Her şey çok farklı olacaktı!;

Her şey çok farklı olacaktı!

2000'li yılların başında Kastamonu Valiliği tarafından açılan restorasyon merkezinde, günümüzde yeller eserken; artık ne ustalardan iz var, ne de memleketinin konaklarını restore etmek için kollarını sıvayan nesilden.......

1990'lı yılların sonunda Kastamonu Kalkınma Vakfı'nın kömür deposu olarak kullanılan ve daha sonrasında dönemin Valisi Enis Yeter tarafından anı, sanat ve restorasyon merkezi olarak 2001 yılında hizmete sunulan Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi; artık restorasyon alanında söz sahibi değil.   Sadece kent merkezinde 400'ü bir asrı geçen tarihe sah,ğ olmak üzere toplam 564 adet tarihi konak bulunurken,   Vali Enis Yeter döneminde; restorasyon merkezinin de katkısıyla çok sayıda konak, gün yüzüne çıkarılmıştı. Ayrıca, o kurslardan sertifika alan ustalar, Türkiye'nin bir çok noktasında tarihi binaların restorasyonunda görev alsa da; kendi memleketinde kalanların sayısı bir elin parmaklarını geçmedi.

 

BABAŞ DA DENEMİŞTİ!

 

2000'li yıllarında başında Kastamonu Valiliği'nin öncülüğünde başlatılan projeyle çok sayıda konak, restore edilerek kullanıma sunulmuştu.  Belli bir aşamaya gelen proje; Vali Enis Yeter'in Kastamonu Valiliği'ndeki görev süresinin tamamlanmasıyla sekteye uğramıştı.

2015 yılında dönemin Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından tekrar yeni bir ivme yakalanmış ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla birlikte tarihi konakların yoğun olduğu sokaklar, tarihi bir görünüme kavuşturulmuştu.

 

Gerek restorasyon maliyetleri gerekse de konakların kullanılacak seviyeye gelmesi için büyük mesai harcanması gerektiğinden; merkezi hükümet bütçesinin desteği olmadan; proje, Kastamonu geneline yayılamamıştı.

 

ÖĞRENCİLERLE USTALAR BİR ARAYA GELMİŞTİ

 

Restore edildiği ilk yıllarda Osmanlı döneminde olduğu gibi Türkiye'de de bir ilk gerçekleştirilerek tamir ambarı kurulan ve köylerdeki ahşap ustalarıyla; lise ve üniversitelerin ahşap bölümü öğrencilerini bir araya getiren Mimar Vedat Tek Restorasyon Merkezi, Kastamonu Konakları'nın gün yüzüne çıkmasında büyük rol oynamıştı. Alaylı-mektepli birlikteliğinin önemli bir simgesi olan ve ahşap ustalarıyla öğrencilerini bir araya getiren restorasyon merkezi;  şehrimizin tarihinin ve hafızasının gelecek nesillere taşınmasında etkili olmuştu.

 

Günümüzde ise ahşap ustalarımızın sayısı bir elin parmaklarını geçmezken; lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler ise;  daha çok, işin ticari boyutuna ilgi duyuyor.

 

 

KÖMÜR DEPOSU TOSYA YOLUNA TAŞINMIŞTI

 

1990'lı yılların sonunda şehre gelen tüm kömürlere ev sahipliği yapan ve Vali Enis Yeter'in yetkisiyle; bölgenin aktif kullanılması için çalışmalar başladı ve kömür deposu da, bugün Tosya Yolu olarak bilinen bölgeye taşınmıştı.

 

 

Kastamonu Hükümet Konağının Mimarı, Ulusal Mimari Akımının öncülerinden Mimar Vedat Tek adına 2000 yılında Kültür Merkezi oluşturulmuş, 2007 yılında yapılan eklemelerle günümüzdeki görünümünü almıştı. Oluşturulan kompleks içerisinde 75. Yıl Cumhuriyet Evi Özel Müzesi, Dantel Evi, Kitre Bebek Evi, 3 bölümlü galeri ile Rölyefli Salon bulunuyor.

 

TABELA NEDEN DEĞİŞTİ?

Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'nde ilginç bir değişiklik göze çarptı. Dönemin Valisi Enis Yeter tarafından Kastamonuluların hizmetine sunulan merkezin girişinde bulunan   bilgilendirici mimarda Vali Enis Yeter'in ismi kaldırılarak bir sonraki vali Mustafa Kara'nın ismi yazıldı. İlk tabelada; 'Vali Enis Yeter zamanında Kastamonu Valiliği Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur' ifadelerine yer verilerek 01.07.2001 tarihine yer verilirken; diğer tabelada ise  'Kastamonu Valisi Mustafa Kara döneminde kurulmuştur' ifadelerine yer veriliyor.

 

YENİ BİR BAŞLANGIÇ MI?

 

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun özel ilgi gösterdiği Kastamonu Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi'nde  (KASMEK) ahşap ustaları yetiştirilmek için kollar bir kez daha sıvandı. 20 yıl önce gerçekleştirilemeyen hayal, KASMEK aracılığıyla bir kez daha hedefler arasına girerken; Başkan Vidinlioğlu da, yaptığı açıklamalarda; buradan yetiştirilebilecek ustaların konakların restorasyonunda istihdam edilebileceğinin sinyalini vermişti.   (Burak Yumukoğlu/ARAŞTIRMA HABER)



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum