Eylülde ihracat arttı, ithalat düştü;

Eylülde ihracat arttı, ithalat düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, ilimizde ihracat geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 46,3 artarken, ithalat ise yüzde 76,1 azaldı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, ilimizde ihracat geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 46,3 artarken, ithalat ise yüzde 76,1 azaldı.

2021 yılı Eylül ayında Kastamonu’dan yapılan ihracat 39 milyon 10 bin dolar olarak açıklanırken, Eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46,3 arttığı görüldü. Kastamonu’nun 2021 yılı Eylül ayındaki ithalatı ise 2 milyon 451 bin dolar olarak açıklandı. Aylık ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76,1 azaldı.

DIŞ TİCARET HACMİ 41,5 MİLYON DOLAR OLDU

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi ise Eylül ayında 41 milyon 461 bin dolar oldu.

EN FAZLA İHRACAT MADENDE GERÇEKLEŞTİ

Eylül ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre, 54 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşmiştir. İhracatta ilk üç sırada; 14 milyon 603 bin dolar ile “Diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu, 9 milyon 886 bin dolar ile “Materyallerin geri kazanımı” ürün grubu ve 6 milyon 934 bin dolar ile “Değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubu yer aldı.

EN FAZLA İTHALAT DOKUMA ÜRÜNLERİNDE YAPILDI

İthalat ise 46 farklı ürün grubunda gerçekleşirken, ithalatın ilk üç sırasında 605 bin dolar ile “dokuma” ürün grubu, 205 bin dolar ile “başka yerde sınıflandırılmamış diğer tekstillerin imalatı” ürün grubu ve 181 bin dolar ile “ateşe dayanıklı ürünlerin imalatı” ürün grubu yer aldı.

İHRACATTA İLK SIRADA GÜRCİSTAN, İTHALATTA İSE İTALYA YER ALDI

Eylül ayında Kastamonu’dan 42 farklı ülkeye ihracat yapılırken, ilk sırada 14 milyon 243 bin dolar ile Gürcistan yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke ise 9 milyon 912 bin dolar ile Belçika olurken üçüncü sırada 3 milyon 732 bin dolar ile Fas oldu. Eylül ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 887 bin dolar ile İtalya yer aldı. İthalatta ikinci sırada 253 bin dolar ile Çin,  üçüncü sırada da 185 bin dolar ile Fransa oldu. Eylül ayında Kastamonu’ya 34 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum