F-16’lara Türk beyni: daha güçlü hale gelecek;

F-16’lara Türk beyni: daha güçlü hale gelecek

Türk Silahlı Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan F-16'ları milli sistem ve entegrasyonu sağlanan yerli füze ve mühimmatlar ile daha güçlü hale getirmeyi hedefliyor. Buna göre komutanlık içerisinde yer alan 30, 40 ve 50 blok seviyesine sahip 165 adet F-16, 2030 yılına kadar kademeli olarak “viper” seviyesine sahip savaş uçaklarına dönüşecek....

F-16'lara Türk beyni geliyor. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye, F-35 programından çıkarılması nedeniyle hava muharebesinde önümüzdeki yedi yıllık dönem içinde aşamalı olarak oluşabilecek zafiyeti önlemek için hava kuvveti konseptinde ince ayar yaptı.

Buna göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan 30, 40 ve 50 blok seviyesine sahip 165 adet F-16, 2030 yılına kadar kademeli olarak “viper” seviyesine ve milli sistemlere sahip savaş uçaklarına dönüşecek.

Yapılacak bu çalışmayla 5. nesil milli muharip uçak Kaan’ın hizmete alınmasının planlandığı 2028-2030 döneminde, envanterdeki F-16 jetlerinin de 4+ nesil seviyeye çıkartılması hedefleniyor. Gerçekleştirilen teknik düzenleme sayesinde viper seviyesine sahip jetler, milli sistem ve entegrasyonu sağlanan yerli füze ve mühimmatlar ile daha güçlü hale gelecek. Seviyenin yükselmesiyle birlikte yeni radarla daha çok hedef takip edilecek ve o hedeflere kilitlenme imkânı sağlanmış olacak.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketinin ana yükleniciliğinde yürütülecek olan F-16 Blok-30 Özgür-2 ve F-16 Blok 40/50 Özgür-2 projelerinin sözleşme imza töreni, 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi.

Sözleşme ile envanterdeki F-16’ların önemli bölümünün milli sistemlere sahip viper seviyede uçaklara dönüşmesi için önemli bir adım atıldı. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum