GENEL AF ÇIKACAK MI, NE ZAMAN ÇIKACAK 2023? | Genel af 7. Yargı Paketi son dakika! Kimler aftan yararlanabilecek?;

GENEL AF ÇIKACAK MI, NE ZAMAN ÇIKACAK 2023? | Genel af 7. Yargı Paketi son dakika! Kimler aftan yararlanabilecek?

Mahkumlara yönelik genel af, 7. Yargı Paketi'nin mecliste kabul edilmesinin ardından gündemdeki yerini koruyor. Mahkumların ve yakınlarının merakla beklediği genel affa ilişkin 7. Yargı Paketi'nde yer alan maddeler ve kimlerin genel aftan yararlanabileceği ise en çok merak edilen konular arasında geliyor. Peki genel af çıkacak mı, ne zaman çıkacak? TBMM'de kabul edilen yargı paketine ilişkin tüm merak edilenleri haberimizde derledik....

GENEL AF ÇIKACAK MI?

Ocak 2023 sonu itibarıyla Türkiye'de bulunan 340 binden fazla mahkum ve yakınları, genel af için araştırmalarını artırdı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek Resmi Gazete'de yayınlanan ve yürürlüğe giren 7. Yargı Paketi, mahkumların af geleceğine ilişkin umutlarını artırırken arama motorlarında araştırılan 'Genel af çıkacak mı, ne zaman çıkacak 2023? 7. Yargı Paketi ile kimler aftan yararlanabilecek?' sorularının cevabını haberimizde derledik. İşte detaylar...


2023 GENEL AF NE ZAMAN ÇIKACAK?

Uyuşturucuyla mücadele, haciz uygulaması ve göçmen kaçakçılığına yönelik önemli düzenlemelerin yer aldığı yeni yargı paketi, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu teşvik etme, uyuşturucuyla mücadelede ek tedbirlerin alınması ve çocuğu hasta olan hükümlü annelere infaz erteleme imkanı sağlama gibi maddeler içeriyor. Yeni Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7. Yargı Paketi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından, infaz indirimi düzenlemesi dikkatleri üzerine çekti. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda, genel bir af hükmü bulunmamaktadır.

KİMLER GENEL AFTAN YARARLANABİLECEK?

Binlerce mahkum ve ailesi tarafından merakla açıklama beklenen konuya ilişkin son bilgilendirmeyi ise AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptı. Genel af tartışmasının MKYK'da şimdiye kadar gündeme gelmediğini vurgulayan Çelik'in açıklamalarıyla birlikte, genel affa ilişkin umutlar da azalmış oldu. Konuya ilişkin yeni gelişmeler yaşandığında haberimiz güncellenecektir.


TÜRKİYE'DE GENEL AF EN SON NE ZAMAN ÇIKTI?

Türkiye'de 1922, 1923, 1933, 1960, 1963, 1966 ve 1974'te olmak üzere yedi kez genel af ilan edildi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 1974 genel affı 61 bin olan cezaevindeki tutuklu ve hükümlü sayısını 24 bine kadar indirdiyse de, 1980 darbesiyle beraber cezaevi nüfusu 80 bine yaklaştı. 1991 affıyla beraber yine 25 binlere kadar gerilediyse de 2000'de çıkan şartlı salıverme yasası tutuklu ve hükümlü sayısını ancak 70 binlerden 50 binlere indirebildi. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 2006'dan bu yana düzenli bir artış eğiliminde ve 2007'de 90 bini, 2017'de ise 220 bini geçmiş durumda. 2023 yılının Ocak ayında alınan verilerde ise bu rakamın 340 bini aştığı belirtildi.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum