Kapış kapış gidecek! Vergisiz telefon fiyatları ne kadar?;

Kapış kapış gidecek! Vergisiz telefon fiyatları ne kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimleri öncesinde yaptığı açıklamalarda, üniversite öğrencilerinin tek bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz telefon ve bilgisayar satın alabileceklerini söyledi....

Vergisiz telefon fiyatları merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimleri öncesinde yaptığı açıklamalarda, üniversite öğrencilerinin tek bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz telefon ve bilgisayar satın alabileceklerini söyledi. Peki, en popüler akıllı telefonların vergisiz fiyatları ne kadar?

AK Parti Seçim Beyannamesinde yer alan ‘vergisiz cep telefonu’ satışı son dönemin en çok merak edilen konularından biri. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacak, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bunun üzerine gençler, telefonların mevcut satış fiyatlarından vergi miktarını çıkardığında ne kadar ödeme yapacaklarını merak etmeye başladı. Öğrencilerin en çok merak ettiği akıllı telefon modelleri ise iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max’in yanı sıra teknoloji devi Samsung’un Galaxy S23 Ultra’sı ve Xiaomi 13 Pro oldu.

Apple'ın geçtiğimiz yıldan bu yana satışa sunduğu iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modelleri Türkiye'de döviz kurunun yüksekliği ve vergiler nedeniyle oldukça pahalı. Öyle ki Apple’ın Türkiye’deki en pahalı telefon modeli olarak bilinen iPhone 14 Pro Max (1 TB) fiyatı günler önce gelen yeni zamla birlikte 87 bin 457 TL’ye çıktı. Peki, akıllı telefonlardaki vergi miktarı ne kadar? Birlikte hesaplayalım…

TELEFONLARDA VERGİ MİKTARI NE KADAR?

Akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Buna yüzde 1 oranında da Kültür Bakanlığı payı ekleniyor. Bu oran dışında toplamın yüzde 25 / yüzde 40 / yüzde 50'si oranında ÖTV alınıyor. Bunun da üzerine yüzde 20 oranında KDV ekleniyor.  Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı yüzde 25, yüzde 40 veya yüzde 50 olarak değişiyor. Ancak üniversite öğrencilerine yönelik vergi muafiyeti hayata geçirildiğinde, Kültür Bakanlığı payı, TRT bandrol ücreti ÖTV ve KDV alınmayacak. Peki vergisiz cep telefonu fiyatları ne kadar? Cep telefonu vergi indirimi ne zaman?

Akıllı telefonlardan alınan vergiler şu şekilde:

-Kültür Bakanlığı Payı (%1)

-TRT Bandrolü (%12)

-Özel Tüketim Vergisi (%25 ya da % 40 ya da %50)

-Katma Değer Vergisi (%20)

Önce telefon satışlarına ilişkin küçük bir hatırlatma yapalım. Cep telefonu fiyatlarına göre alınan vergi oranları değişkenlik gösteriyor. BDDK'nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) yasal düzenlemesi sonrası 12 bin lira ve üzerindeki cep telefonları en fazla 3 taksit ile alınabiliyor. Taksit sayısı 12 bin lira altında olan cep telefonları için taksit imkanı 12 ay olmuştu. Peki Vergisiz cep telefonu satışı ne zaman, tarih açıklandı mı?

VERGİSİZ TELEFON SATIŞI NE ZAMAN?

Vergisiz cep telefonu satışına yönelik herhangi bir tarih açıklanmadı. Peki, cep telefonu vergi muafiyetinden kimler yararlanacak? Cep telefonunda vergi muafiyetinden üniversite öğrencileri yararlanacak. Düzenleme bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek. Üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonu satışlarından yararlanabilecek.

Peki, iPhone 14 Pro Max vergisiz fiyatı ne kadar? Samsung Galaxy S23 Ultra vergisiz fiyatı ne kadar? Xiaomi 13 Pro vergisiz fiyatı ne kadar? İşte cevapları…

IPHONE 14 PRO MAX VERGİSİZ FİYATI

-iPhone 14 Pro Max 1 TB mevcut satış fiyatı: 87 bin 457 TL

-Vergisiz iPhone 14 Pro Max 1 TB fiyatının 41 bin seviyelerinde olması bekleniyor.

-iPhone 14 Pro Max (128GB) mevcut satış fiyatı: 67 bin 118 TL

-Bu modelin vergiler çıkarılanca muhtemel fiyatı 35 bin TL civarında olabilir.

-iPhone 14 Plus (128 GB) mevcut satış fiyatı (vergili fiyatı): 53 bin 389 TL

-Bu telefonun vergisiz satış fiyatının 28 bin TL civarında olması bekleniyor.

-iPhone 14 128 GB modelinin fiyatının ise ortalama 20 bin TL olacağı hesaplandı.

SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA (512 GB) VERGİSİZ FİYATI

-Galaxy S23 Ultra (512GB) vergili satış fiyatı: 60 bin 999 TL.

-Vergisiz fiyatı 30.000 TL olabilir

Galaxy S23 Ultra modelinin ham fiyatına eklenen vergi miktarı ise şu şekilde:

-299 TL Bakanlık payı,

-3.598 TL TRT payı,

-16.943 TL ÖTV,

-10.166 TL KDV,

-Toplam vergi miktarı 31.000 TL civarı olabilir.

XIAOMI 13 PRO VERGİSİZ FİYATI

Peki, Çinli teknoloji devi Xiaomi'nin amiral gemisi akıllı telefon modeli olan Xiaomi 13 Pro'nun vergisiz fiyatı ne kadar olur? İşte hesaplama...

-Xiaomi 13 Pro Türkiye satış fiyatı vergilerle: 38 bin 999 TL

-Vergiler düşünce fiyatı 19 bin 178 TL olabilir.

Vergi oranları ise şu şekilde:

-191 TL Bakanlık payı,

-2 bin 300 TL TRT payı,

-10 bin 832,94 TL ÖTV,

-6 bin 499 TL KDV.

-Toplam vergi miktarı 19 bin 822 TL olabilir.

Önemli uyarı: Bu fiyatlar resmi değildir. Sadece belirlenen vergi oranlarından yola çıkarak yapılan tahmini hesaplardır. (Türkiye Gazetesi)

Kaynak: Türkiye Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum