Yapay zeka tarıma da el atıyor!;

Yapay zeka tarıma da el atıyor!

.......

Türkiye, tarımda yapay zeka destekli üretime gidiyor. Uydulardan yapılacak arazi takibi ile rekolte tahmini yapılacak, ayrıca 2 yıl üst üste ekilmeyen araziler yapay zeka raporu ile tespit edilecek.

Türkiye, tarımda verimi arttırmak için yapay zeka dönemine giriş yapıyor. Uydulardan takip edilen tarım arazileri ile yıllık rekolte tahmini yapılacak ayrıca uydular 81 ildeki bütün arazileri tarayarak 2 yıl üst üste ekilmeyen arazileri yapay zeka raporları ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirecek.

YÜZDE 10 YANILMA PAYI

Ekilmeyen araziler devlet tarafından kiralanacak. Kiralanacak arazilerde öncelik yakın çevrede olacak. Arazi sahipleri tarım arazilerini yeniden ekmek istediğinde ise sezon sonunda arazini geri alabilecek. Türkiye, yapay zeka uygulamaları ile rekolte tahmini yapacak. Tahminlerde en fazla yüzde 10 yanılma payı olması hedefleniyor. Böylece, arz talep dengesine uygun üretim modeli uygulanacak. Türkiye'nin planlı ve dengeli üretim modeli ile birlikte hem çiftçi ürününü doğru fiyata satacak hem de vatandaş doğru ürünü doğru fiyata alacak. Yapay zeka destekli üretim modeli yakında belirlenecek pilot bölgelerde uygulanacak, sonuçlara göre 81 ilde uygulama başlayacak.

KİRALAMADA ÖNCELİK KÖYLÜLERİN

Ekilmeyen tarım arazilerinin yapay zekâ tarafından tespitinin yapılmasının ardından kiralamaları yapılacak. Kiralamalarda öncelik, arazinin bulunduğu bölgedeki köylülere veya sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının olacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralıyanın yetiştirebileceği ürünler internet sitesinden ilan edilecek. Arazi sahibi ile araziyi kiralayan arasında kira ücreti gibi konular da görüşülmeyecek. Devlet kirayı belirleyecek ve arazi sahibinin hesabına kirayı direkt olarak yatıracak. Arazi sahibi tarlasında tarım faaliyetleri yapmak istediğini kanıtlayarak, hasat sezonunun ardından kiracısından arazisini geri alabilecek.

YAPAY ZEKA TARLALARDA KULLANILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı, hububatın verim kalitesini düşüren tüm etkenleri yapay zekâ ile takip edecek. Uzaktan kontrollü ve otonom sistemler yapay zeka ile entegre şekilde çalışacak. Bu kapsamda kamera sistemi ve sensörler tarlalara yerleştirilecek ve yapay zekâ tarlada görülen böcek, verimsizlik gibi olumsuz durumları çiftçiye aktaracak. Böylece sadece ihtiyaç duyulan alanda ilaçlama yapılacak bu sayede maliyetler azalacak ve verim maksimuma çıkacak.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum