Google’ın sistemi bize gelince çalışmamış!;

Google’ın sistemi bize gelince çalışmamış!

İngiliz medya kuruluşu BBC, Android telefonlarda çalışan deprem uyarı sisteminin Türkiye'de çalışmadığını iddia etti. Söz konusu haberde, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ilk depremde çalışmadığı ifade edildi....

SİSTEM KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE ÇALIŞMADI

Google'ın Android cihazlar tarafından desteklenen deprem uyarı sisteminin, insanların can güvenliğini sağlayabilmesi için deprem sarsıntılarından önce çalışması gerekiyor. Ancak sistemin 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerden önce çalışmadığı ileri sürüldü.

BBC'den bir grup çalışan, 6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen depremlerden etkilenen üç şehirde bir araştırma yürüttü. Ekip, konuştukları yüzlerce kişinin sarsıntılardan önce telefonları vasıtasıyla uyarılmadığını söyledi. Ekip, aynı gün gerçekleşen ikinci depremin ardından yalnızca sınırlı sayıda kişinin depremden önce uyarı aldığını bildirdi.

Android işletim sistemi dünya çapında telefonlarda bulunan işletim sistemleri arasında en yaygını. Sistemin geliştiricisi ise ABD merkezli teknoloji devi Google. Şirketin ürün lideri Micah Berman, Türkiye'de milyonlarca insanın deprem uyarısı aldığını ancak Google'ın yaygın bildirimleri gösteren verileri paylaşmadığını söyledi.

Ayrıca Google, 6 Şubat depremlerinde sarsıntılar yaşanmadan önce Android Deprem Uyarı Sistemi'nin uyarı verdiğini gösteren birkaç sosyal medya paylaşımını sundu ancak bunlardan yalnızca biri ilk deprem içindi. Google'dan Berman, depremin doğasının ve internet erişimindeki potansiyel bir sorunun sistemi olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek ürünü savundu.

ANDROID DEPREM UYARISI NASIL ÇALIŞIR?

Android Deprem Uyarı Sistemi, uyarıları etkili bir şekilde kitle kaynaklı olarak göndermek için telefonlardaki ivme ölçeri (yani hareket algılamayı) kullanır. Birçok telefon aynı anda titrerse Google, depremin merkez üssünü ve büyüklüğünü bulmak için toplu verilere güvenir ve sarsıntının şiddetini hissedebilecek kişilere otomatik olarak bir uyarı gönderir.

Deprem uyarı sistemi, sarsıntılar başlamadan en fazla bir dakika öncesinde bildirim gönderir ancak bu süre bile saklanacak bir yer bulmak veya canlıları tahliye etmek için yeterli olabilir. Bu teknoloji, geleneksel uyarıların bulunmadığı alanlarda insanlara teorik olarak yardımcı olabilir.

Bu konudaki en büyük endişe, sistemin güçlü (7,8 büyüklüğünde) bir deprem sırasında arızalanabileceğine yönelik. Çalışsa bile, daha hafif olaylar bir yana, bu gibi durumlarda kaç kişinin uyarı alması gerektiği ve aldığı net değil. Daha fazla veri olmadan, Android'in deprem uyarılarının radyo ve TV üzerinden yapılan geleneksel uyarıların yerine geçebileceği kesin değil.

Kaynak: BBC

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum