Site aidatlarına ‘sınır’ getirilecek;

Site aidatlarına ‘sınır’ getirilecek

Asgari ücrette yapılan artışı fırsat bilen, site ve apartman yöneticileri aidatlara hemen zam yapmaya başladı....

Asgari ücrette yapılan artışı fırsat bilen, site ve apartman yöneticileri aidatlara hemen zam yapmaya başladı. Site ve aidat ücretlerine yüzde 34 ila yüzde 40 arasında ara zam kararı alındı. Yapılan fahiş zamlara karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçiyor. Bakanlık, site ve aidat ücretlerine tavan uygulaması getirmeye hazırlanıyor.

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Sabah'ta yer alan habere göre, site ve apartman aidatlarına ilişkin alınacak yeni kararlar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Bayramdan sonra çalışmaya başlayacak olan Mecliste konunun görüşülmesi bekleniyor.

KİRADA OLDUĞU GİBİ AİDATA DA SINIR GELİYOR

Konuyla ilgili konuşan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, dikkat çeken ifadeler kullandı. Sandalcı, "Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık yüzde 30'luk aidat artışı konutlarda olacak. Bize göre yüzde 34'ün üzerindeki tüm artışlar fahiş artışa girer. Yüzde 34'ün üzerindeki tüm artışlar fahiş artışa girer. Bakanlık ile birlikte sitelerde de tavan sınır uygulaması üzerine çalışıyoruz. Rakam netleşmek üzere. Artık kiralarda olduğu gibi site aidatlarında tavan sınırlaması olacak. " dedi.

HERKES DİLEDİĞİ GİBİ YÖNETİCİ OLAMAYACAK!

Sandalcı'nın açıklamaları şu şekilde: "Bize göre siteleri, kişiler değil mevzuatlar yönetmeli. Kişiler ancak hizmeti sağlamalı. Ayrıca bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Tesis Yönetim Zirvesi Programımız yeni düzenlemeleri de beraberinde getirecek. Yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında kurulan ''Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü" bünyesinde bazı önemli çalışmaları hayata geçireceğiz. Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak. Mesleki standartları belirlenecek, bunları sağlayanlara ''yetki belgesi'' verilecek.

KDV YÜKÜ KALDIRILACAK

Düzenlemeyi şube müdürlüğümüz ile birlikte hayata geçireceğiz. Ülkemizde faaliyet veren Tesis Yönetim Şirketleri düzenli denetlenecek. Kanuni düzenlemeler sonrasında yönetmelik ve ikincil mevzuat çalışmaları yürütülecek. Site yönetimlerini yüzde 18'lik KDV yükünden kurtarılması ile birlikte site aidat avans tutarlarında yaklaşık yüzde 17 oranında azalma meydana gelecektir."

FAHİŞ ZAMMA 7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ HAKKI

Aidat zamlarına itiraz süreçleri hakkında da bilgi veren Sandalcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Yönetici yeni aidatları 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu madde 37 ye göre tebliğ eder. 7 gün içerisinde kat malikinin itiraz hakkı var. Nereye? Mahkemeye değil. Tebliği yapana. Yani yöneticiye. Ancak enflasyon ve asgari ücret zamları doğru bir şekilde yansıtıldı ise itiraz etmeye lüzum yoktur. Gereksiz ve fahiş aidat artışı varsa 7 günü geçirmeden itirazlarını yapabilirler. Apartmanlarında Fahiş aidatlar ile karşılaştıklarını düşünen kat malikleri derneğimiz ve bakanlığımız ile de direk temasa geçebilirler.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum