Koca Çınar, memleketinde anıldı;

Koca Çınar, memleketinde anıldı

Cide ilçesinde her yıl düzenlenen bu sene 28'ncisi gerçekleştirilen Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali'nin açılışı yapıldı....

Cide'de Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat evi önünden kortej eşliğinde başlatılan yürüyüş, Atatürk büstü ve Rıfat Ilgaz heykeline kadar devam etti. Heykele çiçek bırakılmasının ardından düzenlenen programa geçildi.  

Festivale Zonguldak Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Cide Kaymakamı Tuncay Karataş, Cumhuriyet Savcısı Mesut Çağap, İlçe Jandarma Komutanı Çağatay Öztürk, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, KASKON Genel Başkanı Mehmet Alver, CHP Kastamonu Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak katılım sağladı. 

"RIFAT HOCAMIZ TÜM ROLLERİNİN ÖTESİNDE SANATÇI BİR ÖĞRETMENDİ"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın devamında protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Cide Belediye Başkanı Mehmet Eşref Mutlu konuşmasında; "Rıfat Ilgaz, 1940 kuşağının şiirin ve şairliğin öncülerindendir.  Şairliğin yanı sıra romanlar, hikayeler ve tiyatro oyunları da yazarak çok yönlü kişiliğini sergilemiştir. Onun eserleri bulunduğu toplumu daha iyi bir hale getirebilmek için gösterdiği çabaların somutlaşmış halidir. Her zaman halkı için uğraşan koca çınarımız hep ezilenden yana olmuş, toplumun sorunlarını yapmacıksız, açık ve mizahi bir üslupla dile getirmiştir. Eğitim sistemi ve bürokrasideki çarpıklıkları eleştirmiş, asla ama asla korkmamış, lafını sakınmamıştır. Hatta 'Ya ezenden yana olacaksın ya da ezilenden. Bu işin az şekerlisi çok şekerlisi olmaz' diyerek bir duruş sahibi olmanın ne demek olduğunu tanımlamıştır. Rıfat Hocamız tüm rollerinin ötesinde sanatçı bir öğretmendi. Bir öğretmen, bir eğitimci olarak eğitimsiz bir toplumda yaşayan bireylerin şiddet ve baskı kullanarak hedeflerine varmak isteyeceklerine, sanata kültüre, ve eğitime önem veren toplumların çağdaş olabileceğine inanıyordu. Bu sebeplerdendir ki sanatçıyı da toplumun yol göstericisi olarak görmüştür " dedi.

"DAHA İYİSİNİ VE GÜZELİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Başkan Mutlu devamında; "Onu anlatmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Cennetten bir köşe olan ilçemizi tanıtmaya 'Biz buradayız' demeye devam edeceğiz. Kültürle, sporla, sanatla buluşmöaya, bir olmaya devam edeceğiz. Daha iyisini ve güzelini yapmaya devam edeceğiz. Çünkü Koca Çınarımız her zaman Cide sevdasını dile getirmiş, buradaki yaşantısını, ve bu topraklarının kültürünü eserlerine işlemiştir. Sarı Yazma Halime Kaptan gibi eserlerinde Cide'mizin ve yöre insanının izlerini bolca görmekteyiz. Sarı Yazma adlı eserinde çok sevdiği Cide'den şöyle bahseder; 'Cide, doğduğum eşsiz benzersiz memleket. Ne iyi etmişte anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş.' Her sene babasının hatırasını yaşatmak için buraya gelen Aydın ağabeyimiz maalesef bu sene  aramızda yok.Onu kaybetmenin burukluğunu yaşıyoruz. Bu festival için geçmişten günümüze yapmış olduğu katkılar ve gösterdiği gayretleri hepimiz biliyoruz. Bu vesileyle kendisini derin duygularla bir kere daha anıyorum. "

 

BALTACI; " ONLAR YOLUMUZU AYDINLATMAKTAN BİZE ÖĞRETMEKTEN ASLA PES ETMEDİLER"

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ise; "Festivalde emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 28 sene boyunca ısrarla ve sabırla Rıfat Ilgaz'ı tüm Türkiye'ye anlatmak için düzenlemiş olduğunuz festivallerden dolayı Cideli vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum iyi ki varsınız. Rıfat Ilgaz demek hem Cide demek hem Türkiye demek. Rıfat Ilgaz demek ezilenden yana olmak demek. o hem bir şairdir hem bir yazardır ama her şeyden önce bir öğretmendir. Yaşar Kemaller gibi, Sabahattin Aliler gibi Aziz Nesinler gibi Orhan Kemaller gibi o aslında bizim ebedi öğretmenlerimizdendir. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır' sözündeki gibi tam da böyle umutsuzluğa düştüğümüzde hocanın satırlarını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Şöyle diyor; 'Hiçbir şey bilmiyor musun  aç kollarını korkuluk ol' diyor. Bu kaderi kabul etme diyor. Kendi öz yazını kendin yaz diyor. Yırt 30'unda aldığın diplomayı gerekirse alfabelik çocuk ol, a-b-c'den başla diyor. Ama asla pes etme diyor, cesaretini ve umudunu yitirme diyor. Onlar çünkü şunu biliyor. Elleri kelepçeli, gözleri bağlıyken darbe günlerinde, karartma gecelerinde asla pes etmediler. Bu memlekete bu ülkeye bu ülkenin insanına inanmaya devam ettiler. Onlar çocuk oldular, onlar genç oldular, onlar kadın oldular. Onlar yolumuzu aydınlatmaktan bize öğretmekten asla pes etmediler ve yılmadılar. Biz de öğrenmek için yolumuza devam edeceğiz. Ta ki hakkın hakikatin gerçeğin Türkiye'sinin düzenini kurana kadar" dedi.

KARATAŞ; "GELECEĞİMİZİ İNŞA ETMEK İÇİN GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Cide Kaymakamı Tuncay Karataş da; "Rıfat Ilgaz, Cide demek, Kastamonu demek, Türkiye demek. Rıfat Ilgaz'ı çok iyi anlamak çok iyi yorumlamak zorundayız. Bu görev tabi ki en başta bizlere düşüyor. Cide'nin yöneticileri ve Cideli vatandaşlar olarak. Eserlerini, şiirlerini okumamız gerekiyro. Gerçekten geleceğimizi sağlam inşa etmek için geçmişimize sahip çıkmamız gerekiyor. Geçmişimizi çok iyi anlamamız gerekiyor.  Ben 8 aydır Cide'de görev yapıyorum ve görev yapmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum" dedi.

Festival Pazar gününe kadar devam edecek. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum