'Böyle devam ederse kaybolup gideceğiz';

'Böyle devam ederse kaybolup gideceğiz'

Son aylarda bir çok kalemde olduğu gibi gıda ürünlerine de gelen zamlar, hem esnafı hem de tüketiciyi düşündürmeye başladı. Bir çok ürüne ciddi zamlar gelirken, esnaflar da durumdan muzdarip......

Son aylarda bir çok kalemde olduğu gibi gıda ürünlerine de gelen zamlar, hem esnafı hem de tüketiciyi düşündürmeye başladı. Bir çok ürüne ciddi zamlar gelirken, esnaflar da durumdan muzdarip...

“ALIRKEN ÜÇ KERE DÜŞÜNÜYORLAR”

Bal, kestane, kestane balı  gibi ürünlerle tezgahını süsleyen Serkan Çelik, zamlar hakkında yaptığı değerlendirmede,  “Artan fiyatlar müşteri sayısında azalışa neden oldu. Bal almak isteyen bir insan ürün fiyatını duyduğu zaman arkasını dönüp gidiyor. Vatandaşın ekonomik durumu el vermediği için, bir şeyi almadan önce  üç kere düşündüğüne şahit oldum.  Durumlar böyle olunca ürünler elimizde kalıyor, hem müşteri çaresiz hem de üretici” dedi.

“OLAN, KÜÇÜK ESNAFA OLDU”

Tekstille geçimini sürdüren Umut Bey ise  alım gücünün düştüğünü  belirterek; “Pandemi dolayısıyla üretim faaliyeti yapan atölyelerin birçoğu  sıkıntıya düştü, üretim yerlerinin çoğu kapandı. Büyük şirketler   pandemide kapanmadı dolayısıyla da krizden fazla etkilenmediler. Olan küçük esnafa oldu. Küçük işletmeler de uğramış oldukları zararı düzeltmek için fiyatları artırdı. Vatandaşta alım gücü yok. Artan fiyatlara karşı müşterilerimizde bir azalma oldu. Ürünleri satıyoruz daha sonra sattığımız ürünlerin yerini doldurmak için almaya gidiyoruz, bir bakmışız ki yine zamlanmış. Artan fiyatlar küçük işletmeleri de etkiliyor. Küçük üretici bitti, kazanan büyük kazanıyor, kaybeden ne yazık ki çarkı döndüremiyor” diye konuştu.

“KÜÇÜK ÜRETİCİ AYAKTA KALAMIYOR”

Kestane satarak geçimini sürdüren üretici de “Fiyat artışı tek taraftan ziyade hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkiler. Pazarlar önceki gibi canlı değil. Belli bir sıkıntı var buda gerçek. Büyük üretim yapanlar da kazanç oluyor ama küçük üretici  ayakta kalamıyor” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ DE KAYBEDİYOR TÜKETİCİ DE”

Patates gibi tarım ürünlerini satan Ömer Ünal ise şunları söyledi:  “Ben üreticiyim, kendi tarlamı ekip biçiyorum. 2 seneden beri patates işiyle uğraşıyorum. Önceden gübreyi  180 liraya alıyordum, şimdi ise aynı ürünler 350-400 lira arası. Durum böyle olunca bizlerde zam yapmak zorunda kalıyoruz. Müşterinin de talebi azalıyor. Üretici her halükarda arada eriyor. Üretici de kaybediyor tüketici de kaybediyor. Şu anki içerisinde bulunduğumuz durum iç açıcı değil. Eğer böyle giderse arada kaybolup gideceğiz." 

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum