YKS’ye girecekler dikkat!;

YKS’ye girecekler dikkat!

YKS’ye son 1 hafta kaldı. Sınava girecek öğrenciler ve velileri heyecanla büyük günü beklerken sınavdan önce ne yapılması gerektiği konusunda arama motorlarını sık sık ziyaret ediyorlar. Bu noktada adayların yaşadığı stres, panik en üst seviyede. Sınava günler kala öğrencilerin düşünceleriyle stresi tetiklediği bu aşamada, kendine güvenini arttırması ve başaracağına inanması büyük önem taşıyor. Bunun için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:...



ÖZ GÜVENİNİ ARTIR
Bir bireyin her şeyden önce kendisine güvenmesi gerek. Sen de yapabileceğine inanarak başarısızlık düşüncesini kafandan atabilirsin. Her zaman gerçekçi olarak, başaracağına inanarak, dış etkenler yerine yalnızca kendinle ilgilenerek ve zihninde olumlu düşüncelere yer vererek öz güvenini artırabilirsin. Öz güvenini artırmak deneme sınavına girmeden önce yapılması gerekenler arasında yer alır. Böylece sıralamalarda kendini en başlarda görebilirsin. 

BİR GÜN ÖNCEDEN ÇALIŞMAYI BIRAK
Birçok öğrenci “Sınavdan önceki son gün ne yapılır?” diye sorar. Hatta bol bol ders çalışması gerektiğini de düşünür. Aksine, sınavdan bir gün öncesinde ders çalışmayı bırakmış olman gerekir. Son ana kadar sürekli ders çalışmak bildiklerini tamamıyla unutmana sebep olabilir.

SAĞLIKLI BİR UYKU UYU
Sınav öncesi yapılması gerekenler arasında yer alanlardan biri de uyumaktır. Sınavdan önce ne çok fazla ne de çok az uyumalısın. Vücudunu dinlendirmeli ve sağlıklı, dinç, uykunu almış bir şekilde sınavına girmelisin.

SINAV YERİNİ TAM OLARAK ÖĞREN
Eğer bir resmi kurum sınavına giriyorsan endişenin daha yüksek olması normal. Böyle bir sınava girmeden önce sınav yerini mutlaka görmelisin. Sınava gireceğin okula gitmeli, kaç dakikada gidildiğini öğrenmelisin. Böylece sınav günü herhangi bir geç kalma durumuna fırsat vermemiş olursun.

YANINA MUTLAKA SU AL
Sınava girmeden önce yanına mutlaka su almalısın. Su, sınav sırasında yaşayacağın endişe ve stresi azaltman için sana yardımcı olabilir. Burada dikkat etmen gereken tükettiğin su miktarının fazla olmamasıdır. 

HAFİF BESLEN
Sınavdan önce fazla yağlı ve şekerli gıdalarla arana mesafe koymayı deneyebilirsin. Bunlar mideni ağrıtabilir ve sınav süresince seni rahatsız edebilir. Vücuduna ekstra yük yüklemen stres seviyeni artırabilir.

TEMİZ HAVAYA ÇIK
Sınavdan önce kendine zaman tanımalısın. Kendini eve kapatmaktansa temiz havaya çıkıp yürüyüşler yapabilirsin. Bu şekilde kendine gelebilir, zihnini dinlendirebilirsin. Yürüyüşün boyunca dinlendirici müzikler dinleyerek zihninin rahatlamasına yardımcı olabilirsin. Temiz havada müzik eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapmak, kendini daha iyi hissetmene, öz güvenini artırmana ve sınava dair motivasyonunu yükseltmene olanak tanıyabilir.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum