“Kastamonu, mahkum edilemez”;

“Kastamonu, mahkum edilemez”

Kastamonu'daki ulaşıma getirilen zamlar hakkında CHP İl Başkanlığı'nda açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin; "Böylesi fahiş zamları da doğru bulmadığımızı belirtmemiz gerekiyor. Esnafımızın mağdur olduğunu düşünüyorsa, öğrencilerimizin ulaşımıyla ilgili sübvanse yoluna gidebilir. Ulaşımın bir tarafında kamunun yani belediyenin olduğu bir modele ihtiyaç var. Kastamonu sadece özel halk otobüslerine mahkûm edilemez. Ulaşımın bir köşesinde ana aktör olarak belediye acilen rol almalıdır" ifadelerine yer verdi....

Kastamonu'daki halk otobüslerinde biniş ücretlerine zam talebi Kastamonu Belediye Meclisi'nin gündemine gelmiş, Eylül ayı Belediye Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumunda zam yapılması karara bağlanmıştı. Söz konusu karara göre tam tarife 7 buçuk TL'den 14 TL'ye; öğrenci ücretleri ise 5.5 liradan 9 liraya çıkarılmıştı.

“BÖYLESİ FAHİŞ ZAMLARI DA DOĞRU BULMADIĞIMIZI BELİRTMEMİZ GEREKİYOR”

CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin konu ile ilgili CHP İl Başkanlığı'nda açıklamalarda bulundu. Erbilgin açıklamasında, ulaşıma getirilen zamlara ilişkin şu ifadelere yer verdi; “Belediye Meclisi’mizde 5 buçuk olan öğrenci ulaşım ücretleri 9 liraya bu yüzde 67 zam demek, 7 buçuk lira olan sivil ulaşım ücretleri de 14 liraya bu da yüzde 87 artış demek yükseltildi. Komisyonları da dahil ettiğimizde eğer kredi kartı kullanırsak öğrenci biletlerinin 10, sivil biletlerinin 15 lira olduğunu biliyoruz. Sadece bir anne çocuğuyla beraber ulaşım hizmeti almaya kalkıştığında bir gidiş geliş 50 lira. Aylık 1,5 bin liraya tekabül ediyor. Bu alın teriyle geçinenler için, bu şehrin insanları için, toplu taşıma kullanmak zorunda kalanlar için önemli bir rakam. Elbette ulaşım sektöründe yer alan, ter döken dolmuşçularımızın mevcut iktidarın ekonomik uygulamaları nedeniyle bir mağduriyeti söz konusu. Akaryakıta elbette zam geldi. Hemen hemen Türkiye’deki bütün kalemlere fahiş fiyatlarda zam geldi. Elbette Türkiye’nin birçok yerinde belediyeler, ulaşım hizmetlerini güncellemeye çalışıyor. Ancak bu yerel iktidar, merkezi iktidara karşı tek bir eleştiri yöneltmemişken, bu zamlara karşı tek bir cümle söylememişken, onların küçük ortağıyken, böylesi fahiş zamları da doğru bulmadığımızı belirtmemiz gerekiyor.”

“BELEDİYE ESNAFIN MAĞDUR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSA, ÖĞRENCİLERİMİZİN ULAŞIMINDA SÜBVANSE YOLUNA GİDEBİLİR”

Önümüzdeki hafta okullar açılmış olacağına vurgu yapan İl Başkanı Erbilgin; “Yine bu bereketli toprakların beceriksiz başkanı Sayın Rahmi Galip Vidinlioğlu, Türkiye’deki ulaşım örneklerinden eğer bir rantın parçası değilse bihaber. Hemen dibimizde yine Milliyetçi Hareket Partisi’nin yönettiği Karabük’ten bile bihaber. Sayın Meclis Üyemizin defaten dile getirdiği mesafeye göre ücret dahilini dünyadan bihaber olduğu için farkında değil. Birincisi Kastamonu’da ulaşım sektöründen evine ekmek götüren otobüs şoförlerimizin de içinde olduğu bir sistemle ulaşımda çok hakikatli bir reforma yeniden yapılanmaya ihtiyaç var. Dolayısıyla ulaşımla ilgili eleştirilerimizde aman şu yanlış anlar, aman bu yanlış anlar yerine Kastamonuluların çıkarını önceleyen bir tutumu ele almaya devam edeceğiz. Bu zamları meşru ve doğru bulmuyoruz. Belediye eğer ulaşım sektöründeki esnafımızın mağdur olduğunu düşünüyorsa, öğrencilerimizin ulaşımıyla ilgili sübvanse yoluna gidebilir. Yine vatandaşlarımızın ulaşım noktasında durakların güncellenmesine ihtiyaç var. Ulaşım araçlarının çeşitlenmesine ihtiyaç var. Yine ulaşımın bir tarafında kamunun yani belediyenin olduğu bir modele ihtiyaç var. Kastamonu sadece özel halk otobüslerine mahkûm edilemez. Ancak sorumluluk gereği de özel halk otobüslerini mağdur edecek tutuma da imza atamaz. Onların da içinde olduğu bir çözüm zaruridir. Özellikle ulaşım araçlarından evine ekmek götürenlerin de çıkarlarını koruyan, onların da içinde olduğu bir çözüm zaruridir. Acilen bu çözümün hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz ulaşımı temel hak olarak görüyoruz. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Dolayısıyla ulaşımın bir köşesinde ana aktör olarak belediye acilen rol almalıdır.”

 

“KASTAMONU’NUN ORTAK İRADESİNE MÜRACAAT EDECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ ANCAK KİMSEYE MÜRACAAT ETTİĞİ YOK”

Kastamonu’nun her geçen gün daha da geliştiğini belirten Erbilgin devamında şunları kaydetti; “Kastamonu her geçen gün büyüyor. Kastamonu 10 yıl önceki Kastamonu değil. Nüfusuyla, sosyal yapısıyla, yeni yerleşim yerleriyle artık karşımızda bambaşka bir Kastamonu var. Öyleyse ulaşımın da buna göre ele alınması gerekiyor. Vidinlioğlu bu zamlar ilk geldiğinde, bütün Kastamonu’nun ortak iradesine müracaat edeceğini söylemişti. Ancak kimseye müracaat ettiği yok. Kendisi kararını veriyor, belediye meclis üyelerine söylüyor ‘bu böyle olacak’ diye, Belediye Meclis üyeleri içeride ne kadar yakınsalar bile o meclise geldiklerinde, arsa satışlarında da bu böyle oldu, ulaşım zamlarında da böyle oldu, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Belediye Meclis Üyeleri millete karşı sorumluluğunu unuttular. Yan yanayken ‘Evet burada bir yanlış yapıyoruz’ deniliyor ama oy hakkı geldiğinde o uygulamanın altına imza atarak halka oynuyorlar” dedi.

“YAPACAĞIMIZ İLK İŞ BU ŞEHRİN ULAŞIMINI YENİDEN ELE ALMAKTIR”

Erbilgin son olarak;  “Biz milletimizin yanındayız. Biz milletimizin çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz. Bu şehirdeki bir avuç rantçının önce Zincirli ağabey, Kebeci Ağabey deyip onları bu sözleri yutanlar gibi değil dimdik milletin yanında olacağız. Kuzeykent’ten Hisarardı’na, İsfendiyarbey Mahallesi’nden Candaroğulları’na, Mehmet Akif Mahallesi’nden Honsalar’a kadar bu şehirde ekmek yiyen, ter döken herkesin yanında olacağız. Buradan ilk sözümüz olsun. Yapacağımız ilk iş bu şehrin ulaşımını sağlıklı, bilim adamlarıyla, ulaşım sektöründe nefes alıp vermiş insanlarla yeniden ele almaktır. Ulaşımın kaliteli, ucuz olması gerekiyor. Ulaşımın adı üzerinde ulaşılabilir olması gerekiyor. Çocuklarımız için yaşlılarımız için yeni ve doğru durak tarifelerine gerek var. Bunları el birliğiyle yapacağız. Bu zamları doğru bulmuyoruz.” 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum