Belediyeden 100 milyon TL kredi talebi!;

Belediyeden 100 milyon TL kredi talebi!

Kastamonu Belediyesi Eylül Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; Kastamonu Belediyesi’ne 50+50 milyon olmak üzere 100 milyon TL’ye kadar kredi çekilmesi talebi komisyona sevk edildi. Diğer taraftan Kastamonu Belediyesi İştirakleri ve İşletme İmalat Tic. Ve San. A.Ş.’nin ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla 5 milyon TL nakit, 5 milyon TL de gayrinakit kredinin çekilebilmesi için Başkan Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi talebi de komisyona sevk edildi. Toplantının diğer gündem maddelerinde ise Krosnopan A.Ş.’nin ‘mera vasfı’ talebi; Özel Halk Otobüsleri’ndeki fiyat tarifesi, Kreş ve Çocuk Bakımevi fiyat tarifesi yer aldı....

100 MİLYON TL KREDİ TALEBİ…

Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen kamu hizmetlerinin aksamaması ve yatırım programına alınan ve yapımı devam eden işlerin finansmanının sağlanabilmesi, yıl sonu bütçe denkliğinin sağlanabilmesi için borçlanmaya gidilmesine ihtiyaç duyulması sebebiyle;  ana para ve faiz ödemeleri dahil 12 ay vadeli 50 milyon TL, 24 ay vadeli 50 milyon TL olmak üzere toplam 100 milyon TL’ye kadar kredi kullanılması için Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi talep edildi ve konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

 

         

VİDİNLİOĞLU: ‘ABARTILACAK BİR RAKAM DEĞİL’’

Kredi talebiyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; girdi maliyetlerini ve maaş ücretlerini gerekçe göstererek, ‘Bütün kurumlarda ek bütçe yapma zaruriyeti doğmuştur. Çünkü hizmet veremezsiniz. Sadece bizim İnsan Kaynakları birimimiz, yılsonuna öngörülen rakamdan 69 milyon açığız. Şimdi bir de; dönem itibariyle İlbank dahil olmak üzere kimse kredi vermiyor. İlbank sadece kanuni sınırlar içerisinde meclisçe alınacak yetkiyle birlikte; bütçemizin yüzde 10’una tekabül eden rakamla ilgili ancak teminat mektubu veriyor. Bu teminat mektubunu da verirken; krediyi kendisi vermediği için, dışarıdan siz bulabilirsiniz krediyi diyor. Bu bulduğunuz krediyi de faizler dahil olmak üzere diyor. Yani burada söylenen 2 tane 50 milyon, 2 tane 50 milyon olarak nakit belediyeye girmeyecek, faiziyle birlikte girecek. Dolayısıyla bu rakam daha düşük. Geri kalan maliyetle ilgili 166 milyon TL ek bütçe oluşturuyoruz. Bunun da zaten geri kalanını belediyenin doğal kaynaklarından oluşturuyoruz. Çünkü İlbank payları henüz revize edilmedi. Sadece geçen ay, İlbank’tan gelen para, maaş ödemesine yetmedi. Bunu göz önüne alırsanız, özellikle girdi maliyetlerinin artması, bizim aylık 4,5 milyon civarında elektrik sarfiyatımız var, 4 milyon civarında da mazot giderimiz var. Sadece… Bir de bizim genel bütçemizi göz önüne aldığınızda; genel bütçemiz 1 milyar TL’nin üzerinde… Başka da bir kredi borcumuz yok. Bu kullanılacak rakam, çok da abartılacak bir rakam değil. Bütçemizin yüzde 10’u.. Önümüzde 4 aylık bir süreç daha var. Mecburen ödenek lazım. Hem maaşların ödenmesi, hem de hizmetlerin devam etmesi lazım.  Bu zaten Plan bütçede de değerlendirilecek.’’

 

Vidinlioğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Hal Müdürlüğü’nün talebiyle pazar yerleri devir ücretlerinin piyasadaki enflasyonist sebeplerden dolayı yeniden değerlendirilmesi talep edildi ve Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

MERA VASFI TALEBİ…

Kronospan  A.Ş. tarafından Belediyeye yapılan talepte ise şirketin yapmayı planladığı ek yatırımlar için; Merkez’e bağlı Konukça Köyü 152 ada 5 No’lu parselin tamamı ile; 153 ada 36 parselin bir bölümünün; belediye sınırları içerisinde kaldığı ve bu parsellerin ‘mera’ vasfında olduğundan dolayı; mera vasfının değiştirilmesi talep edildi. Talep, İmar komisyonuna sevk edildi.

 

KART ALIM VE VİZE ÜCRETİNE FİYAT ARTIŞI TALEBİ

Kart satış ve vize ücretlerinin; KDV oranındaki artış, asgari ücret artışı, kart alım ve basım maliyetlerindeki fiyat artışı sebebiyle kart satış ve vize ücret tarifesinin yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Söz konusu talep;  Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

FİYATLAR ARTACAK

2023 yılı Ocak ayında asgari ücrete yüzde 55, 2023 yılı Temmuz ayında yüzde 38 olmak üzere yüzde 88 oranında ücret artışı yapılması, akaryakıt giderlerindeki fiyat artışları sonrasında, amortisman v.b. bir çok kalemde artan fiyatlar sebebiyle yolcu ücret tarifesinde artış yapılması talep edildi.

Söz konusu talep; Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

DESTEK TALEBİ

Diğer taraftan Özel Halk Otobüsleri’ne ücretsiz binen vatandaşlar için belediyeler tarafından kooperatiflere verilen desteğin artışında da talepte bulunuldu.

Söz konusu talep; Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

OTOPARK İPOTEK EDİLECEK

Kastamonu Belediyesi İştirakleri ve İşletme İmalat Tic. Ve San. A.Ş.’nin  ihtiyaç ve finansmanlarının sağlanması amacıyla 24 ay taksitli 5 milyon TL nakit ve 5 milyon TL gayri nakit kredi çekilmesi için Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi konusu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Diğer taraftan Topçuoğlu Mahallesi’nde bulunan Kapalı Otoparkı’nın; banka kredilerinde ipotek olarak verilmesi için Başkan Galip Vidinlioğlu’na yetki

Diğer taraftan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yapılan talepte de; Kreş ve Çocuk Bakımevi’nde daha iyi hizmet verebilmek adına ücretlerde değişiklik yapılması talep edildi. Bu talep de komisyona sevk edildi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum