İlişi Balıkçı Barınağı’nda usulsüzlük iddiası!..;

İlişi Balıkçı Barınağı’nda usulsüzlük iddiası!..

“Barınakta kaçak yapılar yükseliyor, balıkçı olmayanlara kiralanıyor”...

İstanbul’da yaşayan iş insanı Hakan Aydemir, memleketi Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde bulunan İlişi Yakaören plajının 2012 yılında balıkçı barınağı olduğunu ve bölgenin hukuksuz bir şekilde talan edildiğini iddia etti. Yasak olmasına rağmen barınağa kaçak kulübeler yapıldığını ve balıkçı olmayan kişilere kiralandığını iddia eden Aydemir, bu hukuksuzluğa 'dur' denilmesini istedi.

İstanbul'da yaşayan ve aslen Bozkurtlu olan iş insanı Hakan Aydemir, yıllarca bölge halkı tarafından kullanılan İlişi Yakaören plajının balıkçı barınağı olmasına ve bölgede yapılan usulsüzlüklere tepki gösterdi. Bölgenin balıkçı barınağından çıktığını ve kaçak yapılarla, işletmelerle dolduğunu iddia eden Aydemir, bölgede 17 tane kaçak kulübenin olduğunu, bu kulübelerin balıkçı olmayan birçok kişiye de kiralandığını, hem de satıldığını iddia etti. Balıkçı Barınağı Kanunu'na göre yasak olmasına rağmen bölgede konser bile düzenlendiğini söyleyen Aydemir, gerekenin yapılmasını ve bölgenin yeniden hem vatandaşlara hem de balıkçılara bırakılmasını istedi.

“2016’DA 'BU KAÇAK YAPILARI KALDIRIN' DENİLDİ ANCAK KALDIRMAK BİR YANA YENİ İŞLETMELER AÇILIYOR”

Kastamonu dışında yaşayan vatandaşların memleketlerine gelince İlişi Yakaören plajına geldiğini belirten Aydemir; "Burayı liman yapıp halk plajından çıkarıp balıkçı barınağı haline getirdiler ve bu barınağa 2012 senesinde kaçak olarak 12 yapı yaptılar. 2012'den başlayan olayı 2016 yılında vatandaşlar, Bozkurt Kaymakamlığı'na bildirdi ve bunun üzerine kaymakamlık tutanak tuttu, yıkım kararı verildi. Ancak bir adım atılmadı. 2012'de 12 kaçak yaptı vardı, bu sayı 2016'da 17'ye çıktı. Şimdi bölgede 70 yapı var. Sahilleri talan ettiler, bir de kaçak kulübe ve işletme yaptılar. Burayı kiraya veriliyorlar ama kanuna göre 'burada balıkçılık dışında hiçbir şey yapamazsın' deniliyor. Ancak burada balıkçılık dışında bir faaliyet var. Yapılaşma yapıp satıyorlar, 500-600 bin liraya sahili talan ediyorlar ve kanunsuzluk diz boyu. İşletmeler, kafeler, restorantlar açıyorlar, gece alemleri yapıyorlar, konserler düzenleniyor. İstanbul'dan giden bir gruba kiraya veriyorlar, bileti 200 liraya satıyorlar. Yani plajın kiralamasını yapıyor. Kanunda da 'kiralanan barınak veya yapılar hiçbir şekilde 3'üncü şahıslara devredilemez, kiraya verilemez. Bunların kiralanmasında ve işletilmesinde ortak alınamaz. Bakanlıktan izin alınmadan şartnamede belirlenen amaçlar dışında kullanılamaz' deniliyor. Ama bu olay öyle bir hale geldi ki 2016 yılına ait yazılar geldi ve 'bu kaçak yapıları kaldırın' denildi ancak kaldırmak bir yana yeni işletmeler açılıyor" dedi.

“KİM GÖZ YUMUYOR?”

Bölgede yaşayan vatandaşların da sürekli CİMER'e şikayette bulunduğunu belirten Hakan Aydemir; "22 Ağustos 2022'de CİMER'e yapılan başvuruya gelen cevap şu şekilde: 'İlgili yazınıza istinaden başvurunuz incelenmiştir. Şikayet konusu kaçak kulübelerle ilgili yasal süreç devam etmektedir. Ayrıca mevzuat gereği balıkçı barınağında başka bir faaliyet gösterilemez' şeklinde yazılar var. Ama bunlara rağmen halen izinler veriliyor, yeni yapılar yapılıyor, yollar yapılıyor. Buna kim izin veriyor, yolları kim yapıyor, bu kanunsuzluklara kim göz yumuyor? Orası hazineye ait bir yer yani devletin yeri. Devletin yerine tapusuz bir yere işletme açılamaz, vergi kaydı olamaz. Bizim istediğimiz buranın balıkçı barınağından çıkarılması zaten Yakaören Köyü balıkçılıkla geçinen bir bölge, bu balıkçılar barınaktan önce de balıkçılık yapıyorlardı. Herhangi bir kooperatife ihtiyacımız yok. Zaten balıkçılarımız da 200-300 bin vererek oradan barınak almak zorunda bırakıldı. Kaçak elektrik kullanıyorlar, tek bir tane saat var ve adresi bile orası değil. Bu saati de 70 haneye dağıtıyorlar. Biz bu durumu da bildirdik, gerekenin yapılacağı söylendi" ifadelerini kullandı.

“MEMLEKETLERİNE GELEN İNSANLAR NEREDE DENİZE GİRECEK?”

Barınakta yasak olmasına rağmen konser bile düzenlendiğini iddia eden Aydemir, buna kimin izin verdiğini sordu. Aydemir; "Orada nasıl konser verilebiliyor? Ülkemizde Bodrum'da bile ücretsiz halk plajları açılıyor. Biz halk plajlarını kapatıyoruz. Jandarma tarafından anonslarla denize giren veya plaja gelen vatandaşlar bölgeden uzaklaştırılıyor. 'Burada denize girmek yasaktır' deniliyor. Memleketlerine gelen insanlar nerede denize girecek? Bizim üzerimize ne düşüyorsa biz de yapalım. Kanuna karşı boynumuz kıldan incedir ama kanun size farklı, bana farklı olursa işte bu olmaz. Bu düzensizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bu iş nereye gidiyorsa gitsin, korkumuz yok. Elimizde deliller var, ben haksız bir şikayette bulunmuyorum. Verilen kiralar, alınan paralar, satılan kulübelerin bedelleri nerede, bunun araştırılması gerekiyor" dedi.

“BÖLGENİN HALK PLAJI OLMASINI İSTİYORUZ”

Aydemir şöyle devam etti; "Kulübelerden istediklerini çıkarıyorlar, istediklerini alıyorlar. Balıkçılıkla geçinen halkımız da mecbur oradan bir yer almak zorunda kalıyor. İnşallah büyüklerimiz olaya el atarsa bu iş çözülecek. Oradan işletmelerin kaldırılması lazım, kanunlara uyulmuyor. Defalarca kanunları ihlal etmişler. O nedenle buranın balıkçı barınağından çıkarılması gerekiyor. Bölgenin yeniden vatandaşlara bırakılması, balıkçıların da rahatlıkla işlerini yapması lazım. Bölgenin halk plajı olmasını istiyoruz. Orayı balıkçılara ve denize girecek vatandaşlara bırakmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hakan Aydemir

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum