Bir lezzet çekişmesi: Kastamonu’nun pastırması m? Kayseri mi? (ANKET);

Bir lezzet çekişmesi: Kastamonu’nun pastırması m? Kayseri mi? (ANKET)

Pastırma konusunda iddialı olan 2 il Kayseri ve Kastamonu pastırması vatandaşı seçim yapmakta zorlarken bazı vatandaşlar “yan yana bile gelemez!” diyor. İki ilin kendine has yaptığı lezzetli pastırmaları vatandaşlar oyluyor...

Kastamonu ve Kayseri pastırması yıllardır tartışılan bir konu. Her iki ilin de kendine has pastırma yapma usulü var. Sizlerde Kastamonu’nun mu? yoksa Kayseri’nin mi? pastırma oylamasına katılım sağlayabilirsiniz.

TIKLAYIP ANKETE GİDEBİLİRSİNİZ

Kastamonu pastırması ve Kayseri pastırmasını birbirinden ayıran birçok özellik bulunmaktadır. İki il arasında tartışma konusu olan pastırma, kendine has özellikleriyle birçok vatandaş tarafından seviliyor.

İŞTE KASTAMONU VE KAYSERİ PASTIRMASINI BİRBİRİNDEN AYIRAN O ÖZELLİKLER

KASTAMONU PASTIRMASI

Kastamonu yaylalarında beslenen 2-2.5 yaşındaki büyükbaş hayvanların etleri kullanılıyor. Hayvanın en değerli kısmı olan sırt, kontrfile, bonfile ve antrikot etlerinden sırt, kuşgömü ve şekerpare gibi 1’inci sınıf pastırmalar üretiliyor.

Mikrobiyal aktivite riski yüksek olduğu için etler kayatuzunda 3 gün bekletiliyor. Suyunun büyük oranda kaybedilmesi sağlanıyor. Sayvan denen tel örtülerle kapatılan açık alanlarda, askıda, Ilgaz Dağı’nın esintisiyle kurutuluyor.

Çemenleme işleminde coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağı kullanılıyor.

Tüketime hazır hale gelen Kastamonu pastırması, keskin bıçaklarla, makine kullanmadan zar gibi incecik kesiliyor.

KAYSERİ PASTIRMASI

Sığır etinin pastırmalık bölümleri ustalar tarafından iri taneli kayatuzuyla tuzlanıyor. 1 gün bekletildikten sonra bol suyla yıkanıyor ve hava şartlarına göre 3-5 gün birinci kurutma işlemi yapılıyor.

Etler üst üste koyarak sıkıştırılıp 5-6 saat daha bekletiliyor. Sonra açık havada 2-4 gün süren ikinci kurutma işlemi gerçekleşiyor.

5 milimetreyi geçmeyecek kalınlıkta çemen tabakası sürüldükten sonra üçüncü kurutma da 1-2 gün sürüyor.

Kayseri’nin gündüzleri sıcak, geceleri serin esen rüzgârıyla şekillenen iklimi pastırmanın en uygun şekilde kurumasını sağlıyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum