Bakan açıkladı! ÖTV ve KDV’siz vergisiz telefon şartları neler, nasıl alınır, fiyatları ne kadar?;

Bakan açıkladı! ÖTV ve KDV’siz vergisiz telefon şartları neler, nasıl alınır, fiyatları ne kadar?

Vergisiz telefon markalar ve modeller son dakika bilgiler Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından geldi. Açıklamada hangi modellerin dahil olup olmadığını dile getirirken, aylık 10 GB bedava internetin öğrencilere verileceğini dile getirdi. Ayrıca açıköğretim öğrencilerinin de yararlanacağını belirtti. Bu noktada vergisiz telefon şartları neler, nasıl alınır soruları yanıta arıyor. 7 milyon öğrencinin yararlanacağı ÖTV ve KDV'siz cep telefonu yardımının yakında başlaması bekleniyor. Peki, vergisiz telefon fiyatları ne kadar, şartları belli mi? Vergisiz telefon ne zaman başlayacak? İşte konu hakkında detaylar...

Vergisiz telefon markalar ve modeller hakkında açıklamalar gelirken, öğrenciler ÖTV ve KDV'siz vergisiz telefon şartları, fiyatları ve tarihi hakkında detayları merak ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konu hakkında açıklamalarda bulunurken, öğrenciler heyecanlanmaya başladı. Açıklamaya göre yüksek lisans ve Açıköğretim öğrencileri de yararlanabilecek.

BAKAN URALOĞLU AÇIKLAMA: VERGİSİZ TELEFON MARKA VE MODELLER BELLİ OLDU!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu vergisiz telefon markalar ve modeller arasında son dakika açıklaması yaptı. Açıklamada, Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını dile getirdi.

"ÖTV ve KDV'siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak. Aylık 10 GB bedava internetle birlikte başlayacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak."

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA! ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON SATIŞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Vergisiz telefon kampanyası ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten konuya ilişkin açıklama geldi.

 

Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek'e, yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığı soruldu.

 

Bakan Mehmet Şimşek, ''Öğrencilere vergisiz telefon, bilgisayar için çalışma var ama detay paylaşamam.'' dedi.

Şimşek, konunun TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasıyla gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya da "Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis'in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır. Ne zamanlama ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım." yanıtını verdi.

 

Bakan Şimşek, çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını vurguladı.

VERGİSİZ TELEFON VE BİLGİSAYAR DÜZENLEMESİ YOLDA!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Genel Seçimleri öncesinde üniversite öğrencilerinin telefon, bilgisayar ve tablet satın alımlarında vergiden muaf tutulacağını duyurmuştu.

 

Bunun yanı sıra gençlere ücretsiz internet de sağlanacağını belirten Başkan Erdoğan, konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

 

'Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacak, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz.'

VERGİSİZ TELEFON ŞARTLARI NELER?

Vaatlerin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir toplantı yapıldı.

 

Toplantıda, gençlere aylık 10 GB ücretsiz internet, yükseköğretimdeki öğrencilerin bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar alımlarında vergi muafiyeti sağlanması konusu da tartışıldı.

Ekonomi ile ilgili alınan önlemlere de dikkat çekilerek "Vergi muafiyeti konusunun sadece üniversite öğrencilerini kapsaması, açık öğretimdekilerin kapsam dışı tutulması" önerildi. Bakan Şimşek de bu öneriye sıcak baktı.

FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞECEK!

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gençler vergi muafiyetinin yanı sıra her ay 10 GB ücretsiz internet kullanım hakkına da sahip olacak.

 

ÖTV ve KDV kaldırıldığında cep telefonu fiyatlarında çarpıcı bir düşüş yaşanacak. Örneğin bir üniversite öğrencisi, ÖTV ve KDV muafiyetinin beraber uygulanması durumunda 50 bin TL'ye satılan bir telefonu 25 bin 450 TL'ye satın alabilecek.

 

40 bin TL'ye satılan bir cep telefonu ÖTV ve KDV kalktığında 20 360 bin TL'ye alınabilecek. Ancak sadece ÖTV muafiyeti uygulanması durumunda fiyatı kaba hesapla 30 bin TL'ye satılacak.

CEP TELEFONU VERGİ ORANLARI

Telefonlardan alınan vergiler sırasıyla;

 

%1 oranında Kültür ve Turizm Bakanlığı Payı,

 

%12 oranında TRT Bandrol Ücreti,

 

ÖTV,

 

%18 oranında KDV alınıyor.

 

Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişebiliyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum