Yatay geçiş hangi sene, nasıl yapılır?;

Yatay geçiş hangi sene, nasıl yapılır?

Bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından başka bir üniversitedeki benzer programa geçme işlemi yatay geçiş olarak bilinir. Özellikle farklı sebeplerden dolayı birçok öğrenci okumuş olduğu üniversiteden farklı şehirlerde veya aynı şehirlerdeki değişik üniversitelere geçiş yapma hakkını kullanmaktadır....

Elbette bu durum kendine göre daha iyi bir üniversiteye geçmek ya da daha iyi bir bölüm yakalamak gibi durumlar üzerinden ele alınabilir. Tabii aynı zamanda kişisel olarak da bu durumun bazı sebeplerden dolayı yapılabileceğini söylemek mümkündür. Bu durum genel olarak 1 dönem güz, 2 dönem yaz sezonu olmak üzere iki dönem üzerinden gerçekleşmektedir.

 

 Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

 Hem 4 yıllık hem de 2 yıllık üniversite öğrencileri gerekli kriterleri yerine getirmek suretiyle yatay geçiş yapabilir. Bu durum hem aynı şehir hem de farklı şehirler üzerinden bir üniversiteden başka üniversiteye geçiş olarak öne çıkar. Aynı zamanda öğrenci okumuş olduğu bölüme benzer başka bir bölüme bu şekilde geçme şansını değerlendirmektedir.

 

 Bunu yaparken bir yıl içerisinde iki farklı dönem üzerinden yatay geçiş gerçekleşmektedir. Bunlardan biri 1 dönem olarak öne çıkar ve güz dönemi şeklinde ifade edilir. Yani daha çok kış veya sonbahar dönemlerine denk gelir. 2. ise yaz dönemi olarak geçer ve ilkbahar ile yaz dönemi olarak ön plana çıkar. Elbette bu iki dönem içerisinde üniversitelerin kararlarına bağlı olarak farklı tarihlerde yapılabilir.

Yatay Geçiş Hangi Sene Yapılır?

 Seni açısından bakıldığında yatay geçiş için öğrencilerin belirli bir dönemi bitirmesi gerekmektedir. Bu durum ise en erken 1. öğretim yılını tamamlamak ile birlikte ön plana çıkar. Bu öğretim yılını tamamladıktan sonra Üniversite öğrencileri yatay geçiş başvuru hakkını elde eder. Tabii Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Bunlardan en önemlisi ise bir hazırlık yılının 1. öğretim yılı olarak geçmesidir.

 

 Yani öğrenciler eğer hazırlık dönemi okuyorsa bundan sonra bir dönem daha okumak suretiyle yatay geçiş başvurusunu gerçekleştirir. Zira öğrencilerin not ortalamasının ele alınabilmesi için en az bir öğretim yılını tamamlaması gerekmektedir. Bu durum Türkiye'deki bütün farklı üniversiteler için geçerlidir.

 

 Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

 Belli başlı kriterleri ele almak suretiyle üniversite öğrencileri yatay geçiş yapabilir. Bunlar aşamalı olarak öğrencilerin ele alması gereken şart ve koşullardır.

 - Öncelikle 1 öğretim yılını hazırlık dışında tamamlaması gerekir.

 - Yatay geçiş yapabilmek için en yüksek not ortalamasını tutturmak gerekir.

 - Genelde en düşük not ortalamasında üniversiteler belirler ve ortalama 3 ila 4 arasında değişkenlik gösterir.

 - Öğrenciler başka bir üniversite üzerinden okumuş olduğu programa benzer bir programa geçiş yapma hakkını sağlar.

Bu şekilde yukarıdaki kriterleri tamamlamak suretiyle öğrenciler yatay geçiş işlemini yapabilir. Üstelik bu durum hem şehir iç hem de şehirlerarası başka üniversiteler üzerinden de benzer program doğrultusunda sağlanabilir.

 

 Yatay Geçiş Neden Yapılır?

Genel sebebe bakılacak olursa yatay geçiş öğrencilerin başka bir üniversitede okumuş olduğu benzer programa geçmesi konusunda yapılır. Öğrenciler belirli kuralları tamamlayarak geleceğini şekillendirme noktasında başka bir bölüme geçiş sağlayabilir. Aynı zamanda kişisel sebeplerden dolayı da öğrenciler başka bir bölüme geçme durumunu değerlendirebilir.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum