Anadolu Parsı için av izni iddiasına yalanlama: Cezası hapis ve 1.2 milyon TL;

Anadolu Parsı için av izni iddiasına yalanlama: Cezası hapis ve 1.2 milyon TL

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kastamonu'da da görülen nesli tükenmek üzere olan Anadolu Parsı’nın avlanmasına izin verildiği yönündeki iddiaları yalanladı. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Anadolu Parsı'nı avlayanlar hakkında 5 yıla kadar hapis cezası verildiği bildirildi....

"İDDİALAR ASILSIZDIR"

DKMP Genel Müdürlüğü'nden konu hakkında yapılan açıklama şöyle;  "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce (DKMP) Anadolu Parsı'nın ülkemizdeki izinin sürülmesi ve neslinin korunması çalışmaları yıllardır büyük bir gayretle sürerken, Anadolu coğrafyasının sahip olduğu bu nadir türün avlanmasına izin verildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bazı medya organları ve sosyal medyada paylaşılan 'Av ve Yaban Hayvanları Tazminat Bedelleri' başlıklı tablo, herhangi bir avlanma bedelini göstermemekte olup aksine koruma altındaki türleri avlayan ya da yasa dışı avlanma yapan kişilere, idari para cezası yanında kesilen tazminat miktarlarını içermektedir. Tabloda geçen 'av' ibaresi, nesli tehlike altındaki türün avlatılacağını değil, 'türün tahribatına yönelik her türlü yasa dışı olayın gerçekleşmesi halinde tazminata konu edileceğini' ifade etmektedir. Nesli tehlike altındaki en hassas türlerimizden biri olan Anadolu Parsı'nın avlanmasının kesinlikle yasak olduğunun bir kez daha hatırlatılmasında fayda vardır. Bu minvalde yıllardır izini sürmek ve neslini korumak için gayret gösterdiğimiz bu nadir türümüzün avlanmasına izin verilmesiyle ilgili asılsız iddialar bir yana, avlayan kişilere uygulanacak para cezasında 2023 yılı başında artırıma gidilmiş ve tutar 1 milyon 200 bin liraya çıkarılmıştır."

"AVLANMA CEZASI 1 MİLYON 200 BİN LİRAYA ÇIKARILMIŞTIR"

Öte yandan Anadolu Parsı'nın avlanmasına yönelik uygulanacak ceza miktarının da verildiği açıklamada;  "Anadolu Parsı'nın avlanması durumunda, 105 bin liraya kadar idari para cezası ve 1 milyon 200 bin lira tazminat bedelinin yanı sıra 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacağını kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz. Medya organlarında ve sosyal medyada paylaşılan söz konusu tablo ile ilgili vatandaşlarımızın asılsız iddia ve dezenformasyonlara itibar etmemelerini önemle rica ederiz" denildi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum