Devrekânili Necibe Nine, ‘Vefa’ bekliyor!;

Devrekânili Necibe Nine, ‘Vefa’ bekliyor!

......

Kurtuluş Savaşı yıllarında annesiyle birlikte İnebolu’dan Kastamonu’ya kağnılarla cephane taşıyan Devrekanili Necibe İşitir’in mezarı, otların arasında kaybolmak üzere…  


Türkiye’deki birçok ilde Kurtuluş Savaşı kahramanlarına özel tanıtımlar yapılmasına, konferanslar verilerek gelecek nesiller katarım yapılmasına rağmen Necibe Nine’nin mezarına giden bir yön tabelası dahi bulunmazken; hali hazırda Kastamonu olarak dahi tanıyamadığımız Necibe İşitir’in mezarı bakım ve ilgi bekliyor.

Zorlu mücadeleler vererek ülkemizin bağımsızlığı için canları pahasına cephane taşıyan yüzlerce kahraman Türk kadınından biri olan Necibe İşitir’in 1996 yılında vefat ettikten sonra defnedildiği Devrekani ilçe merkezinde bulunan kabri; küflenmiş demirler ve otların arasında bakımsız bir şekilde bekliyor.

Gençlik yıllarında Devrekâni’ye gelerek cephane taşımak için gönüllü olan heyete annesiyle birlikte katılan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında askerlerin mücadelesine cephe gerisinden destek olan Necibe Nine, İlk Türk Kadın Mitingi’nin 75. Yılı dolayısıyla Kastamonu’da yapılan törene de katılmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

‘’Biz İnebolu’dan Kastamonu’ya, Kastamonu’dan İnebolu’ya giderken çok çile çektik. Vatan sağ olsun. Gerekirse cepheye bir daha cephane taşırım. 101 yasındayım, gayret ederim, Annem kağnı arkasında cephane taşırken şehit oldu. Ben o zaman küçüktüm. Kağnının önünde dayana dayana giderdik. Ayaklarımız şişerdi. Babamda askerde kayboldu. Künyesini Bulmuşlar, kendisini bulamamışlar.” diye anlatır. (Sabah Gazetesi 11 Aralık 1994)

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum