Numan Kurtulmuş'tan İstiklal Yolu vurgusu;

Numan Kurtulmuş'tan İstiklal Yolu vurgusu

Çankırı'da güçlü bir Türkiye için birlik ve beraberlik mesajı veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İnebolu'dan Ankara'ya uzanan İstiklal Yolu'ndan bahsetmeden geçmedi....

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Çankırı'da katıldığı açılış programında bir konuşma gerçekleştirdi. Kurtulmuş, konuşmasında ; güçlü bir Türkiye'yi kurabilmek için hep beraber mücadele edeceğiz diyerek geçmişteki mücadelelerden bahsederken İstiklal Yolunun önemine dikkat çekti.

Kurtulmuş, konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Anadolu'nun İslamlaşması ve bizim milletimize kapılarının açılması, Malazgirt Zaferi'nden önce Çankırı'da Karatekin’in Malazgirt Savaşı'na vermiş olduğu destek hepimizin malumudur. Orada, sahada güçlü olan ve Anadolu'yu fetheden o fikriyatın arkasında hiç şüphesiz bir sembolün, bir başka tarihi derinliğin de büyük etkisi vardır. O da, Hacı Murat-ı Veli'nin şahsında ortaya konulan Anadolu Erenleri’nin, bugün yaren kültürü dediğimiz o kültürü besleyen ana damarın varlığıdır. Horasan Erenleri’nin, Semerkant’tan gelen büyük iklimin Anadolu'da nevşunema bulmasının temel ayaklarından birisi de aynen Hacı Bayram-ı Veli gibi Hacı Şaban-ı Veli gibi, Hacı Bektaş-ı Veli gibi, Hacı Murat-ı Veli'nin Çankırı'da attığı tohumlardır. İkisinin birleşmesi, güçlü bir Çankırı kültürünün olmasını, güçlü bir Yaren kültürünün olmasını sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

"BUNLARI NESİLLERİMİZE AKTARMALIYIZ"

Bu kültürün Milli Mücadele’yi de etkilediğini belirten Kurtulmuş, "Bu kültürün asrılar boyunca canlı tutulmasının sonucudur ki; İnebolu, Kastamonu, Ilgaz ve Çankırı üzerinden Ankara'ya uzanan ‘Kurtuluş Yolu’ tesis edilebilmiş, o istiklal yolunun orada oluşmasına vesile olan, buradaki Çankırılıların dedeleri, babaları, nineleri, teyzeleri o büyük ruhla istiklal yolunu inşa edebilmişlerdir. Bunları sadece bir tarihi olay olarak değil, sadece geçmişe ait bir anlatı olarak değil, hele hele bir hikaye, bir masal olarak hiç değil, mutlaka bugüne uyarlayarak yarınki evlatlarımıza, nesillerimize en iyi şekilde aktarmak mecburiyetindeyiz" dedi. 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum