13 yıllık kayıp!;

13 yıllık kayıp!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik en önemli girişim olan Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB), 11 Haziran 2005'te kurulurken; KUDEB'in kurulmasına öncü olan ve KUDEB çalışmalarına örnek olan Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'nin bulunduğu ilimizde Kastamonu İl Özel İdare bünyesinde 20 Şubat 2009'da kurulmasına rağmen faal olamayan KUDEB, ilimizde ise, Kastamonu Belediyesi'nin girişimleriyle 22 Ocak 2018'de kurulabildi....

13 YILLIK KAYIP

 

Taşınmaz kültür varlıkları bakımından Türkiye'nin en zengin illerinden biri olan ilimizde; 2000'li yılların başında başlatılan seferberlik kapsamında çok sayıda konak ve tarihi bina restore edilirken; KUDEB kaynaklarından 13 yıl boyunca yararlanamayan Kastamonu'da akıllara 'KUDEB'e örnek olan Kastamonu'da, neden 13 yıl sonra kuruldu?' sorusu akıllara geliyor.

 

ÖZEL DAVETLİ OLARAK ÇAĞIRILMIŞTI

 

Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'nin restoresinde büyük çaba gösteren Vali Enis Yeter de, Çalışma Bakanlığı müsteşarı olmasına rağmen KUDEB'in kuruluşundaki toplantılara  Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı tarafından özel davet edilmiş ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak KUDEB'in kuruluşuna Kastamonu imzasını da vurmuştu.

 

BABAŞ: ''KOŞAR ADIM YOLA DEVAM EDECEĞİZ''

 

2018 yılında dönemin Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, konuyla ilgili olarak, ''Kurduğumuz KUDEB ile birlikte prosedürler daha hızlı ilerleyecek, belediye sınırlarımız içerisindeki tarihi mekanlarını restore ettirmek isteyen vatandaşlarımız yorucu mevzuatlara takılmayacak ve ilimizdeki kültür varlıklarımızı etkin bir şekilde koruyabileceğiz. Bizim için bu çok önemli. Tarihi ve kültürel değerlerimizi canlandırmak adına koşar adım yola devam edeceğiz. Bu nokta da KUDEB Kastamonu'muza hayırlı uğurlu olsun'' ifadelerine yer vermişti.

 

KUDEB'in kurulmasıyla birlikte Kastamonu'daki taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu noktasında Kastamonu Belediyesi'nin daha aktif olduğu gözlemlenirken; örnek olduğumuz projeye 13 yıl sonra dahil olmanın buruk sevincini yaşamıştık.


(Burak Yumukoğlu/Araştırma Haber)



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum