Kastamonu’da 65 yaş üstü intiharların başlıca sebebi yalnızlık;

Kastamonu’da 65 yaş üstü intiharların başlıca sebebi yalnızlık

Dr. M. Fatih Şerifoğlu, Kastamonu’da 65 yaş üstü intihar sayılarının yüksek olduğunu, bunun başlıca sebebinin de “yalnızlık” olduğunu söyledi....

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. M. Fatih Şerifoğlu, Kastamonu’da 65 yaş üstü intihar sayılarının yüksek olduğunu, bunun başlıca sebebinin de “yalnızlık” olduğunu söyledi.

“İNTİHARLAR SAYILARI YÜKSEK”

İnebolu’da köy ve mahalle muhtarlarına yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Şerifoğlu şunları söyledi: “İntihar verileri. İntiharları Önleme Komisyonu başkanlığı da ilimizde bizim ukdemizde yürümekte. Biz burada tüm intiharları, kolluktan gelen görüşleri, savcılığın ifadelerini bir uzman heyetimiz isimler olmadan ve intiharların çok nedenlerini bulmaya çalışıyoruz. Maalesef ilimizde Türkiye’ye göre  65 yaş üstü tamamlanmış intihar sayıları yüksek.”


“İNTİHARLARIN BAŞLICA SEBEBİ YALNIZLIK”

“Bunu (intiharları) engellememiz gerekiyor. Uzman heyetimiz bunun kök nedenini incelediğinde şu tespiti yaptı. Yalnızlık nedeniyle 65 yaş üstünde intiharların olduğu. Özellikle biliyorsunuz Kastamonu’nun çok göç veren ilçelerinde ebeveynlerin çocukları il dışında. Kovit öncesi sık sık geliyorlardı, kovitle beraber kötü bir alışkanlık oldu, artık gelmemeye başladılar. Kastamonu’da bir yılda 102 defa ambulans çağıran bir yaşlı çiftimiz vardı. Bir insan görmek istiyor, biriyle konuşmak istiyor. İlimizde de 65 yaş üstü tamamlanmış intiharda Kastamonu olarak kötüyüz. İlimizde özellikle köylerde yaşayan 65 yaş üstü tüm vatandaşlarımızla bir test yapacağız. Tabi onlar test olduğunun farkında olmayacaklar. Karşılıklı soru cevap şeklinde. Burada bir risk grubu sıralayacağız. Bu risk grubunda uzman psikologla eşleştirip tedavilerinin programlarına başlayacağız. Çevremize duyarlı olalım. Özellikle yaşlıların intihardan önceki davranış şeklini incelediğimizde şu sonuç ortaya çıkıyor. Bir anda köydeki Mehmet amca ördekleri birine veriyor, özel eşyalarını şuna devrediyor, bir anda tüm kıymetli eşyalarını birilerine dağıtmaya başlarsa orada kafamızda bir soru işareti oluşması lazım. Yıllardır görüşmediği küslükler çözülmeye başlıyorsa, beni barıştır bununla diyorsa kafamızın bir ucunda bu soru işareti olması lazım. Mutlaka bizim ruh sağlığı birimine ulaşabilirsiniz. Biz sonrasında devralırız o ilgili kişiyi.” 

Kaynak: Kadir Yıldırım / Yeni İnebolu Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum