Pompeipolis'in ilk filmini yöneten Metin Kuru, Açıksöz Gazetesine konuştu;

Pompeipolis'in ilk filmini yöneten Metin Kuru, Açıksöz Gazetesine konuştu

Sarımsak kokan Kastamonu'ya sinema esintisiyle gelen Yönetmen Metin Kuru, Açıksöz Gazetesine konuştu....

1987 doğumlu olan Metin Kuru, editör olarak başladığı kariyerinde yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak devam ediyor. Cennete Buluşuruz isimli romanın da yazarıdır. Birçok projede imzası bulunan Metin Kuru, çekimleri Kastamonu Taşköprü İlçesinde gerçekleşen Tepe Operasyonu filminin de yönetmenliğini üstlendi.


Sokak çocuklarını konu alan “Tepe Operasyonu” isimli sinema filminin çekimleri Taşköprü Belediyesi’nin girişimleri sonucu Taşköprü İlçesinde gerçekleşti.  Açıksöz Gazetesi olarak  Filmin Yönetmeni Metin Kuru'ya Tepe Operasyonu ile ilgili merak edilen soruları sorduk.

Yönetmen Metin Kuru, sorduğumuz sorulara şu yanıtları verdi:


-Tepe Operasyonu Filmini Kastamonu'da çekmeye nasıl karar verdiniz? Senaryoyu yazdıktan sonra mı mekan seçtiniz yoksa mekana göre mi senaryoyu düzenlediniz?

Öncelikle sinemada çekim mekanlarının seçiminin, (istisnai durumlar hariç) sadece senaryoya bağlı olmadığını belirtmek isterim. Tepe Operasyonu filmindeki süreçte de çekim mekanlarını belirlerken sadece senaryoyu değil,senaryonun yanı sıra oyuncu, şehrin mimari yapısı, yerel yönetimlerin işbirliğine açık olma seviyesini de dikkate alarak çekim mekanlarına karar verdik.

Senaristimiz Ayşegül Çamur senaryoyu tamamladıktan sonra filmdeki partner yönetmen arkadaşım Burhan Keskin’le birlikte bu konuyla ilgili araştırmalar yaparken Taşköprü Belediye başkanı Abdullah Çatal’dan filmi ilçede çekmemiz konusunda bir davet aldık. İlçede incelemede bulunmak için Taşköprü’ye gittiğimde, Taşköprü’nün ilçe olarak tahmin ettiğimden daha büyük, tarih olarak da tahmin edemeyeceğim kadar eski bir hikayesi olduğunu öğrendim.

Yani ne senaryoyu Taşköprü’ye göre yazdık, ne de Taşköprü’yü senaryoya göre bulduk. Düzgün şehir mimarisi, korunabilmiş tarihi dokusu, kadim tarihi ve vizyoner bir belediye başkanı gibi önemli işaretler bizi Taşköprü’ye götürdü.

- Filmin konusundan kısaca bahseder misiniz.

Bölgeye dadanmış bir seri katilin peşine düşen polis timi, sokak çocuklarını alıkoyarak çalıştırıp istismar eden bir çete ve bütün bunların ortasında yaşamlarına devam etmek zorunda kalan halkın hikayesini odak noktasına alan film, bu üçgendeki bazı menfaat çatışmaları sebebiyle çözülemeyen toplumsal sorunların zamanla rasyonalize edilmesine de ayrıca parmak basıyor.

-Taşköprü'de çekim yaparken herhangi olumsuz bir durumla karşılaştınız mı?

Hayır olumsuz herhangi bir durumla karşılaşmadık. Tam aksine, doğrudan muhatap olduğumuz herkes ve kapısından girdiğimiz her yerde çok güzel anılar biriktirdik.

- Çekim esnasında Taşköprü halkının nasıl bir yaklaşımı oldu. Gözlemlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Gözlem ve deneyimlerimi referans alacak olursam Taşköprü halkı sanatı ve sinemayı seviyor. Ön hazırlık sürecinden setin son gününe kadar ilçe halkının çalışmalarımıza kısmen dahil olmadığı tek bir günümüz bile olmadı. Sanki hepsiyle geçmişten gelen bir dostluğumuz varmış gibi hissettiğimiz, iç iletişimimizde bizi hiç şüpheye düşürmeyecek düzeyde bir samimiyetle sarmalanmış yaklaşımları, hepimizin yüzüne tebessüm olarak yansıdı.

- Başka projelerle Kastamonu'ya gelmeyi düşünüyor musunuz?

Daha önce de bahsettiğim üzere Taşköprü halkının konuya ilgileri ve sanatçılarla ilişkileri konusundaki güvenimizi düşünürsek tabii ki gelecekte Kastamonu’da yeni filmler yapmayı düşünebiliriz. Fakat kalabalık prodüksiyonlu işler yaptığımız ve bunun için bütün bu prodüksiyonu İstanbul’dan Kastamonu’ya taşımak zorunda olduğumuz için, Valilik, Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı’nın lojistik açıdan işbirliğine açık olup çözümü paylaşmaları gerekir.

- Kastamonu'nun farklı bir şivesi ve espri anlayışı var. Projelerinizde bunu da kullanmayı düşünür müsünüz?

Evet, film sürecinde ilçe halkından çok fazla kişiyle zaman geçirdiğimiz için bu konuda fazlaca espri ve eğlenceli anı biriktirdik. Kim bilir; gelecekte yapacağımız filmlerden birinde böyle tatlı detayları hikayeye adapte edebiliriz.

-Oyuncu kadronuzda Taşköprü'den de isim var mı?

Evet var. Tepe Operasyonu’nda polisiye bir hikaye çalıştığımız ve operasyon sahnelerimiz oldukça fazla olduğu için bu sahnelerdeki polislerin büyük bir çoğunluğunu ilçe halkından isimler oynadı. Hepsine buradan sizin aracılığınızla da teşekkür etmiş olalım.

 Yönetmen Metin Kuru ve ekip arkadaşlarına başarı ve bol gişeler diliyoruz.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum