Ehliyet alacaklar dikkat! Sınavlar daha da ağırlaşacak;

Ehliyet alacaklar dikkat! Sınavlar daha da ağırlaşacak

İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tolga Abacı, sürücü belgesi direksiyon sınavına yeni etapların da gelmesinin planlandığını ifade ederek, "Sınavları daha da ciddileştirecek. 180 derece dönüş, serbest güzergah ve gece sürüşü gibi aşamalar eklenmesi planlanıyor" dedi....

İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tolga Abacı, sürücü belgesi direksiyon sınavının ciddileşeceğini, yeni etapların da geleceğini söyledi.

Halk TV’de yer alan habere göre, İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tolga Abacı, sürücü belgesi almak amacıyla direksiyon sınavına giren adaylardan, yaklaşık yarısının elendiğini belirtti. Sınav koşullarının geçmiş yıllara göre zorlaştığını belirten Abacı, adayların en çok "L" park ve "geri park" aşamalarında hata yaptığını ifade etti.

İzmir'de sınava giren aylık yaklaşık 20 bin kursiyer olduğunu belirten Abacı, "Bunun 13 bin civarı B sınıfı ehliyet için başvuruyor. B sınıfında sınavı kazananların oranı yüzde 50-55. Sınava giren 2 adaydan 1'i geçiyor. Yönetmeliğin değiştiği 29 Mayıs 2013'ten önce günde 20 kişi sınava giriyorsa 19'u geçiyordu. 2015'te Türkiye'de trafik kazalarındaki vefat sayısı 7 bin 530. 2022 verileri ise 5 bin 229. Vefat sayısının azalmasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Ulaştırma Bakanlığı'nın etkisi çok fazla ancak Milli Eğitim Bakanlığının da etkisi çok fazla. Sınavların ciddi yapılması bu sonucu doğurdu" ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞ YILLARDA SINAV KOŞULLARININ DAHA KOLAY

Direksiyon sınavlarının 29 Mayıs 2013'te çıkan yönetmelikten sonra oldukça değiştiğini vurgulayan Abacı, "Ülkemizde bu durumu 10 yıllık süreçte aslında çok zor kabullendik. Şu anda yapılan sınavlarda pek çok dikkat edilen nokta var. Örneğin sinyal. Sinyal trafik içerisindeki bir iletişim birimimiz. Kursiyer bir kez bile sinyal vermese başarısız olarak sınavdan ayrılıyor. Geri park ve "L" park aşamaları var. Bunlar da başarı oranlarına en çok etki eden kısımlar. İnsanlar hala sürücü eğitimi sınavlarının çok kolay yapıldığını zannediyor. 14 direksiyon dersi alan bir kursiyer eğer hazırsa sınava girebiliyor. Hazır değilse ek derslerle sınava giriyor. Biz 14 derslik dilimlerde tüm manevraları yaptırıyoruz" dedi.

Geçmiş yıllarda sınav koşullarının daha kolay olduğunu dile getiren Abacı, "Yönetmeliğin değiştiği 29 Mayıs 2013'te önce sınav sistemi puan üzerinden yapılıyordu. Şimdi artık yalnızca "geçti', "kaldı" var. Başarısız aday, başarısız olduğu yerde araçtan indiriliyor. Yaptığı hata anlatılıyor ve telafi etmesi isteniyor. Aday bir sonraki direksiyon sınavında en az iki ders alarak bir daha sınava giriyor. Bu da hem maddi hem de zaman kaybı olarak karşımıza çıkıyor. Aileler eskiden önce fiyat sorardı şimdi ise önce eğitimi soruyor. 2022 trafik istatistiklerine bakıldığında kazalarda ölenlerin yüzde 44,9'u sürücüler. Mutlaka iyi eğitim almamız gerekiyor. Kazaların yüzde 86,8'inde de sürücüler hatalı. Bu da önemli bir istatiksel detay. Dolayısıyla sürücü eğitimi çok önemli. Aileler buna çok önem veriyor. Gençlerin de dikkat etmesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çalışması var. Sınavları daha da ciddileştirecek. 180 derece dönüş, serbest güzergah, gece sürüşü gibi aşamalar eklenmesi planlanıyor" diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum