Kastamonu'da Taş Ocağı Projesi köylüleri ayağa kaldırdı;

Kastamonu'da Taş Ocağı Projesi köylüleri ayağa kaldırdı

İl Özel İdaresi tarafından İnebolu Çiçekyazı ile Kürenin Ersizler Köyleri arasında açılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi köy halkı arasında tepkiyle karşılandı....

Çiçekyazı Köyü Muhtarı Ekrem Saygıoğlu, projeye karşı olduklarını 7 Eylül'de yapılacağı duyurulan ÇED toplantısını da protesto edeceklerini söyledi.

İl Özel İdaresi Çiçekyazı ve Ersizler Köyleri arasında bulunan 227 dönümlük sahada kalker ocağı ve kırma tesisi açmak için proje hazırladı. Kurulması planlanan tesis için ÇED Başvuru Dosyası hazırlattı.

ÜRETİLECEK MALZEME KÖY YOLLARI SAHİL TAHKİMATI VE LİMAN İŞLERİNDE KULLANILACAK

Hazırlanan dosyada proje hakkında detaylı bilgilere yer verildi. Dosyada yer alan bilgilere göre Çiçekyazı köyünde açılacak taş ocağında üretilecek olan malzeme Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından köy yollarının bakım onarımı ve afet nedeniyle hasar gören altyapının onarımı ile İnebolu kıyı boyu ıslahı ve İnebolu Limanı mendirek imalatı ve tahkimatı işlerinde kullanılacak.

YILDA 1,5 MİLYON TON ÜRETİM

Patlatmalı açık ocak işletmeciliği yönteminin uygulanacağı taş ocağında günde 5 bin ton yılda ise 1,5 milyon ton malzeme üretilecek. Başlangıçta 5 yıl olarak belirlenen proje süresi ihtiyaç halinde uzatılacak. Ocağın faaliyeti yılda 10 ay olmak üzere tek vardiye halinde günde 8 saatlik zaman diliminde gerçekleştirilecek.

EN YAKIN EV 320 METRE

ÇED başvuru dosyasında Çiçekyazı köyündeki bir evin proje alanına 320 metre mesafede bulunduğu, taş ocağının İnebolu ilçe merkezini 12, Ersizler köy merkezine 1.4, Çiçekyazı köy merkezine ise 1.5 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

21 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Taş ocağındaki faaliyetlerde 3 ekskavatör, 3 yükleyici, 2 delici ve bir arazöz kullanılacak. Hazırlanan dosyada bölgenin göç sorunu vurgu yapıldı çiçek yazıver sizler köylerinin nüfuslarına yer verilen dosyada kalkar ocağı ve kırma eleme tesisinde 21 kişinin istihdam edileceğini, personel seçiminde yerel halkının istihdamının sağlanacağı, böylelikle bölgenin iş gücüne katkı sağlanacağı ifade edildi.

 İNEBOLU ÇİÇEKYAZI KÖYÜ MUHTARI EKREM SAYGIOĞLU, "PROJEYE KESİNLİKLE KARŞIYIZ"

İnebolu Çiçekyazı Köyü Muhtarı Ekrem Saygıoğlu, İl Özel idaresinin köylerinde açmayı planladığı taş ocağı ve kırma eleme tesisine tüm köy halkı olarak karşı olduklarını söyledi.

Ocağın kurulacağı alanın köy merkezini çok yakın bir konumda olduğunu ifade eden Muhtar Saygıoğlu, "Köyümüzün üst tarafından kayalık bir tepe bulunuyor. İl Özel İdaresi bu kayalıktepede taşocağı ve kırma eleme tesisi açmak istiyor. Bunu ilk duyduğunuz andan itibaren projeye karşı çıktık." dedi

Projeye karşı çıkma nedenlerini anlatan Muhtar Saygıoğlu, "Öncelikle ocağın açılacağı alan köyümüze çok yakın. Hemen 320 metre mesafede bir ev var. Köy merkezini bir buçuk kilometre mesafesi var. Burada patlatmalı açık ocak işletilecek. Bu durumda üzerimize taş yağacak. Bu alanda su kaynaklarımızda bulunuyor. Proje alanında olmasa da buradaki patlamalar su kaynaklarımızı da kurutabilir. Meyvelerimiz yok olacak, bahçelerimizde sebze yetişmeyecek. Ayrıca ormanda binlerce ağaç kesilecek. Yıllarca gürültüye maruz kalarak yaşamak zorunda kalacağız. En önemlisi sağlığımızdan olacağız. Bizim köyümüz havasıyla, yeşili ile, doğasıyla cennetten bir köşe gibidir. Bu güzellikler yok olacak. Biz bu projeye köy halkı olarak kesinlikle karşıyız" diye konuştu. (Yeni İnebolu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum