldır hayatımızın içinde. Ancak çok fazla karşımıza çıkmadığı için nadir olarak görülebildiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan Kuzey Işıkları’nın jeomanyetik fırtınalar sırasında ortaya çıktığı bildirildi.


KUZEY IŞIKLARI TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ


The Guardin’a göre bu tür ışıklar, genellikle en çok, aurora australis olarak adlandırılan, Dünya'nın manyetik kuzey ve güney kutuplarının yakınında görülüyor. Güneş rüzgarı olarak bilinen güneşten gelen parçacıkların etkileşiminden oluşuyor. Ayrıca milyonlarca mil yol alabilen bu parçacıklar Dünya’nın genellikle kutup bölgelerinde ortaya çıkıyor. 

Bunun yanı sıra Kuzey Işıkları, çarptığı gaz molekülü ve atmosferine bağlı olarak,  ışığın farklı dalga boylarında farklı miktarlarda enerji açığa çıkmakta. Oksijen yeşil ışık üretirken, gökyüzünün kırmızı renkte parlamasına neden oluyor...

Fotoğraf: İrfan Üstün/Van

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum