Atatürk'ün Daday için sözleri gündem oldu;

Atatürk'ün Daday için sözleri gündem oldu

Halk TV’de yayınlanan Görkemli Hatıralar Programı Daday'da canlı yayın yaptı. Canlı yayına konuk olarak katılan Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, Bülent Ecevit'i anlattı. Başkan Taş konuşmasında ayrıca Atatürk'ün Daday için söylediği sözleri de aktardı. Başkan Taş, Daday'a 'Yeşil Daday' demelerinin nedeninin de Atatürk'ün sözleri olduğunu kaydetti....


"ÖZEL MÜLK OLDUĞU İÇİN YAPAMADIK"

Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş Bülent Ecevit'i şöyle anlattı; " Bülent Ecevit Daday'a 2 sefer geldi hatırlıyorum. Dedesinin mezarını ziyaret etti. Kastamonu'yu seviyordu. Asıl nüfus cüzdanındaki ismi Mustafa Bülent Ecevit. Dedesi buraya Sarıçam köyüne yerleşiyor evini yapıyor. Çok güzel bir konak ama maalesef özelde olduğu için biz onu yaptıramadık. Orayı yaptıracaktım ama özel mülkün içerisinde yanına yeni bir bina yapılmış şu anda o şekilde atıl bir şekilde duruyor. Eğer yaptırabilseydim Şapka Müzesi falan yapmayı düşünüyordum. Ecevit de şapkayı çok seviyordu biliyorsunuz, Ecevit şapkası da çok modadır. Dedesi Kürt kökenli ve Daday'a göç ediyorlar. Dedesinin asıl ismi Kurdi Mustafa Şükrü. Osmanlı'da da önemli görevlerde bulunuyor kendisi. Ecevit'in babası Mehmet Fahri Ecevit ve annesi Fatma Nazlı Ecevit. Annesi ressam. Babası da çok önemli bir isimdi şairliği de var. Özellikle de Ecevit'in babası Fahri Ecevit profesör. Kastamonu Milletvekilliği yapıyor Fahri Ecevit. 1943 yılında onun girdiği grup tamamen kazanıyor. Kastamonu Milletvekili olarak Ankara'ya gidiyor. Fahri Ecevit adında bir tane okulumuz da vardı ama maalesef o okulumuz da kapandı. Prof. Dr. Fahri Ecevit YİBO vardı. YİBO'lar kapatılıyor öğrenci olmadığı için. Nüfus kaybımız çok fazlaydı. Ama son yıllarda Daday'a çok fazla rağbet var. Biz bu rağbette Daday'ın yapısını bozmamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bir de doğal dokuyu bozmayacağız. City Slow olayı bu konuda çok önemli. Doğadaki görseli bozarsanız kesinlikle City Slow'a üye olamazsın."

"ATATÜRK DADAY İÇİN 'ŞU YEŞİL DADAY'A TEKRAR BAKAYIM' DİYOR"

Belediye Başkanı Taş, Atatürk'ün Daday'a bakış açısını da dile getirerek şunları söyledi;  "25 Ağustos 1925 yılında Atatürk şapka devrimi yapmıştı. 30 Ağustos'ta da Atatürk Daday'a geliyor. Daday girişinde Kıyır mevkiinde Atatürk arabasını durduruyor ve 'Şu yeşil Daday'a tekrar bakayım' diyor. O kadar hoşuna gitmiş ki Daday'ın yeşilliği, onun için biz de ismine Yeşil Daday diyoruz Daday'a. Daday'da Mustafa Kemal Atatürk, insanları modern ve çağdaş görünce çok mutlu oluyor. Atatürk hatta şöyle diyor; 'Sizi bana o kadar kötü tanıttılar ki, cahil, yobaz olarak tanıttılar. Ama görüyorum ki gerçekten çok modern ve iyi insanlarmışsınız.'" 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum