Güçlü ve etkili nazardan korunma duası! Koruyucu Nazar duası nedir! Nazar boncuğu caiz mi;

Güçlü ve etkili nazardan korunma duası! Koruyucu Nazar duası nedir! Nazar boncuğu caiz mi

Kem gözlü bakışlardan korunmak ve kendimizde dahil sevdiklerimize zarar gelmemesi niyetiyle okunan duaların yanı sıra bir de vatandaşlar arasında nazar boncuğu takanlar vardır. Nazar boncuğu takmanın caiz olup olmadığı konusunda sıkça yöneltilen sorulara karşılık Diyanet'ten açıklama geldi. Bebek ve çocuklarda nazara karşı okunacak dualar......

Birileri tarafından beğenilmek ve göze gelmek, kişi üzerinde her ne kadar güzel bir his uyandırsa da devamında getirebileceği maddi-manevi sıkıntılar bakımından kişinin kendini koruması gereken bir durumdur. Basit bir meseleymiş gibi algılanan ama kişiyi ölüme bile sürükleyebilecek etkileri olan kem bakışlar, insanı derinden etkileyebilecek iç sıkıntılarına, maddi çöküşlere veya işlerin bir türlü rast gitmemesi gibi çeşitli sorunların oluşumuna yol açabilmektedir. Nazar değdiği düşünülen kişi kendinde anormal durumlar, hastalıklar, iç sıkıntısı gibi durumları zuhur edebilir.

 

 

 

Alemlere rahmet olan Sevgili Peygamberimiz (SAV) göz, bakış ve bakma anlamına gelen 'nazar' kavramı için “Göz değmesi gerçektir.” (Buhârî, Tıb, 36; Müslim, Selâm, 41) hadis-i şerifini buyurmuştur.

Hatta rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (SAV), yüzünde sarılık gördüğü bir kimse için “Buna dua okuyun, çünkü kendisinde nazar var” diyerek nazarın gerçek olduğunu vurgulamıştır. (Buhari, Tıbb, 34)

 

 

DİYANETTEN NAZAR BONCUĞU AÇIKLAMASI

 

 

Tıp ve Sağlıkla ilgili Fetvalar kitabında nazar boncuğu ile ilgili merak edilenlere değinen Diyanet, "Yeni doğan çocuğa nazar boncuğu takmak caiz midir?" sorusuna cevaben nazarın mahiyeti ve keyfiyeti kesin bilinmeyip, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etki oluşturduğunun dinen de kabul edildiğine yer verilerek, "Nazar konusunda Hz. Peygamber'in tavsiyelerini uyguladıktan sonra sonucu Yüce Allah'tan beklemek İslam inancının gereğidir. Dinimizde nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir" ifadesinde bulunuldu..

 

 

NAZAR GERÇEKTE VAR MI? NAZAR DEĞEN KİŞİYE OKUNACAK DUALAR

 

 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in göz nuru olan biricik torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i nazardan korumak amacıyla dualar ettiği bilinmektedir.

 

 

İkinizi de (Hasan ve Hüseyin r.a.) bütün şeytanların, zehirli mahlukatın ve nazarı isabet eden kötü gözden (göz değmesinden) Allâhü Teâlanın kelimât-ı tâmmesine (noksansız kelimelerine) sığındırırım. Yine, Hz. Âişe (r.a) rivayetine göre Resulullah (SAV) şöyle buyuruyor: “Nazardan Allah’a sığınınız. Çünkü göz (değmesi) gerçektir” (İbn Mace).

 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in nazara karşı Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bu surelerin okunmasını önerdiği rivayet edilmiştir. (Tirmizî)

 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in pek çok hadis-i şerifinde gördüğümüz gibi gerçek hayatta var olduğu kesin olan nazar durumunda Kuran-ı Kerim'de geçen bazı sureler okunabilir. Örnek vermek gerekirse Kalem Suresinin 51. ve 52. ayetlerine hatta 'Nazar Duası' da denilebilen bu suredeki nazar ayetleri şunlardır:


 

 


 

 

Peygamber Efendimiz (SAV) nazardan bahseden bir hadis-i şerifinde nazar değmemesi için söylenilmesi gereken zikri şu şekilde ifade etmektedir: “Kim hoşuna giden bir şey görür de; ‘Mâşâallah lâ kuvvete illâ billâh’ (Allah’ın dilediği olur. Ondan başka kuvvet ve kudret sahibi yoktur) derse, ona hiçbir şey zarar vermez.” (Beyhakî, Şu‘abü’l-îmân, VI, 213)

 

Efendimiz SAV kendisini nazardan korumak için "Cinlerin ve insanların nazarından Allah'a sığınırım" şekline benzer dualarla cinlerin ve insanların nazarından Allah'a sığınırdı. Daha sonralarında Muavvezatân nazil olunca bu sureleri okumaya başlayarak diğer duaları terketti" (İbn Mace, Tıb, 34).

 

 

BEBEK VE ÇOCUKLARI NAZARDAN NASIL KORUMALIYIZ?

 

Çağımızın en büyük sorunu haline gelen gösterişli trend bebek partileri, etkinliğe katılacak olan davetlilerin ilgi ve dikkat odağını bebeğe çekecektir. Özellikle de bebeğinizin kırkı çıkmadan kalabalık mekanlarda gezdirmeyin.

Sosyal medya hesaplarınıza bebek ya da çocuklarınızın fotoğraflarını yayınlamayın.

Ayetel Kürsi, Fatiha, Felak ve Nas sureleri çocuğun üzerine okunup üflenebilir.

 Dua etmenin yanı sıra eve gelen misafirlere “maşaallah”, “barekallah” demelerini rica edin.

Çocuğunuzu ya da bebeğinizi dikkat çekecek şekilde aşırı süsleyip gezdirmeyin.

Kehf suresinin 39. ayetinde geçen “Bağına girdiğin zaman, ‘Maşaallah, Allah’tan başka kuvvet yoktur’ demen gerekmez miydi?” ifadesi güzel bir şey gördüğümüz zaman Maşaallah denilmesinin gerektiğini ifade eder.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum