“Asgari ücretten vergi alınmamalı”;

“Asgari ücretten vergi alınmamalı”

Asgari ücret zammı için görüşmeler başladı...

Asgari ücret zammı için görüşmeler başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Aralık ayında masaya oturacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz haftaki açıklamasında; “Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz” ifadelerini dile getirmişti. Ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da; “Vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi konusunda asgari ücret başta olmak üzere gerekli hassasiyeti göstereceğiz” dedi. Gelen bu açıklamalar da asgari ücretli çalışanların beklentilerini yükseltti.

Esnaf ise gelecek asgari ücret zammı ile ilgi düşünceli. Pandemi süreciyle birlikte ciddi sıkıntı yaşayan küçük esnaf, daralmaya gitti. Öte yandan işverenler, devletin asgari ücretten alınan verginin alınmaması gerektiğini ifade ediyor.

“ANLAŞMA YOLUNA GİDİLECEK BAŞKA YOLU YOK”

Kastamonu’da ise Koral Giyim’in sahibi işveren Mustafa Koral;“Daralmaya gittik zaten benim 3 çalışanım vardı bir tane var şimdi. Pandemide normalleşmeye gidildikten sonra mecbur kaldık ve işçi çıkarımı yaptım. Asgari ücret artırılmasından ziyade vergilerin kaldırılsa daha iyi. Şuanda bin 300 liraya yakın devlete verdiğimiz vergi var. Asgari ücret 3 bin civarında. Aynı sigorta primleri aynı şekilde devam ederse mümkün değil bu anlaşma yoluna gidilecek, başka yolu yok” diye konuştu.


“ASGARİ ÜCRET NORMAL AMA VERGİ ALINMAMALI”

Nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda da açıklamalarda bulunan Koral; “Şuanda 3 bin 500 lira normal ancak vergiler alınmasın. Devletin üzerindeki yükü zaten alıyorsun. Devletin çalıştırması gerekeni ben çalıştırıyorum. Benden de vergi almasa onun da o kadar bir katkısı olsa en azından sigortada,primde, stopajda… Eleman çalıştırıyorsun, pirim veriyorsun, artı bir de stopaj veriyorsun. Biz işverenler olarak esnaflarolarak devlet bizim yükümüze destek vermeli yardımcı olmalı. Ben de çalıştım yıllarca Asgari ücretle bu çocuklar ne yapsın nasıl geçinsin. Asgari ücret normal ama devletin vergileri almaması gerekiyor” dedi.

“GÜCÜM YETMİYOR NASIL ÇALIŞTIRAYIM”

İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise yanında çalıştırma gücü olmadığı için eleman çalıştıramadığını belirterek şöyle konuştu; “Benim gücüm yetmiyor. Nasıl çalıştırayım ben kendi karnımı zor doyuruyorum. Nereden baksanız size bir elemanın bana tutarı 5 bin lira. 2 bin 800 maaşı, sigortasıyla 4 bin, stopajı yemesi içmesi derken 5 bin. Veremem mümkün değil. Kendimizi zor döndürüyoruz. Saat 11 olmuş biz daha siftah edemedik. Durum böyle şuanda her taraf aynı, bu gidişle işimiz çok zor.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum