Vergisiz telefon satışı ne zaman başlıyor? vergisiz telefon için şartlar neler?;

Vergisiz telefon satışı ne zaman başlıyor? vergisiz telefon için şartlar neler?

Vergisiz cep telefonu satışının ne zaman başlayacağı, öğrencilerin gündeminde yer almaya devam ediyor. Seçim sürecinde AK Parti seçim beyannamesi içerisinde yer alan gençler için vergisiz telefon satışı tarihi için beklentiler ağustos ayının son günleriyle arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öğrencilere vergisiz olarak satılacak olan telefonlara ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Şimşek yaptığı açıklamada, "Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclisin açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır." ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Seçim beyannamesinde gençlere verdiğimiz sözleri adım adım hayata geçireceğiz." sözlerini yinelemişti. Öğrencilere vergisiz cep telefonunun hangi modellerde geçerli olacağı da öne çıkan konulardan oldu. Gözler şimdi vergisiz cep telefonu, bilgisayar ve tablet satışı şartlarında. Peki, öğrencilere vergisiz telefon modelleri hangileri olacak, şartları neler? ÖTV’siz ve KDV’siz cep telefonunu kimler alabilecek? İşte, o konular hakkında bilgiler....

Vergisiz cep telefonu satışı ne zaman, sorusu yanıt bulmaya başladı. AK Parti seçim beyannamesinde öğrenciler için müjdelenen vergisiz telefon, tablet ve bilgisayar satışı son gelişmelerle takip edilirken dikkat çeken açıklamalar geldi. Bakan Şimşek, üniversite öğrencilerinin bir defaya mahsus vergisiz telefon almasına yönelik çalışmaları olduğunu ancak detay veremeyeceğini söyledi. Öte yandan Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, üniversitelilerin ÖTV’siz ve KDV’siz cep telefonunu nasıl alacağını Hürriyet'e anlattı. Ancak vergisiz cep telefonu şartları ve detaylar henüz belli olmadı. İşte, vergisiz telefon, bilgisayar ve tablet satışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON SON DURUM!

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversite öğrencilerine vergisiz telefon almasına yönelik bir çalışma olduğunu fakat detay veremeyeceğini söyledi.

Beştepe’de yapılan Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, şunları söyledi:

“Çalışmamız var ama onun detayını veremiyorum. Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclisin açılması gerekir. İdari karar gerektirenler idari kararla yapılır. Ne zamanlama, ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım. Genel konuşuyorum. Birden fazla konu var. Dolayısıyla prensip olarak ayaküstü çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmam doğru değil.

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON KAMPANYASI BAŞLADI MI, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos tarihli Kabine Toplantısı'na başkanlık etti. Kritik toplantının gündeminde 4 kritik ana başlık oldu. Gençlere vergisiz telefon ve bilgisayar satışı konusunun da Kabine Toplantısı'nda masaya geleceği açıklanmıştı.

Yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisinin yararlanacağı ‘vergisiz telefon’ yasal düzenlemesi için harekete geçildi. Bakanlık yetkilileri Türkiye’de üretimi olan şirketlerle görüşmeler yaparak projeye dahil olabilecek modelleri belirlemeye başladı. Buna göre, vergisiz telefon kapsamına girecek bazı akıllı telefonların Samsung Galaxy A52, General Mobile Phoenix 5, Oppo Reno 5 Lite, Casper VIA X30 Plus, Reeder (S19 Max Pro S, S23 Pro Max, S19 Max Pro, S19 Max), Redmi Note 10S, TCL L7, OMIX X5, Vivo Y21S, Realme C21Y gibi Türkiye’de üretilen modellerden oluşması bekleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ise Meclis’in açılacağı ekim ayını bulacak.

VERGİSİZ TELEFONDA ÜST SINIR OLACAK

Bakan Uraloğlu gençlere vergisiz cep telefonuna ilişkin şu bilgileri verdi: “ÖTV ve KDV’siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak. Aylık 10 GB bedava internetle birlikte başlayacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak.

VERGİSİZ CEP TELEFONU HANGİ MARKALARI KAPSAYACAK?

Türkiye’de üretenler içinde Samsung, General Mobile var, Huawei, Apple yok. Vergi alınmaması telefonların fiyatlarını yarı yarıya ucuzlatacak. 10 GB bedava internet için 3 operatörden teklifleri aldık, kamuya maliyeti yıllık birkaç milyar TL olacak. Kişinin hattıyla telefonunun mutlaka belli süre uyumlu olması gerekecek yani en az 2 yıl başkası kullanamayacak, başkasına satılamayacak. Bunun takibini biz BTK aracılığıyla yapacağız.”

Vergisiz Vivo modelleri

• Y15s• Y36• Y35• Y22s• Y16

ÖĞRENCİLER İTHAL TELEFONDA ISRARCI

Hürriyet Gazetesi yazarı Taylan Özgür Dil, vergisiz telefon düzenlemesiyle ilgili yeni detayların ortaya çıkmasının ardından Türkiye’de üretimi yapılan modelleri mercek altına aldı. Buna göre, yerli telefonlar giriş ve orta segmentte yer alırken fiyatları 3 ila 17 bin TL arasında değişiyor. Düzenleme sonrası fiyatlarda ortalama yüzde 50 gerileme bekleniyor. Bu telefonlar kâğıt üzerinde ithal telefonlardan geri kalmıyor ancak ‘yazılım’ ve ‘işlemci’ gibi konularda çok iyi değiller. Öğrenciler ise düzenlemenin ithal telefonlarda da geçerli olması konusunda ısrarcı.

TRT VE BAKANLIK PAYI ALINACAK

Sektör yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre, söz konusu akıllı telefonlardan yüzde 20 KDV ve matrah limitine göre yüzde 25, 40, 50 arasında değişen ÖTV alınmayacak. Yüzde 12’lik TRT Bandrolü ile yüzde 1’lik Kültür ve Turizm Bakanlığı ise alınmaya devam edilecek. Şu anda Türkiye’de üretilen akıllı telefonlar, sahip olduğu özellikleri bakımından giriş ve orta segmentte yer alıyor. Bu telefonların fiyat aralığı 3 bin TL ila 17 bin TL arasında değişiyor. ÖTV ve KDV’nin çıkarılmasıyla birlikte Türkiye’de üretilen telefonların fiyatında ortalama yüzde 50 düşüş bekleniyor. Örneğin, satış fiyatı 16 bin 499 TL olan General Mobile Phoenix 5’in vergisiz fiyatının 6 bin 599 TL’ye kadar gerileyeceği tahmin edilirken, 10 bin 999 TL olan Casper VIA X30 Plus’ta fiyat 4 bin 399 TL’ye kadar düşebilir.

VERGİSİZ TELEFON SATIŞI ŞARTLARI NELER OLACAK?

Cep telefonunda vergi muafiyetinden üniversite öğrencileri yararlanacak. Düzenleme bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek. Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum