En uzun sahili ile Karadeniz’in sultanı: Kastamonu;

En uzun sahili ile Karadeniz’in sultanı: Kastamonu

Sahip olduğu 170 kilometrelik sahil şeridi ile Karadeniz’e en uzun kıyısı olan il konumundaki Kastamonu, ünlü yiyecekleri, tarihi mekanları ve doğal güzellikleriyle her yıl hem yerli hem de yabancı binlerce turisti misafir ediyor. Türkiye’deki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kastamonu aynı zamanda evliyalar şehri olarak da biliniyor....

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin batı bölümünde yer alan Kastamonu, Küre Dağları ve Ilgaz Dağları’nın arasında yer alıyor. Doğusunda Sinop, batısında Bartın ve Karabük, güneyinde Çankırı ve güneydoğusunda Çorum illeri ile sınırı olan Kastamonu’nun kuzey kısmının tamamı ise Karadeniz’e kıyı. 170 kilometre sahil şeridine sahip olan Kastamonu bu sahil şeridi uzunluğu ile Karadeniz’e en uzun kıyısı olan il konumunda. 13 bin 108 kilometrekare alan üzerinde yer alan Kastamonu, Türkiye topraklarının yüzde 1,7’sini oluşturuyor. İl merkezinin denizden yüksekliği 780, ilin ortalama olarak deniz seviyesinden yüksekliği ise 775 metre. Kastamonu’nun en yüksek noktasını ise 2 bin 565 metre ile Çatalı Ilgaz Tepesi oluşturuyor.

Kastamonu’nun genelinde iki çeşit iklim tipi hüküm sürüyor. İlin kuzeyinde Karadeniz iklimi görülürken, güney kesimlerde ise karasal iklim görülüyor. Kıyıya paralel olarak uzanan Küre Dağları, Karadeniz ikliminin iç kısımlarda görülmesini engelliyor. Yağışın aylara dağılımı genel olarak düzenli seyreden Kastamonu’da kış döneminde yağışlar yıllık yağışın yüzde 18’ini, yaz yağışları ise yüzde 27’sini oluşturuyor. Yağışların büyük bir bölümü bahar aylarında yağıyor, genelinde kıyıya yakın bölgelerde ise sık yağışa rastlanmıyor. İl genelinde en az yağış aralık-şubat döneminde gerçekleşirken, en çok yağışlar nisan-mayıs ayları arasında gerçekleşiyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum