Uzmanlar uyarıyor! Kastamonu, Sinop, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sakarya, Ordu, Giresun...;

Uzmanlar uyarıyor! Kastamonu, Sinop, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sakarya, Ordu, Giresun...

....

Kara üzerinde yaşanan soğuk havayla, deniz üzerinde yaşanan sıcak havanın buluşması, oraj, kuvvetli fırtına, yağış, kuvvetli yağış gibi meteorolojik hadiseler neden olacağı bilgisi verilirken, risk açısından öne çıkan bölgelerin listesi verildi. Listede Kastamonu'da yer aldı.

Deniz suyunun aşırı derecede ısınması sel oluşumuna neden olma ihtimali söz konusu olurken, sel su baskını gibi doğal olaylardan en çok etkilenecek bölgeler ve illerin bilgisi uzman kişiler tarafından tek tek açıklandı.

DENİZ SUYUNUN SICAKLIĞI SELİ TETİKLİYOR!

Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, 2023 yıllı içerisinde yaşanan sıcaklığın deniz suyunun ısınmasına ve akabinde de kuvvetli meteorolojik hadiselerin ortaya çıkmasına neden olacağını dikkat çekerek, ısınan deniz suyunun daha fazla buharlaşmaya neden olacağını ve bu durum sonucunda da atmosfere daha fazla su buharının katılmasıyla atmosfer kararlılığında bozulma olacağı anlamı taşıdığını ifade etti.

Küresel ısınmanın sonuçları ve El Nino hava akımının etkileri, bu yıl yaz aylarında rekor sıcaklıklara sebep olacağı bilgisi verilirken, Karada yaşanan aşırı sıcaklar deniz ve okyanusları da etkisi altına alarak, özellikle de Karadeniz sahillerinde sel taşkın gibi sorunları beraberinde getireceği bilgisi verildi.

SEL BASKININDAN HANGİ İLLER ETKİLENECEK?

Uzman isimlerden yapılan açıklamadan elde edilen bilgilere göre, yaz aylarında yaşanan sıcak hava etkisinin, kışın daha yıkıcı olacağı bilgisi yer alıyor, Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı denizlerin aşırı ısınmasına neden olacağı konusunda açıklama yapan uzmanlar, aşırı derecede ısınan denizlerin sel oluşumunu neden olacağı bilgisi verildi.

Gönençgil, Karadeniz’in coğrafi özelliklerine dikkate alındığında özellikle Kastamonu, Sinop arasında burun şeklinde uzanan kısımlar, bir ölçüde de Rize’yle Trabzon’un doğrusunun risk teşkil eden bölgeler olduğuna dikkat çekerek, kıyı yapısının özelliklerine bağlı olarak daha fazla etkileneceğinin tahmin edildiği aktarıldı. Ayrıca Zonguldak ila Sakarya tarafları veya Ordu ila Giresun taraflarında ikinci derecede riskli olma ihtimali olduğu bilgisi verildi.

Kaynak: Kamu Gündemi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum