Kastamonu'da kurtlar 50 hayvanı yedi; Köylüler çaresiz!;

Kastamonu'da kurtlar 50 hayvanı yedi; Köylüler çaresiz!

Taşköprü ilçesine bağlı Örenköy Çay Mahallesi’nde köylüler; son aylarda kurtların koyun ve keçilerine verdiği zayiatlar karşısında çaresiz kaldı. Son günlerde sık sık sürülere saldıran ve çok sayıda hayvanı telef eden kurtlar, köylülerin korkulur rüyası oldu....


Özellikle yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bütün yılın birikimini kurtlara kaptıran köylüler; hem maddi olarak zarar gördü hem de manevi olarak endişeleniyor.

Yaklaşık 50 küçükbaş hayvanını kurtların saldırıları sonucunda kaybeden köylüler, binlerce liralık zararın yanında canlarından da endişe etmeye başladı.

 

MURAT ÖZÇELİK: ‘’150 BİN LİRA ZARARIM VAR’’

Örenköy Çay Mahallesi’nde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Murat Özçelik, artık kurttan dolayı ciddi problemler yaşadıklarını belirterek; yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde zarar gördüklerini ifade etti.

Özçelik, şu ifadeleri kullandı: ‘’ 12-15 civarında hayvanımızı telef etti. Kurban hayvanlarımız gitti. Zararımız büyük, devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Bunu da bir türlü bulamadık. Bizim zaten köyden kazancımız fazla değil, bütün emeğimiz bu. Yılın 365 günü besleyip büyütüyoruz ama bir kurt geldi ve hayvanlarımızı telef etti. Hayalimiz suya düştü, borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz. Yaklaşık 150 bin lira civarında zararım var ama bu hayvana yaklaşık 3 yıl emek veriyorum. Bu parayı üç yılda toparlıyor. Önümüzde Kurban Bayramı’ma sayılı günler kaldı. Biz bu hayvanı sabah çıkarıp akşama kadar yine otlatmak zorundayız. Neyle karşılaşacağız. Yine gelecek. Günlük geliyor zaten bu kurt. Çaresiz haldeyiz. Arazide hayvanları otlatırken 3-4 tane kurt geldi sürüye daldı. Her ne kadar da bağırsak çağırsak da yapacağını yaptı zaten’’ dedi.

AHMET CAN ÖZCELİK: ‘’KURBANLIKLARIMIZ GİTTİ’’

Ahmet Can Özçelik ise; kurtlardan dolayı zararlarının büyük olduğuna dikkat çekerek, ‘’Kurbanlıklarımızı telef etmeye başladı, ‘’Kredilerimiz var, ödemek zorundaydık ama bu kurt, bizi ve komşularımızı ciddi derecede etkiledi. Yetkililerden yardım bekliyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

Yine aynı köyde ikamet eden Burhan Yalçın da, 15-20 koyununu kurtlara kaptırdığını söyleyerek, ‘’Yetkililerden yardım istiyoruz. Buna ne yapmak lazım?’’ diye kaydetti.

SARIKAYA: ‘’ÇARESİNE BAKMAK LAZIM’’

Köyde kurtların saldırısına uğrayan fakat koyun sayısı az olduğundan dolayı zarar görmeyen Şaban Sarıkaya da, ‘’Koyunları otlatırken kurtlar geliyor kaçmıyorlar. Benim koyunum az olduğu için alamadılar ama çok olsaydı 2-3 tane alırlardı. Onların bir çaresine bakmak lazım’’ dedi.

YALÇIN: ‘’GİTMİYORLAR’’

Mustafa Yalçın da; ‘Köpek duyarsa duyuyor, duyamazsa kurtlar alıp yiyor. 3-5 tane koyunumuz gitti. Ahılda da yaralı hayvanımız var. Önceden de gelirlerdi ama bu kadar zarar vermezlerdi. Bu sefer aralaşmıyorlar’’ dedi.

KARAKAYA: ‘’KARŞI KOYAMIYORUZ’

Aynı köyde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Hüseyin Karakaya da, ‘’Bu sene günlük geliyor. Gelmediği gün de yok. Koyun almadığı gün de yok. 4-5 tane hayvanımı yaraladı. Karşısında çaresiz kalıyoruz. Tabancamız yok, karşı koyacak bir gücümüz yok. Malımızı kurtaramıyoruz. acısını çekiyoruz. Geliyor boğuyor gidiyor. Benim 20-25 bin TL zararım var.  Bunun bir çaresine bakılması lazım.  Yarın bir gün koyuna zarar veren büyükbaşa da zarar verecek. Vatandaş korkuyor’’ İfadelerine yer verdi.  

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum