KÜ'de Muhammed İhsan Oğuz  adına toplanıldı;

KÜ'de Muhammed İhsan Oğuz adına toplanıldı

Üniversitemizde Muhammed İhsan Oğuz'un vefatının 32. yıldönümü için programı düzenlendi....


Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Abdülhalik Muhammed Oğuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin Ahirete İrtihallerinin 32. Sene-İ Devriyesi” Programı düzenlendi.

Sunuculuğunu Necip Karakaya’nın yaptığı program, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından okunan Kuranı Kerim Tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür’ün yaptığı programda Muhammed İhsan Oğuz’a ait anekdotları katılımcılarla paylaştı.

Açılış konuşmasının ardından söz alan TOBB ETÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, halef selef kavramları, mezhepler hakkında açıklamalarda bulundu.  Demir, konuşmasında Klasik Selef Akidesinin Esasları ve Çağdaş Selefiye’nin akidesinin farklarına dikkat çekerek Muhammed ihsan Oğuz ile bugünkü selefiliğin farklı olduğunu söyledi.



Prof. Dr. Demir’den sonra kürsüye çıkan Doç. Dr. Mustafa Aykaç ise “Neden Maturidilik”  sorusunun cevabını dinleyicilere açıkladı. Aykaç, öncelikle Ehli Sünnet kavramını açıklayarak Hanbeli bir kişinin ehlisünnet olmadığını dile getirdi. Aykaç, konuşmasında maturidilikte, dinin akıl ve bilginin üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyleyerek diğer deizm ve ateizm gibi akımlara bilgi ve akılla kaynak verilebileceğinin altını çizdi.


Doç. Dr. Aykaç’tan sonra söz alan Doç. Dr. Yunus Öztürk konuşmasında kaza ve kader inancını açıklayarak Muhammed İhsan Oğuzun konu hakkındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. İnsanın kaderinin üzerindeki sorumluluğu insanın aklı ile bağlantılı olduğunu söyleyen Öztürk,  kaza-kader inancın konusundaki tartışmaların sığlığa dikkat çekerek Muhammed İhsan Oğuz’un bu konuda literatüre önemli katkıları olduğunu dile getirdi.

Programda son sözü alan Nur Mübarek Üniversitesi Din Hizmetleri ve Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Timur Nussipkhanov, yaptığı konuşmada Türkiye’de din konusunda yapılan araştırmalarını yerel dile çevrilerinin dini anlamada önemli olduğunun altını çizdi.  Ayrıca Nussipkhanov, yaptıkları çalışmada Kazakistan’da yapılan faaliyetler hakkında video gösterimi gerçekleştirdi.

Nussipkhanov ardından yeniden kürsüye çıkan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagür programa katılan tüm konuşmacılara teşekkür ederek, konuşmasını tamamladı.  Program, okunan dua sonrasında katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafın çekilmesi ile son buldu.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum