‘100. yılda istiklalimizin şehri istikbalimizin de şehri olsun’;

‘100. yılda istiklalimizin şehri istikbalimizin de şehri olsun’

Başkan Vidinlioğlu, Yerel İklim Eylemi İçin Avrupa Birliği Ortaklığı Projesi açılışına katıldı....

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde İPA 3 kapsamında finanse edilecek olan Türkiye’de Yerel İklim Eylemi İçin Avrupa Birliği Ortaklığı Projesi açılışı Ankara The Green Park Otel’de gerçekleştirildi.

Açılış programında Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ile İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar arasında proje işbirliği protokolü imzalandı. Proje kapsamında pilot il olarak seçilen Kastamonu’nun dışında Ordu, Antalya, Isparta, Kahramanmaraş ve Elazığ Belediyeleri de açılışa katılarak işbirliği protokolü imza töreninde yer aldılar. 


Kastamonu Belediyesi’nin proje paydaşı olduğu ve altı pilot il içerisinde yer aldığı açılışa Dışişleri Bakanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulamaları Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Antalya, Ordu ve Isparta belediye başkanları da katıldı.

Toplamda 22 milyon avro kaynağa sahip proje kapsamında Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları (YİDEP) hazırlanacak, etkilenebilirlik ve risk analizleri yapılacak. 14 Milyon Avro’luk İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında ise yerel paydaşlara teknik destek sağlanacak.

Pilot il olarak belirlenen şehirler için ayrıca sera gazı envanteri hazırlanacak. Ardından sera gazı azaltım ve uyum eylemlerini içeren YİDEP hazırlanacak.  Şehirlerde proje kapsamında geliştirilen eğitim modülü ile kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülecek.


VİDİNLİOĞLU: “BAKIŞ AÇIMIZ ÇOK ÖNEMLİ”

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, iklim değişikliğinin dünyanın ortak problemi olduğunun altını çizdi. Başkan Vidinlioğlu konuşmasında şunları söyledi: “15 gün önce Kastamonu’da çok sınırlı sayıda ilin öncülük ettiği ve genelde büyükşehirlerin organize ettiği bir zirve yaptık. Kentsel Dönüşüm, Akıllı Şehirler ve İklim Değişikliği zirvesi. Tabi orada da dile getirmiştim. Şimdi de dile getireceğim. Burada bakış açımız çok önemli. Genelde bir problem ortaya çıktıktan sonra çözüm iradesini göstermek için hep gayretlerimiz oluyor. Şarkı sözünde olduğu gibi; ‘Biz büyüdük de kirlendi dünya.’ Biz dünyaya atıfta bulunuyoruz da dünyayı kirletenler aslında bizleriz. Problemi ortaya çıkaran da bizleriz. Problem ortaya çıktıktan sonra da gayret ediyoruz. Aslında buraya nasıl evirildiğimizin sorusu önemli. Bunun genel bir bakış açısı olmalı diye düşünüyorum. Biz cevabını bildiğimiz zaman kendimize sorduğumuz zaman sanki çözümü de bulmuşuz gibi kendimize adet ediyoruz.”


“DÜNYA HERKESİN ORTAK EVİ”

Dünyanın herkesin ortak evi olduğunu, herhangi bir yerde yaşanan problemin ise herkesin ortak problemi olduğunu vurgulayan Başkan Vidinlioğlu: “Dünya ile ilgili, kendimiz ile ilgili, çevremiz ile ilgili, hayat tarzımız ile ilgili kendimize doğru sorular sorabilmeliyiz.  Doğru sorular sorduğumuz zaman da doğru cevabı bulacağız. İklim değişikliği sonuçlarına yönelik değil de sebeplerine yönelik tedbirlerin de dünyanın ortak problemi olması lazım. Bu genel bir konudur. Sadece iklim değişikliği değildir. Ben Kastamonu’dan yola çıkıyorum. İki sene önce yaşadığımız sel afeti hepimizin hafızalarında hala canlı duruyor. Türkiye’nin dört bir tarafından ve Dünyanın farklı ülkelerinden Kastamonu’ya insanlar yardımcı olabilmek için geldi. Türkiye’de en çok yağış alan ilimiz Rize’dir. Yılda aldığı yağış oranı metrekareye 600 kilogram civarındadır. Düşünün ki Bozkurt ilçemize metrekareye 470 kilogram yağış birkaç saatte düştü.  Daha önceden bunlar olmuyordu.  Artık bunlara alışmamız gerekiyor” diye konuştu.

“ÇÖZÜMÜN İÇİNDE OLMAKTAN MEMNUNUM”

Başkan Vidinlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Problemleri çözme yönünde de bu iradenin içerisinde olmaktan, şehrimin pilot şehir seçilmesinden duyduğum memnuniyeti de elbette dile getirmek istiyorum. Delegasyonumuza, bakanlığımızın kıymetli temsilcilerine teşekkür ediyorum. Birlikte problemlerin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Elbette bu sirkülasyonu da büyütmemiz gerekiyor. Bu durum genel bir problemdir.”


“6 KAT DAHA SAĞLIKSIZ OLDUK”

“Ben hekim olduğum için şunu iyi bilirim ki vücudun herhangi bir yerindeki problem sadece orayı ilgilendirmiyor. Başka yerlere de sirayet ediyor. Şimdi iklim değişikliği dediğimi zaman ben bir sağlıkçı gözüyle baktığım için bunu sadece belediye başkanlığı dönemimde değil önceki dönemlerde de dile getiriyordum.  2005 yılında Kastamonu Devlet Hastanesi’nde idareci iken o zaman sayın Bakanımız Murat Başesgioğlu idi. Sayın bakanımıza o dönem bu tablonun sürdürülebilir olmadığını söylemiştim. O dönemde baktığımız hasta sayısı Kastamonu genel nüfusuna yaklaşmıştı. O dönemki nüfusumuz 380 bin civarındaydı. Bakılan hasta sayısı nüfusumuza çok yakındı. O tabloya sürdürülebilir bir tablo değil demiştim o zamanlar. Yeni aldığım rakamlar daha korkutucu boyutlara ulaştı. Sadece 2 ayda bir Kastamonu nüfusu kadar hastaya bakılıyor. Bunun anlamı şudur ki 6 kat daha sağlıksız olduk. Bunu bir genel problem olarak görmemiz görüp önlem almamız gerekiyor. Bunun önlemini alarak park ve bahçeler yerleşkemizde kendi ürettiğimiz atalık tohumları vatandaşlarımıza dağıtmaya başladık. Dört sene içerisinde 400 binin üzerinde fideyi vatandaşlarımıza ücretsiz dağıttık. Çocuklarımız domatesin, salatalığın manavda, markette yetişen bir ürün olmadığını görsünler istedik. Toprağın ana olduğunu, biz ona ne kadar bakarsak onun da bize o kadar bakacağını öğrensinler istedik.”

CUMHURİYETİMİZİN 100’ÜNCÜ YILINDA İSTİKLALİMİZİN ŞEHRİ İSTİKBALİMİZİN DE ŞEHRİ OLSUN”

“İklim değişikliği sadece iklim değişikliği değil. Bunun bir de tarımsal boyutu var. Üretim boyutu var. İnşallah birlikte üstesinden geleceğiz. Niyet hayırlı olunca akıbet de hayırlı olur. İnşallah daha sağlıklı günlerde, daha güzel günlerde geleceğin Türkiye’sini inşa etmekte birlikte yol alırız. Cumhuriyetin yüzüncü yılında istiklalimizin şehri istikbalimizin de şehri olsun gayretindeyiz.” 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum