NASA tarih verdi! tüm dünya karanlığa gömülebilir;

NASA tarih verdi! tüm dünya karanlığa gömülebilir

Dünya, yeni bir güneş fırtınasıyla karşı karşıya kalabilir... NASA, bir sonraki güneş fırtınasının tarihini açıkladı....

Amerika Birleşik Devletleri'nin Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yeni güneş fırtınalarının tarihini açıkladı. Güneş fırtınalarını inceleyen birim, tüm dünyayı karanlığa gömebilecek fırtınalarla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, NASA Güneş'in yüzeyinde önümüzdeki hafta boyunca büyümeye devam etme ihtimali olan dev bir leke tespit etti. Gökbilimciler, güneş lekesinin soğuk ve karanlık tarafının dünyadaki elektrik şebekelerini devre dışı bırakabilecek enerjik patlamalara neden olabileceğini söylüyor.


Öte yandan, güneş lekesinin kesin ölçümleri ise bilinmiyor. Zira görüntüler, NASA'nın Mars keşif aracı Persevarence tarafından 252 milyon mil uzaktan kaydedildi. Güneş lekesinin etkisinin 1 hafta boyunca devam edeceği tahmin ediliyor.

ELEKTRİK ŞEBEKELERİNDE KESİNTİYE YOL AÇABİLİR

NASA'ya göre şiddetli güneş fırtınaları dünyadaki elektrikleri saatlerce kesintiye uğratabilir ve hazırlanmak için yalnızca 30 dakika olabilir. Bunun yanı sıra uzay ajansı, insanların bir hayatta kalma kiti oluşturmasını ve dijital belgelerin basılı bir kopyasını almasını tavsiye ediyor.

GÜNEŞ'TE YENİ PATLAMA

Bununla birlikte, dün gökbilimciler Güneş'in yüzeyinde bir patlama tespit etti. Söz konusu patlama Dünya'nın manyetik alanında çatlaklar oluşturdu. Güneş rüzgarlarının Dünya'nın manyetik alanında açtığı çatlaklardan atmosfere sızdığı belirtiliyor.

İlginç bir şekilde bu koronal kütle fırlatmasından Dünya etkilenmedi. Manyetosferin bu çatlakları kendi kendine onarabileceği belirtiliyor. Ancak Güneş döngüsünün zirvesine yaklaşırken bu tür çatlakların yıkıcı etkisi olabilir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yakalanan olayda, bu parçacıklara yapılabilecek hiçbir şeyin olmadığına ve Dünya'ya çarpmasının ya da çarpmamasının yalnızca 'şans' olduğuna dikkat çekildi.

Bilim insanlarına göre bu parçacıklar Dünya'nın yörüngesindeki uyduları bozabilir ve bu ihtimal yüzde 50 civarında. Aynı zamanda uzmanlar elektrik kesintisi ihtimalinin de olduğunu söylüyor. Dünya'yadaki pek çok teknolojik aleti de bozabilecek bir radyasyona sahip olduğunu da vurguluyorlar. Güneş rüzgarlarının aynı zamanda Dünya'nın manyetosferini şok eden bir etkiye sahip olması de bilinenler arasında. Yaşanan jeotermal fırtınalar ise yörüngede dönen uyduları bozabilir.

Güneş fırtınalarının Dünya'ya etkisi son zamanlarda artmaya başladı. Bilim insanları, Dünya'nın muhtemelen jeomanyetik bir fırtına darbesiyle karşı karşıya kalacağını düşünüyor. 3 Kasım 2022 günü gerçekleşen güneş fırtınası ilginç anlara sahne olmuş, Grönland çevresinde gökyüzünde şaşırtıcı derecede nadir olan pembe ışıklar görülmüştü. 

Kaynak: SABAH

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum