Deprem bölgesinde belirsizlik sürüyor;

Deprem bölgesinde belirsizlik sürüyor

6 Şubat’ta art arda meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sanayi tesislerinin durumu ile ilgili belirsizlik sürüyor....

6 Şubat’ta art arda meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sanayi tesislerinin durumu ile ilgili belirsizlik sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta art arda meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sanayi tesislerinin durumu ile ilgili belirsizlik sürüyor.

Belirsizliğin en fazla yaşandığı bölgelerin başında ise Kahramanmaraş'ın son 10 yıldır en hızlı gelişen bölgelerinden Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) geliyor.

Türkoğlu sanayicileri, depremin ardından hasar tespiti yapılırken 10 katlı betonarme bina ile prefabrik sanayi tesisinin bir tutulmasını doğru bulmuyorlar. Türkoğlu OSB Başkanı Osman Okumuş “Tesisler ağır, orta az ve hasarsız olmak üzere raporlandı. Ancak sanayi tesisi konut gibi değil. Sanayi tesisi prefabrik yapıdır ve bu yapılardaki ağır hasarlı yapı elemanları kaldırılarak bu binaların geri kalan sağlam kısımları üzerine yapılar tamamlanabilir” açıklamalarında bulundu. Mevzuata göre orta ve ağır hasarlı yapıların yıkılması zorunlu olduğundan prefabrik sanayi tesisleri için de aynı prosedürün uygulanması gerekiyor.

KARARLAR HIZLI UYGULANMALI

Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, Türkoğlu OSB Yönetimi, uzman kuruluş olan Türkiye Prefabrik Birliği'nden görüş alarak bu yapıların güçlendirilerek, güçlendirilemediği durumda ise hasarlı kısım değiştirilerek yeniden faaliyete geçebileceği bilgisine ulaştı. Okumuş, hasar durumuna itirazı içeren on binlerce dosyanın mahkemede beklediğine dikkat çekiyor. Adli tatilin sona erdiğini ve sanayi tesisleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın ivedilikle karar alması gerektiğini belirten Okumuş, “Sanayicinin bekleme lüksü yok artık. İstihdam, işsizlik ve üretim için çok büyük bir kayıp demek bu. Adalet Bakanlığı'nın sanayi parselleriyle ilgili dosyaların ivedilikle çözülmesi konusunda özel hassasiyet göstermesi lazım” sözleriyle sanayicinin geldiği noktayı özetliyor.

TESİSLERİN YÜZDE 80'İ AĞIR HASARLI

Ağır ve orta hasarlı tesislerle ilgili ayrıntılı bilgiyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bölge Müdürü Ömer Sağlam, bölgedeki işletmelerin yüzde 20'sini ağır, yüzde 60'ını orta ve yüzde 20'sini de az hasarlı olduğunu belirterek, bugüne kadar ilgili kurumlara 100'e yakın yazı yazdıklarını ancak çözüm bulamadıklarını aktardı.

Sağlam, prefabrik sanayi yapılarının betonarme yapılardan ayrı değerlendirilmesi başta olmak üzere üçüncü itiraz hakkı, hasarlı işletmelere destek, hasar tespit çalışmalarında OSB'lere yetki verilmesi, elektrik ödemelerinin ötelenmesi, çalışanlara destek, sigorta süreçlerinin hızlandırılması, poliçelerde yapılan yüzde 20+2 kesintilerin mevzuat değişikliği yapılarak iptal edilmesi ve KGF destekleri gibi birçok konuda talepte bulunduklarını belirtti.

Prefabrik yapıların betonarme yapılardan ayrı değerlendirilmesi ile ilgili olarak Türkiye Prefabrik Birliği'ni bölgeye çağırıp teknik rapor hazırlanmasını istediklerini kaydeden Ömer Sağlam, süreci ve sonucu şu sözlerle paylaşıyor: “5 tane pilot seçilen ağır hasarlı tesis incelendi. Raporda az, orta ve ağır hasarlı olarak kategorilendirmelerin doğru olabileceği ancak, ağır hasarlı olsa dahi yapıların yıkılmayıp güçlendirilerek ekonomiye kazandırılabileceği belirtildi. Rapor aldık, görüşmeler devam ediyor. Umuyoruz ki olumlu sonuç alırız. Deprem sonrası konutlar yapıldı ancak sanayiyi ayağa kaldıramazsak o konutlar da boş kalacak”

SANAYİ BİRİKİMİ TÜKENDİ

Türkoğlu sanayicisinin tek sorunu hasar tespiti değil. Depremde yaşanan zemin kaymasının neden olduğu “koordinatlardaki değişiklik” ne tamirata ne tadilata imkan tanıyor. Kadastro koordinatlarındaki 5-7 metre arasındaki kayma sonrası yeni koordinat tespiti yapılmadığı için işlemlere başlanamıyor. 60'tan fazla şirket bu yüzden bekliyor. Türkoğlu OSB Başkanı Okumuş, kadastro koordinatlarında kaymaya dikkat çekerek, koordinat tespitinin bir an önce yapılması gerektiğini vurguluyor. 7 aydır bu nedenle ruhsat alınamadığını belirten Okumuş'un önerisi yeni projen çıkana kadar eskisinin geçerli sayılması. Bu süreçte sanayiciye hasar durumuna göre azdan ağıra doğru artacak şekilde metrekare bazında finansman desteği verilmesini isteyen Okumuş şu görüşleri paylaşıyor: “Bir 6 ay sonra benim sanayicim batmaya başlayacak. Şu ana kadar birikimini yedi. Elindeki dönerini harcıyor. 6 ay daha ayakta duramaz. Ama bu destekler verilir ve hukuki sorunlar hallolursa sanayicimiz 3-6 ay arasında şalteri kaldırır. Ama mahkemenin inisiyatifine bırakırsak 1 sene de, 2 sene de sürebilir.”

BÜROKRASİ İŞLEMİYOR

Türkoğlu OSB Başkan Vekili Furkan Beyazıt'e göre sorunların çözümlenememesinin esas nedeni bürokrasinin işlememesi. Kahramanmaraş'a deprem sonrası her hafta bir bakanın geldiğini belirten Bayazit, “Bakanlarımız elinden geleni yapıyor ama alt kısımdaki bürokrasi işlemiyor. Konut ve altyapı gibi alanlarda sıkıntı yok. Ama iş sanayiciye gelince prosedür aşılamıyor. Sanayici bu saatten sonra ayağa kalkmazsa yerinde çöker. İnsanların elinden tutmak lazım. Elimize tencere tava alıp derdimizi anlatalım gibi bir anlayış da yok burada. Maraş halkı böyle bir halk değil” dedi.

ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BAŞLICA SORUNLAR

1- Koordinat sorunu çözülsün: Kadastro koordinatları tespiti neticelendirilmediği için işlemlere başlanamıyor. 7 aydır bu nedenle ruhsat alınamıyor.

2- Hasar tespitleri sonuçlansın: hasar tespiti ile ilgili mahkemeye giden dosyaların bir an önce sonuçlanması talep ediyor.

3- Finansman desteği sağlansın: Türkoğlu sanayicileri, hasar durumuna göre sanayiciye metrekare bazında finansman desteği verilmesini istiyor.

4- Sigortada sıkıntı giderilsin: Sigortada hasar tespiti ve ödeme sürecinde süreç sanayici aleyhine işliyor. Sigorta sistemi konuya çözüm getirmeli.

5- İlçe bazında destek verilsin: Destekler il değil ilçe bazında verilmeli. Bakanlıkların bir bölümü bu şekilde hareket ediyor. Bu uygulama genele yayılmalı. (Sanayi Gazetesi)

ft: deprem bölgesi

Kaynak: Sanayi Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum